Farmers aan 't woord

fotoboer.jpeg

vof van de Sande

agro-forestry, melkvee
Nieuwerkerk

Mijn naam is Charl van de Sande. Samen met mijn vader Frans en vrouw Marije heb ik een melkveehouderij in Nieuwerkerk, Zeeland. We houden 134 melkkoeien van diverse rassen die we zo fokken dat ze weerbaar zijn, veel naar buiten kunnen en heel divers zijn. Je vind bij ons alle kleuren koeien.

Ongeveer een jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen en zijn in 2015 biologisch geworden. We doen echter meer dan biologisch. Onze koeien houden hun hoorns: hoorns zijn belangrijk voor de koe en die willen we dus niet verwijderen. Ook werken we hard om de biodiversiteit rondom het bedrijf te verbeteren. De vele kruiden in het gras zijn gezond voor de koe, maar ook voor insecten. Een we planten veel bomen, zoals 14 hectare aan walnotenbomen, gaan ons over een jaar of 10-20 van plantaardige eiwitten voorzien. Deze bomen zorgen dan ook voor schaduw voor de koeien, en verbeteren het gras.

Kalfjes bij de koe

En toen we zelf kinderen kregen waren we niet van plan om die naar de opvang te sturen om die zelfde reden leek het ons ook goed om dat eens met de kalveren te proberen. Alle kalfjes die we aanhouden als melkkoe, blijven minimaal 3 maanden bij hun moeder. We zien dat dit proces heel natuurlijk verloopt en rust geeft in de groep. Én zo hoeft de boer het kalf niet op te voeden, daar is de koe voor! Er kan niemand zo goed voor het kalf zorgen, als de moeder zelf.

We houden de koeien zo lang mogelijk buiten, zodat ze dus echt oerkoeien kunnen zijn. Zoveel mogelijk vers gras dus, direct van het land. We zorgen dat de koeien dagelijks een nieuwe wei vol gras krijgen. Dat stukje gras is  net groot genoeg om de koe de hele grasplant te laten eten. Dàt stimuleert de grasgroei namelijk weer optimaal. En zo begint de cirkel steeds opnieuw. Overal op onze boerderij vind je kruiden. Die vinden de koeien in het gras en zetten we in bakken in de stal. De koeien weten zelf het beste wat ze nodig hebben, dat zien we terug in ons systeem.

Waarom Caring Farmers

Ik kwam in contact met Caring Farmers door de campagne Kalfjes bij de Koe. Van de 15.000 melkveehouders in Nederland zijn er slechts een stuk of 30 die de kalveren langer bij de koe houden. Ik deel graag mijn kennis en ervaring met andere Caring Farmers zodat ook zij hier mee kunnen beginnen. Ook zou het fijn zijn als mijn melk herkenbaar wordt voor de consument, want nu wordt het verkocht als biologisch bij Campina en nog niet onderscheidend als ‘kalf bij koe’ melk.

Maar daarnaast wil ik graag zorgen dat ook stierkalveren op de boerderij kunnen blijven, en niet in het gangbare kalvermesterij circuit verdwijnen. Bij iedere liter melk die je koopt, hoort ook 25 gram kalf, en die hoort bij de kringloop. Samen met andere boeren én consumenten, wil ik graag daar verandering in brengen.