In Gasselternijveen (Dr.) runnen Rolf en Danielle Kanninga een biologisch-dynamische pluimveehouderij met ongeveer 8.700 kippen. Sinds 2010 zijn zij de trotse eigenaren van de boerderij, die eerder door hun (schoon)ouders werd beheerd volgens dezelfde duurzame principes. Het natuurlijke gedrag van de kippen staat centraal.
Ze zijn Demeter gecertificeerd, hetgeen o.a. inhoudt dat de stal minder kippen dan gebruikelijk herbergt, de uitloop voor 70% is bebost en het voer zorgvuldig is geselecteerd. De stal is goed geventileerd, heeft legnesten en biedt de kippen de mogelijkheid om “op stok” te gaan. Er wordt zonder antibiotica gewerkt en de kippen leveren zowel eieren als vlees.
Op dit moment leven er Novogen-kippen, die zowel binnen als buiten rondscharrelen. Vanaf ongeveer 10 uur ’s ochtends, na de eerste leg, kunnen de kippen zelf in en uit lopen. In de uitloop ontdekken ze bomen en struiken, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. De Novogen-kip houdt van buiten zijn en is goed aangepast aan biovoer. Ze produceren bruine eieren hetgeen in lijn is met de vraag van het pakstation.
Bij Boerveenshof staat het bevorderen van de natuur voorop ook al is dat soms tegenstrijdig met het houden van kippen. Want dieren zoals steenmarters, vossen en buizerds zijn ook geïnteresseerd in de kippen.
Naast de afzet van eieren, bieden ze ook andere eigen producten, waaronder jam, honing en sap, maar ook (ingevroren) kipschnitzels, soepkippen etc.
Blik op de toekomst
Momenteel worden de kippen elders opgefokt en komen ze met 17 weken op de Boerveenshof. Rolf en Danielle zouden graag, in samenwerking met andere biologisch-dynamische kippenhouders, zelf een opfokmogelijkheid opzetten. Dit leidt tot meer welzijn voor de kippen en minder transport. Helaas is het financieel uitdagend om deze ambitie te realiseren, omdat dit betekent dat ze gedurende een aantal maanden geen eieren kunnen verkopen.
Waarom Caring Farmers?
De inzet van Caring Farmers sluit perfect aan bij de visie van Boerveenshof. Ook zij werken aan het verbeteren van het dierenwelzijn, het vergroten van de biodiversiteit en het sluiten van de kringloop.
Tot slot
Rolf benadrukt het belang van bewust consumeren. Door keuzes te maken die de boeren steunen die “het anders” willen doen, krijgen zij meer mogelijkheden. Hij vraagt ook om respect voor boeren die dat niet kunnen, omdat zij vaak met grote financiële verplichtingen zitten. Overstappen naar een andere manier van werken is niet altijd eenvoudig.