Farmers aan 't woord

Bert Papport

Bert Pappot

varkens
eibergen

Bert was tot drie jaar geleden een gangbare, intensieve varkenshouder. Hij stond voor de keuze om een grote investering te doen en op te schalen, maar koos ervoor om te stoppen en een andere baan te zoeken. De varkensmarkt heeft teveel ups en downs en hij zag andere boeren daarmee worstelen en depressief worden. Het besluit gaf ruimte en hij vond een nieuwe baan. Maar vier dagen nadat de varkens weg waren, had hij alweer twee biggen aangeschaft.

Het begon als hobby waarbij hij steeds nieuwe soorten biggen kocht om te kijken welke biggen het beste buiten konden overleven. Nu heeft hij 25 zeugen en 250 vleesvarkens (in dezelfde ruimte waar hij eerst 400 zeugen plus bijbehorende biggen hield). Hij heeft geen SKAL-certificering omdat zijn varkens geen biologisch voer krijgen, wel Beter Leven. De reden is dat hij zet dat er (nog) geen afzetgarantie is voor biologisch varkensvlees.

Naast dat de zeugen met biggen, gespeende biggen, vleesvarkens en dragende zeugen altijd buiten kunnen lopen, is het binnenverblijf vier keer zo groot geworden. Verder doen ze niet aan kunstmatige inseminatie, leven de varkens op stro en houden de biggen hun staarten. Dit jaar hebben ze één stuk weiland laten inzaaien met een bloemrijkmengsel voor de partrijzen die in de omgeving voorkomen. Dit stuk zal een jaar niet toegankelijk zijn voor de varkens. Volgens jaar is een ander stuk aan de beurt, naar het idee van wisselteelt: goed voor de bodem en biodiversiteit.

De omschakeling heeft ervoor gezorgd dat Bert een hele andere band heeft met zijn dieren. Doordat hij kleinschaliger is geworden, kent hij al zijn varkens. Hij geniet er ontzettend van om naar zijn dieren te kijken. Sinds een paar weken heeft hij een bankje bij de wei gezet die hij het ‘genietbankje’ noemt. Vanaf daar kan hij het gedrag van zijn varkens bestuderen. Iets wat hem nog steeds fascineert.

Waarom de Caring Farmers?

Hij las hoe Annechien ten Have-Mellema het aanpakt en vindt
haar echt een inspiratiebron. Zij laat zien hoe het haalbaar is voor meer boeren. Via de Caring Farmers hoopt hij meer te leren en anderen te inspireren een stap te zetten: stoppen met zijn grote intensieve bedrijf heeft hem in ieder geval veel gebracht. Voor hem is het belangrijk dat de waarde van varkensvlees meer wordt erkend. “We moeten af van een dumpmarkt en toe naar een vraagmarkt. Het is belangrijk dat burgers gaan beseffen dat er achter een rollade een dier zat dat 6 maanden door een boer is verzorgd, en dat zie je nu niet in de prijs in de supermarkt.

Toekomstplannen

Bert droomt van een landbouw waarbij het aantal varkens dat hij nu heeft ruim voldoende is om van te kunnen leven als boer en dat het dierenwelzijn dan nog verbeterd kan worden. Nu verkoopt hij het vlees via de Lindenhof, maar binnenkort gaat hij beginnen met vleesverkoop aan huis op kleine schaal.