Caring Dinner - 13 sept 2024

Caring Dinner, 13 september 2024 bij Bijzonder Brabants – Deurne

DIT CARING DINNER IS UITGESTELD TOT NADER ORDE- 

Caring Dinner met chefkok Manfred Albrecht van Bij Albrecht

Hoe wij ons huidige voedselsysteem indelen, heeft grote impact op de aarde, de dieren én op ons als mens. Inmiddels is wel bekend dat een gezonde planeet ook zorgt voor gezonde mensen. Een gezond mens begint met gezonde voeding van een gezonde bodem. Deze verbindingen staan tijdens de Caring Dinners centraal. 

Om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien en tegelijkertijd binnen de grenzen van onze planeet te blijven, is niet alleen een transitie in de landbouw noodzakelijk, maar juist een algehele transitie in ons voedselsysteem. De Caring Movement organiseert een reeks Caring Dinners om zo meer bewustwording te creëren voor deze voedseltransitie, voornamelijk onder zorgprofessionals. Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie in het gezonde voedselsysteem van de toekomst. Welk advies geven zorginstellingen nu aan hun patiënten? Wat staat er op het menu van een ziekenhuiskeuken?

Door op het erf samen te genieten van een hoofdzakelijk plantaardig diner, doen we met zorgprofessionals, de boer, de kok en Caring Doctors en Caring Vets inspiratie op voor meer bewustzijn voor gezonde voeding, gebaseerd op het EATLancet dieet.

Deze derde editie gaan we op bezoek bij Caring Farmer Boer Henk van Bijzonder Brabants. Op zijn groentetuin teelt Henk bijzondere groenterassen en levert vooral aan veel restaurants in de omgeving. Henk ontvangt graag groepen op zijn boerderij, van schoolklassen tot collega’s en altijd vertelt Henk over zijn passie voor groenten telen. Ook werkt Henk samen met andere boeren aan LekkerLupine, dit consortium brengt plantaardige eiwitten in de vorm van lokaal geteelde lupinebonen terug op de Nederlandse akkers en het bord. 

Het diner wordt bereid door niemand minder dan chefkok Manfred Albrecht van Bij Albrecht 
met zoveel mogelijk producten van Boer Henk. Manfred vertelt tijdens het diner over hoe hij de groente in de hoofdrol zet, en hoe je hier in je eigen organisatie ook veel meer aandacht aan kunt geven. 

Tussendoor is er volop gelegenheid voor netwerken. Patrick Deckers van Caring Doctors is aanwezig alsmede collega’s van Caring Farmers en Caring Vets. 

Er is plaats voor maximaal 40 deelnemers van zorginstellingen uit Noord Brabant. Start rondleiding en diner 16.00, einde 21.00. Ticket prijs is 120euro voor 4gangen diner. Ticket formulier zie onderaan:

Achtergrond:
Caring Dinners worden georganiseerd door de Caring Movement
 
De Caring Movement, bestaande uit Caring Farmers, Caring Vets en Caring Doctors, laten elk vanuit verschillende invalshoeken zien welke stappen nodig zijn voor een duurzaam landbouwsysteem dat niet alleen gezond en biologisch voedsel produceert, maar ook bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit en natuur. Dit systeem moet tevens een duurzaam verdienmodel bieden voor boeren die vooroplopen, evenals voor toekomstige generaties boeren. Een duurzaam voedselsysteem wordt gekenmerkt door een gezonde bodem, verbeterde natuur en biodiversiteit, dieren die een waardig bestaan hebben, en gezondere en daardoor gelukkigere mensen.  De Caring Movement organiseert ook een congres op 19 oktober, inschrijven en info.

Streven
In 2024 willen wij twee ziekenhuizen en één verpleeghuis wereldkundig laten maken dat ze de hele voedselketen van hun organisatie hoofdzakelijk plantaardig gaan maken en inkoop liefst regelen via lokale, biologische en dierwaardige koploperboeren. 

Wat is EAT Lancet?
Canada heeft al jaren een hoofdzakelijk plantaardig voedseladvies. De Scandinavische landen, met Denemarken voorop, voeren actief beleid om de transitie naar hoofdzakelijk plantaardig te versnellen. De Duitse Gezondheidsraad kwam recent met een advies van minimaal 75% plantaardig voedselaanbod. Het EAT Lancet dieet is een voedingsplan (80% plantaardige, 20% dierlijke eiwitten) ontworpen om de gezondheid van mensen en de planeet te bevorderen door een uitgebalanceerde consumptie van voornamelijk plantaardige voedingsmiddelen, aangevuld met matige hoeveelheden vis, gevogelte en zuivel. Alles over EAT Lancet