Kansen voor bomen bij boeren!

Caring Farmers & agroforestry

In het komende jaar zijn er tal van kansen voor bomen bij boeren! Je kan een voedselbos aanleggen, voederhagen, notenteelt combineren met je melkveehouderij, en nog veel meer opties. 

Dankzij een samenwerking tussen Caring Farmers, Urgenda en MeerGroen kunnen alle boeren toegankelijk inheemse bomen en struiken ophalen via Meer Bomen Nu. Vanaf november tot maart worden overdadige zaailingen uitgeschept en uitgedeeld. Met duizenden vrijwilligers verplanten ze bomen van plekken waar ze ongewenst zijn, naar plekken waar ze gewenst zijn. Zoals bijvoorbeeld bij jou op de boerderij. Tal van boeren, zoals Boeren in het Bos hierboven in het filmpje, gingen je al voor. Zij planten dankzij de zaailingen van Meer Bomen Nu al duizenden bomen aan. In de nieuwsbrief lees je wanneer je je kan aanmelden om bomen op te halen. Hier aan de rechterkant zie je de hele agenda aan agroforestry evenementen. 

Speciale Caring Farmers agroforestry dag op de Floriade.

Meld je nu aan voor de speciale caring farmers agroforestry dag 22 september. Samen met Stichting Weerwoud gaan we op pad op de Floriade door verschillende agroforestry systemen. Stichting weerwoud heeft tal van ervaring met bomen bij de melkveehouderij, functionele agro-biodiversiteit op akkerbouwbedrijven, en nog veel meer. Leren over bomen, collega’s ontmoeten en natuurlijk is er ruimte om de Floriade te bekijken. 

Leren over voederhagen

Geinteresseerd in bomen aanplanten en hulp nodig bij de start? Doe mee met Boeren met Bomen. Melkveehouders en Caring Farmers Jan en Johanneke, Rick en Arjuna, en Ramona hebben inmiddels enkele jaren ervaring opgedaan in het toepassen van (voeder)bomen en hagen op hun bedrijf. Via dit project kunnen zij hun ervaringen delen met collega boeren. Melkveehouders kunnen bij hen terecht voor inspiratie, maar ook voor praktische begeleiding van ontwerp en aanplant.

Leren over notenteelt

Caring Farmer en melkveehouder Gerard Keurentjes past al jaren agroforestry toe op zijn bedrijf. Met stichting weerwoud organiseert hij tal van excursies op zijn bedrijf, zo ook ook over notenteelten: walnoten en kastanjes. Dit in combinatie met (voeder)heggen en hagen maakt voor een natuurinclusief bedrijf. Lees hier de vorige excursies terug en bekijk de agenda voor de eerstvolgende. 

Gratis bomen via Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door MEERGroen en groot geworden door Caring Farmers. Sinds de start in 2020 heeft Meer Bomen Nu al meer dan een miljoen bomen en struiken gratis weggegeven, waaronder vele perenbomen. Meer dan 200.000 van deze bomen kwamen bij Caring Farmers terecht. 

In november gaat de campagne weer van start en kun je aanspraak maken op gratis bomen en struiken. Schrijf je vast in op de nieuwsbrief van Meer Bomen Nu om op de hoogte te blijven.

Over agroforestry

Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij op één perceel bomen of houtige gewassen worden gecombineerd met veeteelt, groenteteelt of akkerbouw. Agroforestry kent zowel ecologische, economische als landschappelijke voordelen in vergelijking met landbouw zonder bomen en/of struiken. Een van de redenen waarom agrarische ondernemers en andere stakeholders voorstander zijn van deze landbouwtechniek.

Er zijn diverse vormen van agroforestry en verschillen in ontwerp en complexiteit van elkaar. Bomen en/of struiken kunnen namelijk vele producerende doelen dienen, zoals de oogst van fruit- of notenbomen, hout- of voerproductie, bessen, medicijnen, kruiden, bouwmateriaal of biomassa. Daarnaast brengt het planten van bomen en/of struiken ook ecologische waarden met zich mee zoals het verbeteren van de bodem, de waterhuishouding, het microklimaat, gewasbescherming, en kan helpen bij extreme droogte. Er zijn ook tal economische voordelen zoals een hoger rendement, betere kwaliteit van gewassen en mogelijkheden voor diversificatie van inkomsten.

Maar waar begin je als je agroforestry overweegt? Ga kijken bij voorbeeld bedrijven om een beeld te krijgen van hoe het er uit kan zien. Er zijn verschillende agrarische ondernemers die hun ervaringen op het gebied van agroforestry willen delen. Agroforestry begint met een goed plan dat past binnen jouw eigen bestaande bedrijfsvoering. Er zijn verschillende organisaties die je hierbij goed op weg kunnen helpen met een beplantingsplan en bedrijfsmodel. Kijk ook naar wat mag en wat bij het landschap past. En dan… bomen planten!

Agenda

begin november 2022 Aftrap Meer Bomen Nu campagne

23 november 2022 Speciale Caring Farmers Webinar Meer Bomen Nu – over de bomenplanner

voorjaar 2023 Excursie bij Nederlands cultuurlandschap door Jaap Dirkmaat & presentatie Meer Bomen Nu 

Advies

 Er zijn vele professionals die jou op weg kunnen helpen met  agroforestry. Kijk bijvoorbeeld eens naar de specialisten aangesloten bij vakvereniging de Wilde Weelde, Jade Reforestry of  Rombouts Agro-Eco

Netwerken

Ideëen, suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl