Farmers aan 't woord

Marcel en Yvonne Jacobs

Marcel en Yvonne Jacobs

Groentetelers
Maasbree

Wij zijn Marcel en Yvonne Jacobs en in 2015 hebben wij besloten ons bedrijf een andere wending te geven. Namelijk van grootschalige monocultuur naar kleinschalige polycultuur. We zijn vanaf dat moment meer dan 50 verschillende soorten groentes gaan verbouwen, die we middels ons verskratje aan de consumenten in de regio verkopen. Een van de belangrijkste drijfveren was dat we niet meer gelukkig werden van de verkoop aan de supermarkt. Het hele systeem was voor ons niet meer te doen, alles draaide om laagste kostprijs. Dit ging ten koste van ons als mens maar ook het milieu. Ieder jaar hadden we meer input nodig voor minder rendement. We wilden weer oog in oog staan met onze klant en communiceren over werkwijze: vandaar de naam People’s Farm.

Gaandeweg kwamen we als telers erachter dat de toenemende diversiteit op het land zorgde voor minder problemen met ziektes en plagen en dat de consument helemaal niet zat te wachten op perfect uitziende groente zoals de supermarkt ons doet geloven. Daarnaast merken we dat de gewassen weerbaarder en gezonder worden, doordat we de bodem respecteren en niet uitputten. Onze visie is dan ook Gezonde bodem = Gezonde omgeving =Gezond eten= Gezonde mens! Zo zijn we overgegaan op biologische teelt en hebben we inmiddels ons skal-certificaaat.

Waarom Caring Farmers?

We werden getipt door een collega op Caring Farmers. Caring Farmers sprak me aan omdat boeren meer is dan gewoon voedsel (vulling) maken. We hebben de taak om de mensen te voorzien van gezond en gevarieerd eten zonder chemische resten. Een methode die past in de omgeving en deze verrijkt. En misschien nog wel het belangrijkste dat de volgende generaties ermee door kunnen en dat het weer leuk wordt om boer te zijn.

Toekomstplannen?

Voor de toekomst hoop ik dat we ons concept met meerdere boeren uit kunnen breiden en in de regio veel groter kunnen maken zodat er meer mensen kunnen genieten van heerlijke lokaal geteelde groente en fruit. Verder hoop ik dat we via Caring Farmers in contact komen met boeren die ons concept People’s Farm mee willen helpen opbouwen en verder uitdragen.