Agenda

januari en februari 2024

Vilten met Marja

Halle
boerderij Ruimzicht

Marja Lueb is een kei in het maken van prachtige producten van schapenwol door middel van vilten. Mooie vachten voor op een stoel, warme zooltjes en polswarmers voor in de winter, bodywarmers en nog veel meer. Jara en Gerjo houden met de zooltjes in hun schoenen nu lekker warme voeten op de markt. In het filmpje vertelt Marja met veel enthousiasme wat ze doet en waarom ze dat heel vaak ook op Ruimzicht doet. Wil je zelf ook iets gaan vilten? In de maanden januari en februari geeft Marja eendaagse workshops in het maken van wollen sloffen/pantoffels, wanten, hand- en polswarmers. Voor info en data: marjalueb@gmail.com.

Bekijk hier het filmpje

2 maart 2024

Workshop kort fermenteren met de Pickle-Pers

Riel (NB)
De Gezonde Brabander

Door de hedendaagse voeding krijgen mensen te weinig levende micro organismen binnen.
Dit kun je oplossen door regelmatig gefermenteerde voeding te eten.
Na fermentatie krijgt de voeding meer voedingswaarde en zijn ze de ultieme probiotica voor je darmen. Vanwege het hoge gehalte aan probiotica kan gefermenteerde voeding je immuunsysteem een boost geven.

Fermenteren is ontzettend leuk en makkelijk om zelf te doen met behulp van de Pickle Pers.

Tijdens deze workshop worden de gezondheidsvoordelen en het proces van fermentatie uitgelegd en ga je zelf een korte pickle maken. Je krijgt voldoende uitleg zodat je er thuis zelf mee aan de slag kunt en verschillende variaties uit kunt proberen.

Kosten:        €30.00
Inbegrepen: Pickle Pers t.w.v. € 13,00
alle informatie en ingrediënten die nodig zijn om een pickle te maken
proeverijtje van pickles

7 maart 2024

De Landbouw van de Toekomst heeft ander soort boeren nodig: Warmonderhof leidt ze op

Dronten
Warmonderhof
In Dronten is de landbouwschool gevestigd die de nieuwe garde opleidt voor de Landbouw van de Toekomst: Warmonderhof. De landbouwtransitie is een ingewikkelde transitie en heeft daarom behoefte aan innovators en vakspecialisten die buiten de lijntjes durven kleuren; gemeenschapsbouwers die zich weer durven verbinden, met de bodem en alles wat erop leeft. Warmonderhof helpt jongeren en volwassenen aan de vakkennis en de juiste mindset om die Landbouw van de Toekomst te kunnen vormgeven. Donderdag 7 maart is er een informatiedag waar geïnteresseerden kunnen horen welke opleidingen de school in petto heeft.

Voor degenen die voor zichzelf een groene toekomst zien weggelegd en die zich aangesproken voelen door de roep om andere denkers en doeners, is er Aeres MBO Dronten Warmonderhof, of kortweg Warmonderhof. Deze biologisch-dynamische landbouwschool heeft een deeltijdopleiding voor volwassenen die zich in twee jaar tijd willen laten bij- of omscholen om daarna een volgende stap te zetten op het pad van de duurzame landbouw. Warmonderhof is een goed fundament gebleken voor landbouwvernieuwingen, CSA-tuinen, zelfoogsttuinen en andere gemeenschapsgedragen landbouwinitiatieven die Nederland momenteel kent.

Wonen, werken, leren

Ook is er een voltijdopleiding voor jongeren, die niet alleen naar school gaan op de locatie in Dronten, maar ook elke middag werken op de boerderijen die om de school zijn gelegen. De voltijdstudenten wonen op de campus op het erf. Het is hét perfecte snelkookpan-concept om nieuwe boeren af te leveren, weet de school uit ervaring: klein, en met veel praktijk en persoonlijke aandacht. Het opleidingscollectief dat de school vormt met de boerderijen en de campus bestaat al sinds 1947. Met haar 85 hectare biodynamische tuinbouw, akkerbouw en melkveehouderij is Warmonderhof één van de grootste en oudste bd-bedrijven van Nederland. De kennis en ervaring op het vlak van duurzame landbouw en kringlooplandbouw wordt hier met liefde doorgegeven aan de volgende generatie boeren en tuinders: landbouwers die het verschil moeten gaan maken in ons land.

Landbouw is ook business, zorg en natuur

De agrarische sector in Nederland is innovatief en volop in beweging. Het is een prachtige sector om in werkzaam te zijn. Dat kan op vele manieren: als agrarisch ondernemer of bedrijfsleider, adviseur, in de voedselverwerking, zadenteelt, zorglandbouw en de agro-ecologie/het agrarisch natuurbeheer. Degenen die kiezen voor Warmonderhof, kiezen ook nog eens voor biologisch en biologisch-dynamisch; duurzaam en toekomstbestendig. Oud-studenten van Warmonderhof vind je overal ter ter wereld in de meest uiteenlopende beroepen.

Informatiedag 7 maart

Op donderdagochtend 7 maart is er een informatieochtend voor de BOL-opleidingen, waar jongeren tot en met 25 jaar voor uitgenodigd worden. Op donderdagmiddag 7 maart is er een informatiemiddag voor de BBL-opleidingen, waar volwassenen worden uitgenodigd. Aanmelden voor de informatiedag is noodzakelijk.

9 maart 2024

Moestuinworkshop voor gezinnen

Roelofarendsveen (ZH)
Blauwe Zone

Je kinderen meenemen in het groeiproces van je eten van bodem naar bord,
dat doe je door te beginnen met de moestuinworkshop.

