Farmers aan 't woord

semroefs

Sem Roefs

MijnStadstuin - Ecologisch Innovatielab voor Stadslandbouw
Amsterdam

Mijn Stadstuin

Sem Roefs is directeur van MijnStadstuin. Een collectief van 110 moestuinen die sinds 2015 iedere Amsterdammer de mogelijkheid biedt om op ecologische wijze stadsboer te zijn. In een tuintje van 50 vierkante meter verbouwen stedelingen hun eigen groenten. 

MijnStadstuin helpt met het (online) ontwerpen, beheren en oogsten van de moestuin. Er is gemeenschappelijke compostbak aanwezig en  gereedschap voor alle tuinders. Het doel is om het beginnen van een eigen stadstuin zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo staan er ook medewerkers klaar die advies geven, maar ook in te huren zijn als inval-tuinder indien de tuineigenaar op vakantie is of het even te druk heeft. De stadsboeren kunnen telen voor eigen gebruik,  maar ook startende stadslandbouw initiatieven vinden bij MijnStadstuin een plaats. Momenteel werken er op het terrein 8 ondernemers aan hun eigen oplossing voor het voedselsysteem van de toekomst, waaronder een CSA (Community Supported Agriculture). Deze bruisende samenstelling trekt ook veel vrijwilligers naar het de plek. 

Doordat de deelnemers hun moestuinen grotendeels zelf inrichten is er een hoge mate van diversiteit te zien op het terrein, niet alleen in vorm van planten maar ook in vorm van lokale vogels en konijnen. Bij het ecologische beheer van de moestuinen hoort ook dat alles met de hand wordt gedaan, zelfs het baggeren!

Neem een kijkje via deze video van Groene Helden Amsterdam!

Over en met voedsel leren en inspireren

MijnStadstuin hoopt met haar activiteiten te inspireren en ecologische vormen van stadslandbouw te promoten. Op de locatie onderwijzen ze bezoekers over de negatieve impact op klimaat en biodiversiteit van de huidige voedselketen en laten ze zien wat er wél mogelijk is, zelfs op 50 vierkante meter! Bijvoorbeeld door middel van rondleidingen voor geïnteresseerden waarmee ze ook direct met hun concept laten zien ‘dat het anders kan’. 

Een eigen moestuin bij MijnStadstuin gaat verder dan een leuke hobby, en biedt daarbij een groot educatief aspect voor de instappende stadslandbouwers. Door als stadslandbouwer te starten met het verbouwen van je eigen voedsel maak je heel direct kennis met zaken als de weersomstandigheden, kwaliteit van de zaden en seizoensveranderingen. Natuurlijk ook wat een lange droogte doet, hoe je biodiversiteit stimuleert, wanneer er een oogst mislukt en wat er een tijd in kan gaan zitten.  Wie weet hoe lang het heeft geduurd voordat je je tanden in een  zelfgeteelde wortelt kan zetten, zal met (nog) meer respect met eten omgaan en minder snel verspillen.  Wie heeft ervaren hoe je met de natuur samenwerkt om groentes te telen, gaat minder snel tomaten kopen in maart.  Door te ervaren hoe het is om tuinder te zijn, wordt de keuze voor meer lokaal en seizoensgebonden groenten een stuk logischer. 

Caring Farmers en de toekomst

Het Caring Farmers netwerk biedt voor MijnStadstuin een mogelijkheid om ook zelf meer te leren over biologische en biodynamische landbouw. 

“Ik zou bijvoorbeeld graag meer leren over kruiden, het faciliteren van dieren waarbij er een ecologische balans blijft binnen het systeem van de moestuin” verteld Sem. 

Deze kennis kan hij vervolgens weer doorgeven aan anderen die naar MijnStadstuin komen. Verder groeit MijnStadstuin nu bijna uit zijn voegen en zijn zij dus op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden.