Farmers aan 't woord

Farmers aan 't woord

De omslag naar natuurinclusieve kringlooplandbouw is voor veel boeren een hele puzzel. Sommigen begonnen al jaren geleden en anderen zetten pas net de eerste stappen. Maak hieronder kennis met onze leden.

Gerjoenjara2
Gemengd biodynamisch bedrijf
Halle
Bij Ruimzicht is verduurzaming nooit klaar. De eiwitransitie, klimaat, milieu en contact met consument, alle vlakken zijn in beweging. De kennis die wij de afgelopen decennia hebben opgedaan met pionieren, brengen wij graag samen met Caring Farmers over aan andere boeren en aan consumenten.
Berrie klein swormink
Biologische veehouders
Lettele
De zorg voor de dieren, de variatie aan grassen en kruiden, de gematigde bemesting, dat alles proef je terug in onze producten.
de patrijs joanne johannes
Gemengdbedrijf in spé
Vorden
Joanne en Johannes willen het melkveebedrijf van een oom in Vorden (Achterhoek) veranderen in een gemengd duurzaam natuurinclusief bedrijf.
Boer Sil kleiner
Groente- en graanteler
Dwingeloo
Boer Sil is biologisch groente- en graanteler. Werken met paarden is leuker en voorkomt gebruik van fossiele brandstoffen.
De Boerderij van Bertus en Riek
Gemengd bedrijf
Beekbergen
Familie Jochems runt de gemengde en duurzame Boerderij van Bertus en Riek, hun grootouders. De consument bewust maken is hun doel.
h en ch in de wei
Gemengd bedrijf
Onstwedde
We zijn door zonnepanelen en een kleine windmolen zelfvoorzienend in elektriciteit. Sinds 2018 is er een kaasmakerij en een Landwinkel, waar we onze eigen producten en streekproducten verkopen. ‘Van boer naar bord’, met korte, transparante lijntjes, dat doen we graag.
Johanneke Oosthoek
melkveehouder
Menaam
Door onze manier van zorg voor de natuur uit te dragen, hopen we andere boeren te inspireren en te laten zien dat het roer niet altijd helemaal om hoeft om een verschil te kunnen maken.
Bodemzichtjpg
Regeneratieve boeren
Malden
Regeneratieve landbouw groeit levende bodem, vangt CO2 af, vermeerdert de biodiversiteit en groeit kwantitatief veel en hoogwaardig voedsel. Onze missie is het faciliteren van leven. Wij willen met Bodemzicht laten zien dat regeneratieve landbouw een serieus alternatief is voor de huidige landbouw; en dat je met landbouw biodiversiteitsverlies en klimaatverandering kunt tegengaan.
20180823-Landzicht-Biologisch-131
akkerbouwers
Strijen
Wij gaan er van uit dat alles wat leeft een dynamisch geheel vormt met elkaar en dus merkbaar of niet een invloed heeft op elkaar. Optimistisch bekeken zal de mens van de toekomst veel sterker de behoefte voelen zich te voeden met 'diversiteit'. De stap om de aarde te laten geven wat ze te bieden heeft is mogelijk doordat abonnees wekelijks onze groenten afnemen.
Image00001
akkerbouwers
Engwierum
We vinden dat er nog erg veel te winnen is op het gebied van verduurzaming van de maatschappij in het algemeen en de rol van goede voeding in het bijzonder. We herkennen veel van de visie vanuit Caring Farmers en willen graag bijdragen om de kennis van verduurzaming te verspreiden.
Peter van de Voort
melkveehouder
Lunteren
Wij noemen onze manier van werken "natuurlijke efficiëntie": samen werken met de natuur!
boy griffioen
melkveehouder
Weesp
Een boerderij is een knooppunt van nutriënten en moet die zo veel mogelijk inzetten voor goed voedsel en zo min mogelijk verspillen. Dit is ook belangrijk voor de gezondheid van de mensen die het voedsel eten en de gezondheid van de bodem en het bodemleven.
peteroosterhof
melkveehouder
Foxwolde
Sinds een 5-tal jaren ben ik een proces ingegaan om het boeren weer leuk te maken, niet alleen voor mij maar ook voor mijn omgeving. Tegen de stroom in heb ik keuzes gemaakt die achteraf gezien geweldig toekomstbestendig en heel actueel blijken te zijn.
Bert Papport
varkenshouder
eibergen
Bert was tot drie jaar geleden een gangbare, intensieve varkenshouder. Hij stond voor de keuze om een grote investering te doen en op te schalen, maar koos ervoor om te stoppen en een andere baan te zoeken. De varkensmarkt heeft teveel ups en downs en hij zag andere boeren daarmee worstelen en depressief worden. Het besluit gaf ruimte en hij vond een nieuwe baan. Maar vier dagen nadat de varkens weg waren, had hij alweer twee biggen aangeschaft.