Je leert met elkaar over zaaien, groeien en oogsten en jullie maken je eigen kweekbak met zaadjes en plantjes, zaadbommen etc.
David Luijendijk zal zelf de workshop verzorgen en geeft een rondleiding over zijn tuin.

Kosten: € 15,00 per gezin
Starten 14.00 uur, einde ongeveer 16.00 uur
Waar: Kwekerij Ekologisch, Floraweg 114b. Roelofarendsveen

Aanmelden: info@blauwezone.life

15 maart - 12 april - 10 mei - 31 mei - 14 juni - 5 juli

Hoe je biologisch-dynamisch bijen kunt houden

Dronten
Warmonderhof
Zesdaagse seizoenscursus op Warmonderhof in Dronten

DRONTEN – Ontdek tijdens een zomer lang imkeren in de bijenstal van Warmonderhof hoe een bijenvolk leeft, zich gezond houdt en wat haar bijdrage aan het landschap is. Odin-imker Jos Willemse neemt je mee in deze zesdaagse seizoenscursus biologisch-dynamisch imkeren. Je leert hoe je op duurzame, diervriendelijke en natuurvriendelijke wijze met bijenvolken kunt omgaan, wat dit van je vraagt en wat het voor je kan betekenen. Startdatum vrijdag 15 maart. www.warmonderhoftrainingen.nl.
Deze cursus is geschikt voor iedereen die overweegt om bijen te gaan houden, of die wil leren hoe een biodynamische imker denkt, kijkt en werkt en hoe bijen leven en zich gedragen. Je ontdekt de honingbij in haar natuurlijke jaarcyclus van groeien, zwermen en winterrust. Een open houding naar spirituele gezichtspunten wordt verondersteld. Imker Jos Willemse nam een TED-session op over dit onderwerp, die je alvast kunt bekijken op de website van Warmonderhof.
Inhoud training
Je leert waarnemen en een relatie te ontwikkelen met het bijenvolk, de imme. Willemse neemt je mee in de relatie tussen het bijenvolk, het landschap en jezelf en vertelt over het belang van het bijenvolk op het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Na de cursus weet je hoe je het bijenvolk als geheel kunt ondersteunen vanuit een biodynamische visie, kun je zelfstandig een bijenkast openen, het volk benaderen en leer je de belangrijkste 'organen' te herkennen. Ook kun je een selectie maken van drachtplanten voor jouw tuin of erf. Wanneer je overweegt om bijen te gaan houden is dit een heel goed moment om daarmee te beginnen.
Praktisch
De cursusdata zijn: 15 maart, 12 april, 10 mei, 31 mei, 14 juni en 5 juli. Tijden: 10:30 tot 16.30 uur. De locatie is Warmonderhof, Wisentweg 12 te Dronten. De kosten van de zesdaagse cursus bedragen €.750,00, inclusief lunch. Voor meer informatie en aanmelden: www.warmonderhoftrainingen.nl.

Vanaf 29 februari

Koop ook een stukkie grond!!

Aardpeer

Op 29 februari 2024 start Aardpeer met de verkoop van de Samen voor Grond III obligaties. Met deze obligaties kan Aardpeer landbouwgrond aankopen voor bestaande en nieuwe landbouw- en voedselinitiatieven, die bijdragen aan de transitie naar een natuurinclusief landbouwsysteem. Doe je mee? Kijk hier voor meer informatie.

Burgerboerderij de Patrijs is in december 2022 van start gegaan. Tweeduizend burgers hebben met elkaar een gangbaar melkveebedrijf gekocht bij Laren in de Achterhoek. Vanaf het begin is Aardpeer betrokken bij dit project door de aankoop van vier hectare grond. Met de Samen voor Grond III obligaties wil Aardpeer nog meer grond voor De Patrijs aankopen. Je kunt de ontwikkeling van De Patrijs ook maandelijks steunen met een kaasabonnement, lees hieronder hoeveel impact je met 'n stukkie kaas kunt maken!

Koop ook een stukkie grond!

6 en 7 mei 2024

Twee daagse training brood bakken op Velhorst

Lochem
Landgoed Velhorst

 

Tweedaagse “Ambachtelijk brood bakken” met Piet Smit
Aan de slag op Landgoed Velhorst met ambachtelijk bakker Piet Smit. Zuurdesembrood bakken van oude, onbespoten, volkoren granen is op zich niet moeilijk. Maar je moet wel de kneepjes van het vak kennen. We gaan brood (en crackers) bakken. Samen kneden, bakken, proeven, eten, genieten en daarna thuis aan de slag!

10 en 11 mei 2024

Tweedaagse training “Mooi brood bakken” met Piet Smits

Westerwolde
Heerlijk Westerwolds Land

 

Tweedaagse training in onze buitenkeuken met ambachtelijk bakker Piet Smit. Zuurdesembrood bakken van oude, volkoren granen is op zich niet moeilijk. Als je de kneepjes van het vak maar kent. Samen kneden, bakken, proeven, genieten en thuis aan de slag!

heden t/m 22 mei

Overvloed: Cabaret over klimaatverandering

Diverse
Sjoerd Groeskamp en Patrick Nederkoorn

Cabaretier Patrick Nederkoorn en klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp maakten samen de unieke theatershow ‘Overvloed’. In deze voorstelling doen ze cabaret, klimaat en wetenschap in de blender.

Door heel Nederland in verschillende theaters.

Kijk hier voor de trailer.

 

 

Steun jij kringlooplandbouw?

De transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw doen we samen. Sluit jij je aan? Je aansluiten kan als boer, partner (ketenpartner, NGO, winkel, wetenschapper) en consument.