Caring Dinner - 17 sept 2024

Caring Dinner, 17 september 2024 bij Boerderij Eyckenstein

Caring Dinner bij Boerderij Eyckenstein

Hoe wij ons huidige voedselsysteem indelen, heeft grote impact op de aarde, de dieren én op ons als mens. Inmiddels is wel bekend dat een gezonde planeet ook zorgt voor gezonde mensen. Een gezond mens begint met gezonde voeding van een gezonde bodem. Deze verbindingen staan tijdens de Caring Dinners centraal. 

Om de groeiende wereldbevolking van gezond&lekker voedsel te voorzien en tegelijkertijd binnen de grenzen van onze planeet te blijven, is niet alleen een transitie in de landbouw noodzakelijk, maar juist een algehele transitie in ons voedselsysteem. De Caring Movement organiseert een reeks Caring Dinners om zo meer bewustwording te creëren voor deze voedseltransitie, voornamelijk onder zorgprofessionals. Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie in het gezonde voedselsysteem van de toekomst. Welk advies geven zorginstellingen nu aan hun patiënten? Wat staat er op het menu van een ziekenhuiskeuken?

Door op het erf samen te genieten van een gezond diner waar groenten centraal staan, doen we met zorgprofessionals, de boer, de kok en Caring Doctors en Caring Vets inspiratie op voor meer bewustzijn voor gezonde voeding, gebaseerd op het EATLancet dieet.

Boerderij Eyckenstein
Deze vierde editie gaan we op bezoek bij Caring Farmer Boerderij Eyckensteijn. Deze boerderij is een gemengd bedrijf en ligt tussen de prachtige bossen van Landgoed Eyckenstein in de provincie Utrecht. Sil en Josephine beheren sindskort samen de boerderij en stoppen al hun passie en energie in kwalitatieve bijzondere producten. De kleinschalige CSA-groentetuin levert producten voor hun popup restaurant De Buitenkeuken en aan een aantal abonnementshouders. Daarnaast komen de Jersey stiertjes van de boerderij De Groote Voort (bekend van Remeker kaas) een paar jaar op Eyckenstein om te genieten van een heerlijk buitenleven. In de landwinkel verkopen Sil en Josephine dit rundvlees, Jersey kaas (uiteraard van Remeker), rauwmelkse zuivel, biologisch brood en andere producten. De eieren komen van hun eigen dubbeldoel kippen die in een mobiele kippenkar leven.

Met De Buitenkeuken organiseren ze farm to table diners, aan lange tafels met de overvloed die het seizoen te bieden heeft. Ze koken op open vuur, met de groente centraal.  


Tussen de gangen van het diner door, is er volop gelegenheid voor netwerken. Anneke Kwee van Caring Doctors is aanwezig alsmede collega’s van Caring Farmers en Caring Vets. 

Er is plaats voor maximaal 80 deelnemers van zorginstellingen uit de regio Utrecht. Kosten 80euro voor het diner, exclusief alcoholische dranken. Ticket formulier zie onderaan:

Achtergrond:
Caring Dinners worden georganiseerd door de Caring Movement
 
De Caring Movement, bestaande uit Caring Farmers, Caring Vets en Caring Doctors, laten elk vanuit verschillende invalshoeken zien welke stappen nodig zijn voor een duurzaam landbouwsysteem dat niet alleen gezond en biologisch voedsel produceert, maar ook bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit en natuur. Dit systeem moet tevens een duurzaam verdienmodel bieden voor boeren die vooroplopen, evenals voor toekomstige generaties boeren. Een duurzaam voedselsysteem wordt gekenmerkt door een gezonde bodem, verbeterde natuur en biodiversiteit, dieren die een waardig bestaan hebben, en gezondere en daardoor gelukkigere mensen.  De Caring Movement organiseert ook een congres op 19 oktober, inschrijven en info.

Streven
In 2024 willen wij twee ziekenhuizen en één verpleeghuis wereldkundig laten maken dat ze de hele voedselketen van hun organisatie hoofdzakelijk plantaardig gaan maken en inkoop liefst regelen via lokale, biologische en dierwaardige koploperboeren. 

Wat is EAT Lancet?
Canada heeft al jaren een hoofdzakelijk plantaardig voedseladvies. De Scandinavische landen, met Denemarken voorop, voeren actief beleid om de transitie naar hoofdzakelijk plantaardig te versnellen. De Duitse Gezondheidsraad kwam recent met een advies van minimaal 75% plantaardig voedselaanbod. Het EAT Lancet dieet is een voedingsplan (80% plantaardige, 20% dierlijke eiwitten) ontworpen om de gezondheid van mensen en de planeet te bevorderen door een uitgebalanceerde consumptie van voornamelijk plantaardige voedingsmiddelen, aangevuld met matige hoeveelheden vis, gevogelte en zuivel. Alles over EAT Lancet

Koop hier uw ticket voor het Caring Dinner 17 sept







Caring Dinner 17 sept 2024
€ 80,00




Totaal