Farmers aan 't woord

Bascule1

De Bascule

Trinalda Westerhof en Pieter Hoekstra zijn eigenaar van kwekerij en pluktuin De Bascule, gevestigd op 1 ha grond, en daarmee een van de kleinere bedrijven aangesloten bij Caring Farmers. De Bascule bestaat in 2024 alweer 15 jaar en is aangesloten bij Caring Farmers om meer contact te maken met Caring Consumenten en om informatie en kennis uit te wisselen met andere boeren.

Trinalda en Pieter hebben gekozen voor biologische teelt vanuit hun motto dat de mens de aarde in bruikleen heeft en deze zo goed mogelijk weer moet doorgeven aan volgende generaties. Het doel is om van begin april tot eind oktober plukbloemen te hebben staan. De natuur bepaalt het aanbod en dit jaar, -2024-, komt alles 6 weken eerder en is de bloeitijd korter. Daardoor waren er voor Moederdag geen tulpen meer, maar konden moeders van prachtige allium genieten. Behalve bloemen en kruiden staan er ook fruitboompjes, bessenstruiken, frambozen en andere vruchten. Superleuk is een laantje met geknotte Amerikaanse eiken voor het oogsten van kleurrijke takken voor de herfst boeketten (foto).

De grond van de kwekerij is heel speciaal: klei op veen. Niet de gemakkelijkste grondsoort voor bloemen en er zijn gewassen die hier niet willen groeien. Het land van de Bascule was erg nat door alle regen die gevallen is. Er wordt nu met verhoogde perken gewerkt om te zorgen dat de planten niet voortdurend in plassen water staan. Van droogte hebben ze niet veel last, er kan vanuit de sloten rondom beregend worden. Om de grond gezond te maken en houden wordt wisselteelt gehanteerd met een roulatieschema van 1x per 4 of 5 jaar. Er wordt bemest met paardenmest en bijgestuurd met gedroogde kippenmest. Leeggekomen blokken worden ingezaaid met groenbemester, meestal wintergranen. Daarvan kunnen de aren geoogst worden en verwerkt in bloemwerk. Van ongedierte hebben ze niet zoveel last. Het beheersbaar maken van onkruid is het grootste probleem. Een hectare is te klein om gebruik te maken van allerlei bestaande machinale technieken. Mogelijk biedt worteldoek uitkomst.

Het belangrijkste dat Trinalda en Pieter geleerd hebben is dat ze zich niets moeten aantrekken van trends. Ze kweken waar ze achter staan en wat betrouwbaar groeit. Warmtekiemers zoals fonteingras, helichrysum en lathyrus doen het alleen goed in de kas. Net als anemonen (foto). Op de tuin staat ook een kas met moederplanten. Deze worden gebruikt om van te stekken – o.a. gipskruid en chrysanten – of om zaad van te winnen, zoals van de judaspenning. Het is een kunst om de moederplanten gezond te houden. Met vochtig en kil weer ligt altijd schimmel op de loer. En thuis is er dus nog een kas om voor te zaaien.

De Streekboer is een belangrijke afnemer van de kruiden en vaste planten. Ook is een aantal lokale winkeliers afnemer. Particulieren kunnen er terecht voor planten, voor een zelf geplukt boeket of een mooi boeket uit de kraam, of kunnen een bestelling doen voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld een bruidsboeket of een begrafenisstuk. Daarnaast worden er eieren verkocht van de kippen die heerlijk rondscharrelen op de Bascule.

Het is hard werken maar het is ook mooi werk. Trinalda is bijna dagelijks op de tuin en ‘s avonds thuis vaak nog met zaaigoed bezig. Dit allemaal naast gezin en huishouden. Pieter heeft er ook een baan naast. Hun 3 dochters zijn vaak op de tuin en hebben er plezier in om te helpen (vooral met mooi weer).

Hopelijk weten steeds meer mensen onbespoten seizoen bloemen te waarderen en De Bascule te vinden. En…wat zou het mooi zijn als een van de dochters later de tuin wil overnemen!