Farmers aan 't woord

20180823-Landzicht-Biologisch-131

Mees, Ageeth en Floor Visser

akkerbouwers
Strijen

25 jaar geleden zijn wij, Mees en Ageeth, op onze biologische boerderij Landzicht (bio sinds 1988) gestart met het telen van groenten speciaal voor abonnees. Inmiddels werkt onze middelste zoon Floor mee om het bedrijf op termijn over te kunnen nemen. Het was onze wens de biologische manier van werken verder uit te dragen en onze mooie, verse producten te verbinden met de consument. Zo doorbreken we een stuk anonimiteit in de voedselketen. 

Met nieuwsbrieven, via social media en activiteiten op de boerderij houden we onze abonnees (regio Goeree, Rotterdam, Dordrecht) op de hoogte van het reilen en zeilen op de boerderij en is er een warme band ontstaan. Niet langer zijn wij afhankelijk van de anonieme markt en de daarbij behorende ondoorzichtige prijsopbouw. Het abonnement biedt afzetgarantie en een eerlijke prijs, voor zowel de abonnee als voor de boer. Deze garantie maakt het mogelijk om onze boerderij op een veelzijdige manier te (blijven) ontwikkelen en dat willen we graag.

Rond onze groentetuin zijn knotwilgensingels aangelegd tegelijk met de heraanplant van de verloren gegane hoogstamfruitboomgaard. De wilgensingels zijn opgevuld met meidoornhagen en andere struiken. De groentetuin heeft in de weidsheid van de open polder een eigen sfeer en dat geeft vooral de natuur een flinke impuls. In combinatie met de bloemen- en kruidentuin is een levendige biodiversiteit ontstaan.

Wij gaan er van uit dat alles wat leeft een dynamisch geheel vormt met elkaar en dus merkbaar of niet een invloed heeft op elkaar. Optimistisch bekeken zal de mens van de toekomst veel sterker de behoefte voelen zich te voeden met ‘diversiteit’. De stap om de aarde te laten geven wat ze te bieden heeft is mogelijk doordat abonnees wekelijks onze groenten afnemen. Dankzij hen kunnen we zorgen voor natuurwaarden, die niet rendabel maar wel noodzakelijk zijn! Een vruchtbare samenwerking waar wij heel dankbaar voor zijn.

Waarom Caring Farmers?

Eigenlijk hadden we meer dan 25 geleden gedacht dat een netwerk als Caring Farmers in 2020 niet meer nodig zou zijn en dat iedere boer al een Caring Farmer zou zijn! Maar helaas is dat nog niet zo. Graag delen we onze ervaringen met andere boeren en consumenten om hen te inspireren om op een holistische manier te kijken naar de landbouw. Én natuurlijk laten wij ons graag inspireren door collega Caring Farmers. 

Acties

Tijdens het programma Welkom bij de boer! nodigen we iedereen uit om op onze boerderij te komen proeven, ervaren en genieten. We organiseren bijvoorbeeld lezingen, diners, workshops en een zomerfeest (open dag). De bloemenpluktuin is tijdens de bloei open voor de zelfpluk. 

Inmiddels is Floor een boerderij to business (B2B) gestart. Via de B2B voorzien we boerderij-groente-webwinkels, voedselcollectieven, horeca enz. van biologische groenten en kruiden van eigen boerderij en die van collega-boeren. 

Genietend van alles wat groeit en bloeit werken we, vele uren met plezier, samen met bio-collega’s en abonnees aan een gezonde landbouw voor nu én in de toekomst.