Agenda

17 juli

Workshop Introductie agroforestry

Stoutenburg, Utrecht
Boerderij tussen de Hagen

Boerderij tussen de Hagen en Agroforestry Netwerk Utrecht organiseren samen de workshop ‘Introductie Agroforestry’.

Ben je nieuwsgierig naar wat agroforestry precies inhoudt en of dit mogelijkheden biedt voor jouw bedrijf? Je bent van harte welkom bij de gratis bijeenkomst op 17 juli tussen 13:30 en 16:00.

Bram Wendel introduceert het Agroforestry Netwerk Utrecht en presenteert de resultaten van het agroforestry pilotproject in Utrecht. Ron van Zandbrink (van Boerderij tussen de Hagen) deelt zijn ervaringen en geeft een rondleiding over zijn bedrijf.

Graag aanmelden via info@boerderijtussendehagen.nl.

Elke dag in juli en augustus

Fototentoonstelling Food for Thought bij vier Caring Farmers

Dronten, Weesp, Warmond en Lochem
Warmonderhof, De Groene Griffioen en Burgerboerderijen Boterhuys en De Patrijs

Vier Caring Farmers halen deze zomer het gesprek over het wereldwijde voedselsysteem naar hun boerenerf. Kom in juli en augustus de foto’s van fotograaf Kadir van Lohuizen bekijken in Dronten, Lochem, Warmond en Weesp.

In de vierdelige tv-serie en fototentoonstelling Food for Thought brengt Van Lohuizen de weg die ons voedsel aflegt op aangrijpende wijze in beeld. Het contrast tussen het grootschalige en efficiënte systeem en de boerderijen die de lokale gemeenschap voeden, wordt voelbaar door de expositie van tien foto’s op groot formaat buiten op de erven. De tien foto’s zijn van bijschriften voorzien door de boeren; daarmee is de expositie op iedere boerderij uniek.

Op alle dagen in juli en augustus is de tentoonstelling te zien van 09:00 tot 17:00 op deze boerderijen:

22 juli

Vergelijking vergeten groenterassen met smaakproef

Roelofarendsveen
Biologische groentekwekerij Eko-Logisch

Hoe smaakt een witte of gele komkommer? Kom kijken, ervaren én proeven!

Vijf verschillende groenten maken mogelijk hun (her)intrede op het Nederlandse menu. Dat is belangrijk, want Nederlandse groenten kunnen wel wat meer (genetische) diversiteit gebruiken. Na een oproep van de campagne Levende Zadenbank zijn van vijf groenten vergeten rassen (komkommer, stokslaboon, stoksnijboon, suikermais en boerenkool) ingezaaid op proefvelden. Vier verschillende telers bekeken of de rassen daadwerkelijk kans op een comeback maken. Vanuit de Levende Zadenbank (Stichting Zaadgoed, de Zaderij en Caring Farmers) nodigen wij je van harte uit om te komen kijken, ervaren én proeven bij biologische groentekwekerij Eko-Logisch in Roelofarendsveen.

Tijd:       aanvang 14:00 uur (inloop vanaf 13:30), einde rond 17:00 uur
Locatie: biologische groentekwekerij Eko-Logisch, Roelofarendsveen
Voor:      telers, koks en consumenten

Vanaf heden

Terugkijken: Documentaire | My Garden of a Thousand Bees

NPO

Martin Dohrn, de geprezen wildlife filmmaker uit Bristol, besluit tijdens de lockdown in coronatijd alle bijensoorten in zijn kleine stadstuintje te filmen met zijn specialistische apparatuur. Hij nadert met zijn geduldige aanpak de beestjes zo dichtbij en grondig, dat hij meer dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden: van de grootste hommels tot schaarbijen ter grootte van een mug. Ze vechten om hun territorium, houden elkaar voor de gek en bouwen hun nestjes. Het resultaat, de documentaire My Garden of a Thousand Bees, werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award.

Terugkijken met NPO Start.

Steun jij kringlooplandbouw?

De transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw doen we samen. Sluit jij je aan? Je aansluiten kan als boer, partner (ketenpartner, NGO, winkel, wetenschapper) en consument.