Mark Venner
Voedselbos
Baexem
De tijd van de nieuwe generatie Venner is aangebroken en wij gaan het anders doen. Het is tijd voor een duurzame oplossing voor de lange termijn: een voedselbos.
test
Varkenhouder
Ede
Voor mij staat circulair produceren als onderdeel van het ecosysteem en het verbinden van mensen met voeding centraal. Voor de voerstromen zet ik, waar het kan, reststromen vanuit de omgeving in. Onze varkens leven uitsluitend van restproducten van de groenteboer, kaasmaker, bierbrouwer en bakker uit de buurt.
Caring Farmers - Geert van der Veer
Herenboeren
Houten
Samen met de Caring Community hoopt hij de komende jaren de transitie te maken waarbij we een belangrijke omslag maken: ‘We gaan niet meer niet meer produceren wat we willen consumeren, maar we gaan consumeren wat de aarde kan produceren”.
FGA04651
Tuinder
Vlijmen
Heel mijn denken en handelen is gericht op het in bedrijf stellen van kringlopen en er zoveel als mogelijk van benutten en in elkaar door laten werken. Voorbeelden: het overtollig groen uit de tuin gaat naar de kippen in de ren.
Marcel en Yvonne, groentetelers en Caring Farmers
Groentetelers
Maasbree
We hebben de taak om de mensen te voorzien van gezond en gevarieerd eten zonder chemische resten. Een methode die past in de omgeving en deze verrijkt. En misschien nog wel het belangrijkste dat de volgende generaties ermee door kan en het weer leuk wordt om boer te zijn.
Sander Leroy Groenteteler Warmonderhof
Warmonderhof
Delfgauw
De mest van onze koeien komt naast het tuinafval, wat we zelf composteren, weer terug op de tuin. Daarnaast probeer ik met zo min mogelijk grondbewerking de bodem niet teveel te verstoren en gezonder te maken.
Joost van Strien is akkerbouwer en caring farmer.
akkerbouwer
Ens
Joost van Strien is biologisch dynamisch akkerbouwer en caring farmer. We ploegen niet en gebruiken geen drijfmest. Sterker nog, sinds 2020 gebruiken we helemaal geen dierlijke mest meer.
Dirk-de-Bruin-zorgnatuur-750x350
natuurboer
Assen
Ik ben Dirk de Bruin en ik denk dat wij al volledige kringlooplandbouw bedrijven. We beheren gescheperde en ongescheperde kuddes van zo’n 300 runderen, schapen en Exmoor Pony´s in 2000 hectare natuur-bos-duingebied lopen
Eva-Vos-1024x741 2
pluimveehoudster
Loosdrecht
Mijn naam is Eva Vos en ik ben sinds mijn afstuderen in 2018 enthousiast bezig met KipEigen: een kleinschalig lokaal project, waarin ik momenteel 200 dubbeldoel hennen met een paar hanen houd, op een perceel van 1,5 ha in Loosdrecht.
Bart-Pijnenburg-Tuinderij-de-Es-raapstelen-750x350
tuinderij
Haaren
Samen met mijn vrouw Daniëlla de Winter runnen wij een mooie tuinderij op de esgronden aan de rand van het Brabantse dorp Haaren. We telen daar biologische groente die we zo veel als mogelijk in de korte keten en lokaal afzetten.
Matthijs-de-Haan-750x350
biologisch melkveehouder
Ingen
Ik ben Matthijs de Haan en ik heb in Ingen (gemeente Buren) een biologisch melkveebedrijf met 45 koeien die ieder zo’n vijfduizend liter melk leveren. Dat is wel eens anders geweest.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
biologische bloembollentelers
Sint Maartensbrug
Wij zijn John en Johanna Huiberts uit het Noord-Hollandse Sint Maartensbrug. Als een van de weinigen telen wij onze bloembollen biologisch.
Harry-Bruins-1320x880
biologisch melkveehouders
Kampereiland
Wij zijn Harry en Petra Bruins, boeren op ERF-1: een 140 jaar oud familiebedrijf op het Kampereiland in de IJsseldelta. Onlangs is de boerderij uitgebreid met ERF-32: 120 ha pacht, hoofdzakelijk grasland, waar ca. 140 melkkoeien en bijbehorend jongvee grazen.
farmer 1
natuurinclusief kringloopbedrijf
Leutingewolde
Wij zijn Maurits en Jessica Tepper, in 2015 begonnen met onze boerderij Eytemaheert. Wij houden raszuivere Groninger Blaarkop koeien, welke 100% grasgevoerd zijn.
