Annegreet en Erik Boven staan aan het roer van Hoeve Hoogland in Friesland. Ze hebben een boerderij en groentetuin in Drogeham, en runnen Halte Hoogland, de stationsrestauratie in Dokkum. Ook verwerken ze zelf hun geitenmelk tot bijvoorbeeld yoghurt, feta en kaas. Dit gebeurt in Augustinusga. Daarnaast bieden ze jongeren in kwetsbare posities een mooie werk- en leerplek.
Hoeve Hoogland pacht land van Land van Ons en van Staatsbosbeheer. Hier lopen 15 Dexterkoeien en 25 geiten. Daarnaast is er de groentetuin waar NatuurRijke groenten verbouwd worden voor ‘de aandeelhouders’ van het kleinschalige voedselnetwerk, de basis van Hoeve Hoogland. Via de website wordt een breed scala aan producten aangeboden, niet alleen van hun eigen bedrijf. Ze werken samen met (lokale) partners en de biologische groothandel.
Halte Hoogland bevindt zich in de stationsrestauratie van Dokkum. Hier geniet je van koffie met gebak en verzorgen ze thuismenu’s, lunchmenu’s maar ook lekkere taarten en een high tea. Ze werken zoveel mogelijk met hun eigen en lokale producten.
Hoeve en Halte Hoogland maken ook onderdeel uit van Praktijkschool Fryslân. Jongeren leren hier in de praktijk en krijgen theoretische ondersteuning. Ze kunnen doorgroeien tot mbo-2 of 3 niveau. Op de boerderij zijn er ongeveer 9 deelnemers en bij Halte Hoogland 4 deelnemers. Ze oogsten, melken, maken groentepakketten klaar en werken volop mee in de bediening en de catering. Erik vertelt trots: “Hoe mooi is het dat een van de deelnemers onlangs werk vond op een andere boerderij?”
Erik en Annegreet voelen zich thuis bij de ‘alternatieve’ sector waar de korte keten en natuurinclusief werken centraal staan. Zo zetten ze percelen onder water voor de vogels, blijven de kalfjes en geitenlammetjes bij de moeder, houden de dieren hun hoorns en is er onlangs (oktober 2024) een natuurvriendelijke oever gemaakt waar de slootkant geleidelijk afloopt en een kruidenrijk mengsel is ingezaaid. Dat wordt een fijne plek voor vissen, vogels, kikkers en insecten.
Scholieren zijn uitgenodigd om te onderzoeken hoe je mensen uit Drogeham kunt verleiden om meer NatuurRijk te gaan eten. Binnenkort hoopt Erik aan de slag te gaan met de voorstellen die de jongeren hebben bedacht. Een grote wens van Annegreet en Erik is om van 3 locaties naar 1 mooie locatie te gaan en op die manier alle functies onder 1 dak te hebben.
Erik en Annegreet spreken de wens uit dat steeds meer consumenten de weg vinden naar lokale en natuurlijke producten. “Kies bewust” is hun advies. Aan collega-boeren geeft Erik de suggestie om ook eens te kijken of er mogelijkheden zijn om jongeren een passende plek te geven, op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt.