Farmers aan 't woord

Woldtuin

De Woldtuin

Bedum

In het Groningse Bedum vind je tussen de bomen en struiken ook twee groentetuinen die samen de Woldtuin vormen, een bijzondere combinatie van agroforestry en groenteteelt. Opgericht in 2021, wordt de Woldtuin geleid door Quinten Messemaker, hoofdtuinder, en Christa Verver en Remco Baar, die verantwoordelijk zijn voor de kleine tuin, het land en de boerderij. Christa en Remco zijn tevens eigenaren van de Savanneboerderij Verbaarum, waar kleinschalig toerisme een plek heeft.

De Woldtuin streeft ernaar te laten zien dat kleinschalig werken financieel haalbaar is. Begonnen met vijf abonnementen, hebben ze inmiddels hun doel van vijftig voedselpakketten al bereikt. Qua organisatie is men op de Woldtuin niet afhankelijk van vrijwilligers, al zijn ze er wel, omdat men deze maatschappelijke rol belangrijk vindt.

Met een achtergrond in de ecologie en de Warmonderhof, maar vooral met de nodige leergierigheid en experimenteerdrang (en ‘eigenwijsheid’ zoals hij het zelf zegt) werkt Quinten in de grote tuin. “Hoezo kunnen aubergines niet buiten groeien”? Of “hoezo krijg je ziektes bij de aardappelen als ze langer op dezelfde plek staan”? Doordat de grond gezond is heb je daar geen last van, volgens Quinten. Hij gaat in de tuin uit van de ‘no-dig methode’.

Verder werkt hij graag met, soms onverwachte, combinaties van groentes. Bieten en bleekselderij gaan prima samen en knolvenkel groeit op de Woldtuin overal tussen.

In de groentetuin van Christa wordt volgens de permacultuur gewerkt, hier is wat meer diversiteit en zijn minder rechte lijnen te vinden.

Hoewel er volledig biologisch (en meer) wordt gewerkt, hebben ze bewust niet voor een keurmerk gekozen. Quinten benadrukt dat openheid over hun werkwijze voldoende is. Er zijn geen strikte eisen of papierwerk nodig, wat hen veel tijd en geld bespaart.

De Woldtuin, samen met de Savanneboerderij, wil ook een toevluchtsoord zijn voor (wilde) dieren. Ze kiezen er bewust voor geen bijenkasten te plaatsen, zodat wilde bijen meer kansen krijgen. De steenmarter, hermelijn, ijsvogel en andere vogelsoorten hebben er al een mooie plek gevonden.

Toekomstvisie

Hoewel er altijd ruimte is voor verdere ontwikkeling, is het bedrijf in grote lijnen af. Quinten wil nu andere boeren inspireren om deze aanpak te omarmen en zijn kennis en ervaring te delen. Hoe dit precies vorm krijgt, is nog in ontwikkeling. Misschien sluit hij aan bij initiatieven voor een nieuwe school?

Waarom Caring Farmers?

De Woldtuin heeft zich aangesloten bij Caring Farmers om te laten zien dat kleine boeren gezamenlijk grootschalige regeneratieve landbouw kunnen realiseren. De Woldtuin wil hieraan actief bijdragen.

Tot slot

Voor Quinten is het bijzonder motiverend om iets te doen dat anderen energie en inspiratie biedt. Traditionele boeren werken vaak alleen, maar hier is het contact met anderen essentieel. Mensen komen groenten ophalen, genieten van een kop koffie en bekijken de tuin, waardoor er een hechte gemeenschap ontstaat. Ook dat maakt de Woldtuin waardevol.