Heytemaheert-750x350
biologisch gemengd bedrijf
Loppersum
Ik ben Angela Rijnen. Samen met mijn man, Piet Glas, heb ik een kleinschalig (30 ha) biologisch gemengd bedrijf in Loppersum (Groningen): Eikemaheert. We houden vleeskippen, die buiten lopen in laagstamboomgaarden en een fruittuin.
Jessica-Zwartjes-605x350
ecologisch tuinder
Leiden
Mijn naam is Jessica Zwartjes. In Leiden, vlakbij het centrum, heb ik stadstuinderij Het Zoete Land opgericht. Het is een CSA-tuinderij (Community Supported Agriculture).
Dirk-Koolen-liggende-foto-750x350
varkenshouder
Ik ben Dirk Koolen, sociaal ondernemer en eigenaar van het bedrijf Second Love Food waarin werken aan total-use van GFT-reststromen als grondstof centraal staat.
Wim-de-Leeuw-602x350
regeneratief rentmeester
Geuldal
Wim beheert met zijn partner Eriko 3.5 ha weide/bos in het Geuldal in Zuid Limburg. Naast onze holistische Dierenartsenpraktijk Bio Mentor hebben we Biomentor Farm, die we holistisch en regeneratief beheren.
varkens2
varkenshouder
Halle
Mijn naam is Inge Vleemingh en wij hebben een zorgboerderij Den Besselder en buitenvarkens en buitenkippen De Goed Gevulde. Mijn vriend heeft al jaren de zorgboerderij en ik ben drie jaar geleden met varkens gestart.
partner 1
akkerbouwer
Muntendam
“Op weg naar natuurinclusief”, dat is hoe we ons akkerbouwbedrijf ook wel omschrijven. Het is namelijk een ‘gewoon’ gangbaar bedrijf met het traditionele veenkoloniale bouwplan van zetmeelaardappels, granen en wat suikerbieten, maar sinds een jaar of tien zijn we stap voor stap dingen anders en dingen extra gaan doen.
Paul-bos-750x350
gemengd bedrijf met schapen
Aalsmeerderbrug
Mijn naam is Paul Bos, ik ben eigenaar van Fortboerderij Dijkzicht in Aalsmeerderbrug, Haarlemmermeer (NH). Ik heb hier twee hoofdactiviteiten: een multifunctioneel landbouwbedrijf met biologische schapenhouderij, en daarnaast een trainingscentrum voor groei & transformatie.
Martien-Spitzen-Heerlijkheid-de-Hare
bio groenteteler
NW Overijssel
Martien Spitzen (1949) is een ex bio melkveehouder in NW Overijssel en loopt al een tijd voor de troepen uit: hij weigerde de drijfmest van zijn koeien te injecteren en ging deze verdund met water verregenen.
David-Luijendijk-750x350
biologische groentenkweker
Roelofarendsveen
Ik ben David Luijendijk, gangbaar geschoold en opgegroeid in het Westland “De Lier” 43 jaar en sinds 2007 run ik biologische groentekwekerij Eko-Logisch, gevestigd in Roelofarendsveen.
Jan-Overesch-750x350
gemengd biologisch bedrijf
Raalte
Ik ben Jan Overesch uit Raalte. Samen met mijn vrouw Mariet en zoon Rick en onze medewerkers, hebben wij een gemengd bedrijf met varkens, zoogkoeien, akkerbouw en groententeelt.
johan-smits-stadsbomerij-750x350
fruitboomkwekerij
Almere
Ik ben Johan Smits en 25 jaar lang werkte ik in de glastuinbouw, maar deed uiteindelijk waar mijn hart ligt en volgde de jaaropleiding permacultuur. In 2018 ben ik begonnen met StadsBomerij, een fruitboomkwekerij gevestigd in Almere.
Arie-van-den-Berg-400x350
melkveebedrijf
Hoeve Ackerdijk
Mijn naam is Arie van den Berg, we boeren al vele generaties op Hoeve Ackerdijk, een melkveebedrijf op veengrond tussen Rotterdam en Delft. We boeren nu 21 jaar biologisch.
Tinteltuin-Jeanne-biologische-bloemen-750x350
biologisch bloemenkweker
Eersel
Sinds een paar jaar ben ik bezig met een kleinschalige biologische bloemenkwekerij in het mooie Brabantse dorp Eersel.
Annechien-ten-Have-1-750x350
Varkenshouder
Beerta
Onze boerderij ligt in het Groningse Beerta en heeft drie takken: akkerbouw, varkens en biogas. We zijn de enige varkenshouder in Nederland die twee sterren heeft van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming voor zijn varkens.