Farmers aan 't woord

Francine van Rossem

Francine van Rossem

biologische groente, kruiden en bloementeelt
Rijssen

In het buitengebied van Rijssen-Holten ligt Kruidenhuis de Vlo, een biologische boerderij met een theetuin, een pluktuin en een eigen winkel. De eigenaresse, Francine van Rossem, is ooit begonnen als teler van medicinale kruiden. Ze heeft een opleiding gedaan in de kruidengeneeskunde. Toen er vraag naar bleek, begon ze ook groenten te telen voor haar klanten. Uiteindelijk leverde ze ook culinaire kruiden aan koks en de horeca. Helaas kwam hier door de coronacrisis een eind aan, toen dit niet meer rendabel bleek te zijn. Daarnaast is de teelt op haar grond maar in beperkte mate mogelijk wegens het droge zand.

Francine besloot een overstap te maken en opende in 2022 de Theetuin, waar je een kopje biologische, zelfgemaakte thee met appeltaart of scones en jam kan krijgen. De locatie is hiervoor ideaal, met veel doorstroom van toeristen die de Sallandse Heuvelrug bezoeken. Het terras wordt zo duurzaam mogelijk draaiende gehouden. Zo heeft elke tafel zijn eigen setje, tweedehands verkregen, servies. De thee wordt ook in losse zakjes verkocht in diverse smaken. Alles komt uit eigen tuin.

Op zaterdag worden in de boerderijwinkel verschillende biologische en lokale producten verkocht. Deze lopen uiteen van plantjes, zaden, groente, jam en thee tot bijenwas, honing en andere zelfgemaakte producten. De producten zijn meestal seizoensgebonden en een gedeelte hiervan komt van een collega uit de buurt.

Ook organiseert Francine af en toe een ‘’Plukwandeling’’. Tijdens deze wandeling van zo’n anderhalf uur maak je, onder leiding van Francine, kennis met de eetbare natuur. Er worden kruiden en planten verzameld waarmee na de wandeling thee wordt gezet, soep klaargemaakt of iets anders lekkers gemaakt. Nog een leuk feitje: Kruidenhuis de Vlo heet zo omdat boerenerven vroeger geen straatnamen hadden, maar bijnamen. Francines erf heette ‘’De Vlo” en die traditie heeft ze behouden.

Waarom Caring Farmers?

Francine is lid geworden van Caring Farmers omdat ze het belangrijk vindt dat biologische boeren vertegenwoordigd worden. Ook veel van haar collega’s zijn lid. ‘’Er kunnen nooit genoeg mensen mee doen. Je hebt pas wat te zeggen als je met veel bent. Ik vind het belangrijk dat de belangen van boeren die de aarde een goed hart toedragen behartigd worden.’’

Hoe nu verder?

Momenteel is Francine bezig met het zelfstandiger maken van de energievoorziening. Zo heeft ze nu al een tijdje zonnepanelen op het erf. Daarnaast is haar doel om de kringloop te sluiten en haar bedrijf zo lokaal mogelijk te maken.