Farmers aan 't woord

JasperMeerkerk

Jasper Meerkerk

gemengd bedrijf, agro-forestry, boomgaard, melkvee
Nieuw-Lekkerland

Ik ben Jasper Meerkerk. In 2011 ben ik mede-eigenaar deze boerderij geworden. We hebben vleesvee en een zorgboerderij. We hebben z’n 75 vleeskoeien en jongvee. We werken zoveel mogelijk natuurinclusief. Op een groot deel van onze weilanden doen we aan intensief weidevogelbeheer: momenteel hebben we drie plas-drasweilanden en vijf kruidenrijke graslanden. Het is echt genieten, we hebben nu zó veel vogels! Dat is echt ongekend. Verder zijn we aangesloten bij het Prachtlint-project: we beheren onze sloten bij- en vlindervriendelijk. De argusvlinder wordt nu gelukkig vaak gespot. We tellen nu zelfs 200% meer vlinders, 800% meer libellen en 80% meer dril van de heikikker dan voorheen. Als ik achterin mijn tuin loop en al het vlinderzoemen en vogelgezang hoor, waan ik me echt even op vakantie.

Natuurinclusief werken kost veel meer tijd en de financiering rond krijgen is een hele uitdaging. Als ik puur naar het gemak kijk, zou ik de koeien gewoon binnen moeten houden, maar ik heb nu zo veel meer plezier in mijn werk, dat is ook wat waard.

Onze zorgboerderij is in 2004 opgericht door mijn ouders. Hier krijgen mensen met een verstandelijke beperking allerlei mogelijkheden om zich te ontplooien tijdens activiteiten op de boerderij. Daarom zijn onze kalveren ook zo tam: ze krijgen veel aandacht, iedereen hier is dol op ze! We laten zo alle facetten van ons bedrijf samenkomen: het land, de natuur, de zorgboerderij en het vlees. Het meest trots ben ik op het feit dat we echt landschapsbeheerders zijn. Onze christelijke overtuiging drijft onze werkwijze: we willen de aarde graag beter doorgeven.

Waarom Caring Farmers

Als je achttien of ouder bent, mag je afkijken! Voor die tijd nog niet. Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Kennisdelen tussen Caring Farmers onderling kan erg waardevol zijn, bijvoorbeeld over agroforestry. Ik wil de connecties tussen boeren en burgers graag versterken en het bewustzijn over natuurinclusieve landbouw vergroten.

Kijken naar de toekomst!

Wat ik stiekem het leukste vind: vanaf 2023 doen we mee aan een agroforesty pilot, samen met negentien andere boeren in Nederland. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren, de tijd zal het leren! We hebben inmiddels 500 bomen geplant, maar zitten nog in de opstartfase. En hoop ik verder dat ik over vijf jaar al mijn vlees vanuit een eigen boerderijwinkel kan verkopen, maar daarvoor moet ik nog echt stevig aan de weg timmeren. Van harte welkom op onze boerderij!