Nieuws

Het laatste nieuws

IMG_5433

Kalveren bij de koe, maar hoe?

Koskamp van Boerderij Ruimzicht en Corné Ansems van de Ruurhoeve zijn beiden pioniers op dit vlak en horen bij de weinige boeren in Nederland waar de kalfjes drie maanden lang zogen bij de moeder. Hoewel kalveren bij de koe houden zo natuurlijk is, is de kennis eromheen verdwenen. Deze website is een eerste stap van een langdurig project om kalveren weer bij de moeder te houden en te gaan voldoen aan de vernieuwde Wet Dieren.
20190621 Bouwte midden

Akkerbouwbedrijf in transitie

Bij Caring Farmers zijn 270 boeren aangesloten, van groot en gangbaar tot kleinschalig en met lokale afzet, maar ze hebben één overeenkomst: ze willen een landbouwtransitie en zijn daar zelf vast mee aan de slag. Dat gaat vaak niet zonder vele tegenslagen en hobbels. Hieronder het verhaal van Peter Harry en Eline, gangbare akkerbouwers in Groningen. Ze worden in hun transitie bijgestaan door Caring Ketenpartner CO2L Farming en ondersteund door Caring NGO Urgenda. Lees hun verhaal en oproep: waarom belanden zoveel subsidies bij de adviseur, en niet bij de boer?
kruidenrijk (6)

Aan de slag met kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland wordt steeds vaker ingezet als alternatief voor Engels raaigras omdat het beter is voor klimaat, biodiversiteit en bodem. Toch krijgen we vaak vragen over het werken met kruidenrijk grasland en hoe dit het beste te onderhouden. Graag willen we boeren daarin ondersteunen zodat niet iedere boer dit zelf hoeft uit te vinden.
abdd9ac1-44c7-497e-b789-e82707398a62

Onteigenen? Nee, transformeren!

Aan: Mark, Sigrid, Gert-Jan en Wobke, Een applaus voor de miljarden voor stikstofreductie en landbouw. Dat is geweldig! Maar zet ze slim in. Elke euro kan maar één keer worden uitgegeven. Aan onteigenen, met als gevolg langdradige procedures en gefrustreerde boeren. Of naar de transitie en tevreden boeren. De meeste boeren willen meebewegen als u ze helpt. Kies verstandig.
header-home

Caring Farmers: op weg naar kringlooplandbouw

Hoe krijgen we een diervriendelijkere samenleving? Door als boeren en dierenbeschermers met elkaar te praten? Of elkaar af te vallen? Wij weten wel hoe we het graag zouden willen zien. Dit is een reactie op enkele nachtelijke invallen bij enkele Caring Farmers door de actiegroep Ongehoord.
IMG_6338

Reactie beelden van Ongehoord bij Caring Farmer Annechien ten Have-Mellema

Vrijdag 5 november j.l. zagen we via social media beelden van het varkensbedrijf van Annechien voorbij komen. Het bleken illegaal gemaakte beelden van de actiegroep ‘Ongehoord’ te zijn. Iedere Nederlander, of je nu op een boerderij woont, in een dorp of in de stad, hoort zich veilig te voelen in zijn eigen omgeving. Een inbraak in eigendommen van een ander dient altijd ten strengste veroordeeld te worden. Inbreuk op de privacy van een ander is, gelukkig ook volgens de wet, een hoogst kwalijke zaak. Dat neemt niet weg dat de beelden er zijn en we ook altijd kritisch naar onszelf moeten blijven kijken. Lees meer.
grondverbond2

De tweede ronde van het Grond Verbond!

Van houtwallen tot natuurlijke slootkanten. Er zijn veel mogelijkheden om de ecologie een handje te helpen op het boerenbedrijf. Hoe wil jij dat het landschap er uit ziet? In het Grond Verbond bepaal jij dit samen met de boer. In de tweede editie van het Grond Verbond bepalen we dit samen met boerin Monique en boer Koos op biologische boerderij de Beekhoeve. 
caring farmers climate miles

Wandelen voor het klimaat

Op 16 oktober - Wereldvoedseldag - liepen de Caring Farmers mee met de Climate Miles van Urgenda om meer aandacht te vragen voor een klimaatvriendelijk landbouwbeleid.
caring-congres-bedankt

Terugblik op Caring Congres

We kijken terug naar een zeer geslaagd uitverkocht Caring Congres over dierenwelzijn. Vier gerenommeerde hoogleraren – Frans de Waal, Roos Vonk, Thijs Kuiken en Imke de Boer – gaan in op de bredere betekenis van dierenwelzijn en benadrukken daarbij ook de kansen voor maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en maatschappelijke ongelijkheid. De komende dagen volgt hier een uitgebreid verslag.
voer de wet dieren uit

Voer de Wet Dieren uit

Een beter dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Iedereen heeft een rol, de consument, winkel, boer, reclamemaker, dierenarts. Maar de overheid moet de eigen Wet Dieren uitvoeren en naleven. Help je mee om de videoboodschap te verspreiden op Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube of Instagram? 
boeren aan de slag

Nummer 5 in de #Duurzame100!

"Caring Farmers is een bont gezelschap van boeren die samen vinden dat het anders moet met de landbouw. Ze wachten niet op hogerhand, ze nemen het heft in handen. Ze hebben lef en doorzettingsvermogen". En dat leverde Caring Farmers de vijfde plek in de Duurzame 100 van Trouw gisteravond.
Schermafbeelding 2021-12-22 om 14.38.03

Foodcamps 2021 in beeld

Alles over de foodcamps van 2021. Prachtige beelden, de verhalen van de boeren en nog veel meer. Geniet je mee?

Steun jij kringlooplandbouw?

De transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw doen we samen. Sluit jij je aan? Je aansluiten kan als boer, partner (ketenpartner, NGO, winkel, wetenschapper) en consument.