Boomgaard De Punt Arkel

Wilma Abspoel en Kees Maarse beheren in de Alblasserwaard met veel liefde en op zo natuurlijk mogelijke manier een natuurtuin, boomgaard en winkel.

Poppe Braam

Als je bezig gaat met de landbouw in de Gelderse Vallei valt op dat het eentonig en grootschalig is en dat een inkomen vergaren moeizaam is vanwege te lage prijzen. Tijd dus om de consument te verbinden met wat hem omringt: boeren en natuur en die twee met elkaar te verbinden. Vanaf het erf van boeren naar de buren met een korte keten en een verantwoorde prijs voor iedereen.

Sandy van den Ban

Sandy van den Ban. Ik heb sinds 2018 een permacultuurkas en -tuin in Hellevoetsluis. Toen ik hier begon, was de bodem helemaal op. Hij is weer tot leven gekomen door de kracht van ontginning, wormen en compost.

Anne Müller

In 2018 ontstond de coöperatie De Zwolse Standslanderijen met daarbij de locatie Dijklandhoeve waar verschillende (biologische) ondernemers hun plek hebben gevonden. Biotuin Dijlandhoeve is een jonge fruittuin (opgericht in 2019) en gevestigd op de boerderij Dijklandhoeve in Zwolle.

Wendy De Koning

Met ons bedrijf zijn wij al jarenlang bezig om stap voor stap steeds duurzamer en natuur- en mensvriendelijker te gaan produceren. Dit begon met het verminderen van kunstmest en het stoppen van soja als voermiddel. In 2015 begonnen wij met omschakelen naar een biologisch bedrijf, nadat wij zagen hoe schadelijk bijvoorbeeld glyfosaat is. Het omschakelen naar een biologisch bedrijf was in de eerste jaren best pittig.

Johannes Regelink en Joanne Malotaux

Hoe help je de transitie van gangbare landbouw naar natuurinclusief vooruit? Door het zelf te gaan doen. In 2020 hopen wij, Johannes Regelink en Joanne Malotaux, het gangbare melkveebedrijf van de oom van Johannes in Vorden (Achterhoek) over te nemen. Deze boerderij is al een eeuw in de familie. Honderd jaar geleden nog een klein gemengd bedrijf, nu gangbaar zoals heel veel andere. Boerin Joanne en Boer Johannes hopen hier weer een gemengd bedrijf van te maken.

Gerben en Carla Engwerda

Ruim 25 jaar lang hebben Gerben en Carla Engwerda biologische melk geproduceerd op hun boerderij een paar kilometer ten oosten van Leeuwarden. De melk werd door melkfabriek Henri Willig in Heerenveen verwerkt tot biologische Hooidammer kaas. Gerben pleit voor decentralisatie en korte ketens: “Dat is goed voor vee, natuur en milieu en je vergroot de betrokkenheid van je klanten.”

Jeroen van der Kooij

Wij zijn Jeroen en Gusta van der Kooij. Onze boerderij is al zes generaties in onze familie.
Wij hebben in 1990 het stokje overgenomen en in 2008 hebben we besloten biologisch te worden. De koeien aten vanaf dat moment alleen nog maar gras.

Egbert Zorgdrager

Karina, Egbert en Corné Zorgdrager hebben een biologisch melkveebedrijf op Terschelling. Maar bovenal zijn ze ‘weidevogelboer’ omdat het belang van de weidevogels leidend is voor hun bedrijfsvoering met 120 melkkoeien en 120 hectare grond.