De Kas van Kaat is te vinden op het buitengoed Herfte, in de lommerrijke Noordoost hoek van de gemeente Zwolle. De tuin van Kaat bestaat uit een warme kas, twee tunnelkassen en 1.4 hectare landbouwgrond. In de kassen op het terrein zijn een horecagelegenheid, een bakkerij, een winkeltje, een atelier en een ‘biologische’ tuin gevestigd.
De Kas van Kaat is sinds 2018 één van de dagbestedingslocaties van de Omega Groep, een zorgorganisatie voor mensen met een beperking. De initiatiefnemers vonden het belangrijk dat de dagbesteding gelinkt zou worden aan duurzaamheid en het biologisch telen van groenten, fruit, kruiden en bloemen. In totaal werken er zo’n 40 clientmedewerkers samen professionele beroepskrachten en vrijwilligers.
Maar wie is nou Kaat? Simone Mulderink bedrijfsleider van de Kas van Kaat; “Kaat, dat zijn wij, een sociale onderneming waar we samenwerken met respect voor mens en natuur”. We zochten naar een naam die lekker in het gehoor ligt en kwamen toen uit bij “de Kas van Kaat”.
In het sfeervolle lunchcafé in de kas en buiten op het grote terras kan worden geluncht of een aangeklede kop koffie en thee gedronken worden. En dat alles biologisch en veelal uit eigen tuin of bakkerij. Het terras geeft uitzicht op de kwekerij in de kas en de tuinen buiten.
Mensgericht duurzaam ondernemen.
De Kas van Kaat heeft twee belangrijke pijlers van waaruit men werkt; ‘op een duurzame wijze omgaan met wat de natuur ons biedt’ en ‘ieder mens telt mee’. De Kas werkt in principe met biologisch producten uit eigen tuin, als dat niet mogelijk is worden biologische of duurzame producten van elders betrokken.
Simone geeft aan dat het bij deze vorm van ondernemen telkens weer zoeken is naar balans. Balans tussen de soms wat strijdige belangen van de client, het werken vanuit duurzaamheid met biologische producten en het voeren van een gezonde bedrijfsvoering. Geen sinecure!
Toekomst
Ook in de toekomst zal de focus van de Kas van Kaat liggen op bedrijfsmatig gezond blijven met behoud van het evenwicht tussen duurzaamheid en respect voor de mens. Daarnaast vindt Simone het belangrijk om deze filosofie, om dit concept te blijven uitdragen. “We merken dat er veel belangstelling is voor deze unieke combinatie en dat er veel vraag van andere (zorg)organisaties naar rondleidingen en voorlichting”.
Er is geen spreekwoordelijk stip op de horizon, er zijn geen vastomlijnde toekomstplannen. “We experimenteren, proberen wat uit en zien wel wat werkt en wat niet, zolang het maar binnen onze principes blijft. Je zou dat organisch groeien en bewegen kunnen noemen, net zoals dat in onze tuinen gebeurt. We zijn nog absoluut niet uitontwikkeld”.
Caring Farmers
De Kas was SKAL gecertificeerd. Hoewel men nog steeds volgens de richtlijnen van SKAL werkt, is er bewust afscheid genomen van het certificaat. Er kwam gewoon te veel nadruk te liggen op de regels en daarmee kwam de clientmedewerker soms in de verdrukking.
De Kas van Kaat is al enige jaren lid van Caring Farmers. Hoewel men op dit moment niet heel actief vorm geeft aan dat lidmaatschap, past de filosofie van Caring Farmers van de natuur inclusieve kringlooplandbouw naadloos bij de uitgangspunten van de Kas.
Ga voor meer informatie naar De Kas van Kaat