21 juni 2022 Caring Farmers Dag

Dinsdag 21 juni komen we samen voor de jaarlijkse Caring Farmers dag, welke plaatsvindt op boerderij Eyckenstein, gelegen in Maartensdijk omringd door de bossen van de Lage Vuursche.

We komen samen met een groep pioniers die zich dagelijks inzet om voedsel te produceren terwijl ze juist met de natuur mee opereren, in plaats van tegen. Binnen een voedselsysteem waarin boer en klant elkaar kennen en respecteren, waar de biodiversiteit jaarlijks toeneemt. Waarbij dieren meehelpen de kringloop te sluiten, buiten lopen en hun natuurlijke, soorteigen gedrag kunnen vertonen.

Jij bent een van de boeren die laten zien dat het wél mogelijk is, en daarom zouden wij het echt geweldig vinden als je erbij kan zijn!

Heb je je niet aangemeld maar wil je er wel bij zijn? Mail ons dan op marcella@caringfarmers.nl. 

Wat kun je verwachten?

JOhan vOllenbroek

Johan Vollenbroek - MOB

Mobilisation for the Environment zette met zijn historische PAS-uitspraak Nederland op zijn kop. Keer op keer laat hij zien dat huidige regelgeving en vergunningsstelsel niet voldoen. Tot frustratie van de één en onder luid gejuich van de ander. Hoe maken we een einde aan de stikstofimpasse? Luister en discussieer met Johan Vollenbroek.

Joost van Strien is akkerbouwer en caring farmer.


No-Shit - Joost van Strien

Het vegan-gecertificeerde akkerbouwbedrijf Zonnegoed uit Ens (Flevoland) is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022. De 'No-Shit'-farmer haalt alle stikstof op het bedrijf uit compost en bindt stikstof in de bodem door de teelt van vlinderbloemigen.

Jeroom Remmers - TAPP

De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie), zet zich in voor de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen bij vlees en zuivel, vanwege de hoogste urgentie. Waarbij deze meerkosten deels ten goede komen van de boer vanwege (extra) prestaties op het gebied van milieu (stikstof, kringlooplandbouw, klimaat), dierenwelzijn en natuur.


Lancering Kalfjes bij de Koe

Kalfjes bij de koe, diep in ons hart weten we allemaal dat het zo hoort. Opnieuw leren hoe het moet is niet makkelijk. Daarom lanceren we op 21 juni de Kalfjes bij de Koe campagne. Omdat we hiermee hopen dat we van elkaar leren, en elkaar helpen om stap voor stap het weer normaal te gaan maken dat zoogdieren kunnen zogen en dat kalveren opgroeien met moederzorg.

aleid

Kansen voor bomen bij boeren

In vogelvlucht nemen we jou mee door alle kansen die wij zien voor de aanplant van bomen bij boeren. Van gratis plantgoed via Meer Bomen Nu, toelichting over de verschillende landschapselementen en gericht plantadvies. Jade Koop is aanwezig om iedereen op weg te helpen om in de herfst direct aan de slag te kunnen.

En verder:

Een heerlijke netwerklunch, leer je mede Caring Farmers kennen en ga in gesprek met elkaar tijdens één van de vele deelsessies geïnitieerd door mede boeren of één van onze ketenpartners. Lees hieronder meer.

Het programma

09.30-10.00 inloop en aanmelden

10.00 – 10.30 Welkom door het Caring Farmers bestuur & Jacob Beeker van boerderij Eyckenstein

10.30 – 12.00 Parallelsessies

  • Kalfjes bij de koe
  • Kansen voor bomen bij boeren
  • Mest & bodem 

 

12.00 – 12.15 Jeroom Remmers van de TAPP coalitie: Vleestax of eerlijke vleesprijs? 

12.15 – 13.15 Netwerklunch

13.15 – 14.00 Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment over hoe we een einde maken aan de stikstofimpasse

14.00 – 15.00 In gesprek met..

15.00 – 16.00 Napraten & borrel

|

In gesprek met...

Verder is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, nieuwe verbindingen te maken en al je vragen te stellen. Je kan verder praten over de vleestax, de Caring Farmers kunnen met het bestuur in gesprek, en meer!

Vleestax of eerlijke vleesprijs? – Hoe ziet het uitgewerkte plan van de TAPP coalitie er precies uit en wat is de impact voor boeren? met Jeroom Remmers van de TAPP Coalitie. 

Geef richting aan de stichting! – in gesprek met het bestuur

Voedselverspilling in de biologische landbouw,  met Toine Timmermans van Samen tegen Voedselverspilling en Johan Leenders van Oranjehoen. 

Regeneratieve begrazing: Het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband door Ton Geurtsen

Het Grond Verbond: Geef jij de consument een stem in het landschap? door Myrte Rischen 

Meet & Greet pluimveehouderij
Met een demonstratie en uitleg over hennen- en hanenkarren & de dubbeldoelkip door Poppe Braam, rechtop vangen met Eyes on Animals en een gesprek met mede- pluimveehouders over vogelgriep, regelgeving voor de kleinschalige houderij, en mobiel slachten. Waar willen we samen aan werken?

Communiceren met dieren: Hoe werken we samen aan een écht dierwaardige veehouderij en wat vinden de dieren er eigenlijk van. Taalwetenschappers weten steeds beter wat dieren zeggen, maar wat doen we met die kennis? Zit hier een samenleertraject in? Door Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren. 

Mobiel slachten: diervriendelijker en transparanter. Maar, je loopt tegen allerlei regelgeving aan. Waar staan we nu, en hoe komen we tot een oplossing? Ga in gesprek met met Jeroen Neimeijer

 

Liever doorpraten over iets anders? Geef het aan via josephine@caringfarmers.nl of op de dag zelf, bij voldoende animo hosten we graag jouw sessie. 

Bereikbaarheid

Het adres is: Eikensteeg 13, 3738 LD Maartensdijk

Route auto
Het adres is met de navigatie niet altijd goed te vinden. Je kunt ook invoeren: Maartensdijkseweg 9 te Bilthoven.  Je komt dan aan bij het restaurant aan het begin van de steeg die je in moet rijden om bij het bedrijf te komen. Na ongeveer 800m vind je de locatie aan je rechterhand.

Route openbaar vervoer
Buslijn 58 stopt aan het begin van de steeg, die je in moet lopen om bij het bedrijf te komen. De bushalte heet ‘Mauritshoeve’. Maar een aanrader is om vanaf station Bilthoven of Hollandsche Rading te kiezen voor een OV-fiets; na ongeveer 10 minuten fietsen door het bos ben je op de boerderij.

Wil je iets vragen?
marcella@caringfarmers.nl
+31 20 308 6308 (ook whatsapp)

Voor wie?

We komen samen met een groep boeren die al meteen vanaf de start in 2019 betrokken is en toen al de Caring Farmers Code ondertekende. Maar ook met voor ons nog onbekende gezichten, en aspirant Caring Farmers. Wanneer ben jij nou een Caring Farmer? Als je onze visie op de toekomst deelt, als je al een hele zoektocht achter de rug hebt of als je juist de eerste stappen wil gaan zetten. Wij willen graag gezamenlijk die stip op de horizon zetten en vanuit positiviteit en daadkracht onze krachten bundelen. Want wij geloven dat we zo de transitie naar een duurzamer voedselsysteem kunnen bewerkstelligen.