Ids Toxopeus is als Bosboer actief op verschillende locaties. Sinds 2018 transformeert hij een monotoon Robiniabos in Nijeberkoop (Friesland) naar een biodivers voedsel- en voederbos. Dit 4 hectare grote perceel is nu gevuld met bomen en struiken zoals hazelaar, hazelnoot en blauwe bessen. Voor de 25 Schoonebekers die er rondlopen zijn er voederbomen en Ids zaait cichorei en boerenwormkruid. Met de ‘chop and drop’-methode voorziet hij de dieren van voedsel en verrijkt hij de bodem. De focus ligt momenteel op het creëren van verschillende lagen in het bos, met speciale aandacht voor onderlagen en klimmers.
Ids zoekt voor dit bos naar een duurzaam verdienmodel voor de toekomst. Hij werkt nu met een ‘vermaak en verwondermodel’ waarbij rondleidingen en excursies worden aangeboden, en waar vogel- en vlindertellingen plaatsvinden.
Naast zijn werkzaamheden in het bos is Ids actief bij de Cruydthoeck, waar hij inheemse wilde planten zaait, kweekt en oogst. Als akkerbouwer kan hij dit goed combineren met zijn rol als coördinator bij MeerBomenNu in Groningen. Deze organisatie heeft als doel om elk plantseizoen honderdduizenden bomen te planten. Ze oogsten overbodige zaailingen, bewaren deze in een bomenhub en planten ze met hulp van vrijwilligers op nieuwe locaties, zoals bij boeren. Ids is in Nijeberkoop ook beheerder van oogst- en plantlocatie het bOERbos, dat tevens als bomenhub fungeert. “Wees welkom bij oogst- en plantdagen.”
Tot slot is hij ook actief op camping Dijkenmeer in Andijk, waar hij hagen en bomen onderhoudt en zich richt op natuurlijk beheer, zoals het maken van takkenrillen van snoeihout.
De toekomst: “Alleen ga je sneller, samen bereik je meer”
Op het gebied van natuur, voedsel en landbouw zijn er talloze organisaties en initiatieven die zich inzetten voor natuur en biodiversiteit. Denk aan Bomenridders, landbouwcoöperaties, MeerBomenNu, Caring Farmers, Vogelwachten en meer. Ids droomt ervan deze organisaties dichter bij elkaar te brengen en als aanjager te fungeren. “Wat zou het mooi zijn als MeerBomenNu materiaal en vrijwilligers levert voor de hagen of bossen van Caring Farmers!”
Ids ziet ook kansen voor samenwerking op het gebied van educatie. Hij gelooft dat als alle kennis en ervaring die tijdens rondleidingen en scholingsdagen wordt gedeeld wordt gebundeld, er nog meer impact kan worden gemaakt.
Waarom Caring Farmers?
Ids steunt de visie van Caring Farmers en ziet verschillende mogelijkheden voor samenwerking. Hij is enthousiast om dit verder uit te werken en heeft zich daarom aangesloten bij de organisatie.
Tot slot:
Vanuit zijn eigen ervaring benadrukt Ids dat lokaal samenwerken op het gebied van biodiversiteit loont. “Er ontstaan mooie dingen met een grote impact. Praat met elkaar, luister naar elkaar en kom in actie!”