Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

50% korting op Cursus Zaadvaste Rassen Telen. (volgeboekt)

Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed zetten zich samen in voor een Levende Zadenbank.

Wereldwijd is het aantal groenterassen dat we telen en eten enorm afgenomen. De zaadhandel is steeds meer in de handen gekomen van een klein aantal grote bedrijven . Meer dan 90% van alle groenten die we eten, komen van F1-hybride rassen, en steeds meer met patenten erop. Boeren en tuinders zijn hierdoor afhankelijk geworden van de zaadindustrie, waar zij jaar op jaar opnieuw zaden moeten inkopen.
Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed gaan zich samen inzetten voor een Levende Zaadbank: telers handvaten geven hoe met name van groenterassen zaad te telen dat weer gebruikt kan worden in het volgende seizoen. De teler is hiermee ook in staat de rassen zelf door te ontwikkelen. Een Levende Zadenbank betekent gezamenlijk rassen in stand houden en doorontwikkelen.

Met zaadvaste rassen krijgt de teler weer meer de touwtjes in handen en wat ook erg belangrijk is: de biodiversiteit neemt toe, in de landbouw én op ons bord. Vaak spreken we bij agro-biodiversiteit over verscheidenheid in soorten, maar ook verscheidenheid van rassen en de genetische variatie binnen een ras horen daarbij.

Cursus Zaadteelt zaadvaste rassen

De cursus is bedoeld voor boeren, tuinders en andere geïnteresseerden die aan de slag willen (of zijn) met selectie, vermeerdering, instandhouding en/of veredeling. Het doel van de cursus is om cursisten een basis te bieden om daarmee zelf zaden te kunnen vermeerderen en te kunnen beslissen welke methoden daarvoor te gebruiken. De cursus bestaat uit theorie, praktische oefeningen en groepswerk.

De cursus is op hoofdlijnen in handen van Edwin Nuijten. Edwin heeft ongeveer 25 jaar ervaring met boerenveredeling waarvan ruim 10 jaar ook biologische veredeling. Edwin Nuijten is op dit moment werkzaam op De Beersche Hoeve als veredelaar en zit in het bestuur van Stichting Zaadgoed.

Doelstelling:

Aan het eind van de cursus:

  1. Kunnen deelnemers bepalen welke vermeerdering en selectiemethode(n) ze willen toepassen met het oog op doel en gewas.
  2. Hebben deelnemers basale handvatten voor vermeerdering en instandhouding van rassen.
  3. Hebben deelnemers een breder perspectief op gangbare en biologische veredeling.
Dag 1 Zaterdag 23 september Stand van zaken veredeling in de 21e eeuw op basis van nieuwe inzichten: een overzicht Hoe begin je met selectie, instandhouding en vermeerdering? een overzicht van methoden
Dag 2 Zaterdag 21 oktober Opzet van traject voor selectie, instandhouding en vermeerdering, met aandacht voor onder andere ziektetolerantie
Dag 3 Zaterdag 18 november Selectie op smaak en voedingskwaliteit (achtergrond en vertaling in praktische oefeningen)
Dag 4 Zaterdag 16 december Van oogst t/m bewaring: de hoofdlijnen Zaadschoning in de praktijk, oefenen met verschillende methoden en machines

De groep heeft minimaal 8 en maximaal 16 boeren en tuinders en wie het eerst komt die het eerst maalt.

De cursus zaterdagen zijn (onder voorbehoud) 23 september, 21 oktober, 18 november en 16 december. Dagelijks start de cursus om 10.30 uur en eindigt om 17.00 uur. De eerste twee dagen vinden plaats op de Beersche Hoeve, voor de andere dagen wordt de locatie nog bekend gemaakt.

De cursus wordt met 50% korting aangeboden: van 400 voor 200 euro.

Lunch is inbegrepen, reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. Eventueel kan men rondom de cursusdag eenvoudig overnachten bij De Beersche Hoeve.

REGISTRATIEFORMULIER TELERS/TUINDERS

De cursus voor najaar 2023 zit vol. Vanwege groot succes organiseren we volgend jaar een tweede cursus. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven

Nieuwsbrieven – Caring Farmers

(Let op: de cursus is bedoeld voor boeren en tuinders. Als er te weinig aanmeldingen zijn, komt er ruimte vrij voor consumenten)









Subtotaal
BTW
Totaal


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door SABE subsidie van RVO en de EU: