Hoeve Hoogland

Annegreet en Erik Boven staan aan het roer van Hoeve Hoogland in Friesland. Ze hebben een boerderij en groentetuin in Drogeham, en runnen Halte Hoogland, de stationsrestauratie in Dokkum. Ook verwerken ze zelf hun geitenmelk tot bijvoorbeeld yoghurt, feta en kaas. Dit gebeurt in Augustinusga.

Naoberhoeve

Gerlof Pronk is een boer met een duidelijke missie. In 2009 begon hij op Naoberhoeve, in Echten (Drenthe), als kaasmaker en begeleider. Samen met zijn vrouw Maraike nam hij in 2017 de boerderij over. Met een opleiding aan de Warmonderhof brengt hij een combinatie van landbouw en zorg samen. De Naoberhoeve beslaat ongeveer 40 hectare en herbergt 40 koeien, 3 varkens, 60 kippen en zelfs een pauw.

De Decohof

De Decohof is een biologische kwekerij van (grotere) tuin-, haag- en voedselplanten. De hof ligt als een boomrijke groene oase prachtig in het boerenland precies tussen Dalfsen, Heino en Zwolle. Die boomrijke groene oase is zeker geen toeval. Vincent Overgoor, de oprichter van de Decohof heeft gekozen voor een agroforestry systeem, in goed Nederlands; boslandbouw.

Boerveenshof

In Gasselternijveen (Dr.) runnen Rolf en Danielle Kanninga een biologisch-dynamische pluimveehouderij met ongeveer 8.700 kippen. Sinds 2010 zijn zij de trotse eigenaren van de boerderij, die eerder door hun (schoon)ouders werd beheerd volgens dezelfde duurzame principes. Het natuurlijke gedrag van de kippen staat centraal.

De Oesterzwammerij

De Oesterzwammerij is een stadskwekerij in de omgeving van Haarlem. Wij, Michiel en Erik, kweken paddenstoelen op organische reststromen uit de stad en de regio. Zou houden we de keten kort. We zamelen koffieprut in bij bedrijven, horeca en hotelketens en kweken daar oesterzwammen op – prachtige vleesvervangers.

De Bosboer: Ids Toxopeus

Ids Toxopeus is als Bosboer actief op verschillende locaties. Sinds 2018 transformeert hij een monotoon Robiniabos in Nijeberkoop (Friesland) naar een biodivers voedsel- en voederbos. Dit 4 hectare grote perceel is nu gevuld met bomen en struiken zoals hazelaar, hazelnoot en blauwe bessen. Voor de 25 Schoonebekers die er rondlopen zijn er voederbomen en Ids zaait cichorei en boerenwormkruid. Met de ‘chop and drop’-methode voorziet hij de dieren van voedsel en verrijkt hij de bodem.

Hoeve Sonneclaer

Hoeve Sonneclaer in Fluitenberg, Drenthe, is een echt familiebedrijf. Meerdere leden van de familie Mul zijn actief op de biologische boerderijcamping, waar 80 koeien centraal staan. Vader Barend begon in 1982 als boer en is samen met zijn vrouw Tineke nog volop werkzaam in het bedrijf. Samen met zoon Stefan vormen ze een maatschap.

Boerderij Brizljan – Scorlewald

Boerderij Brizljan is onderdeel van de woon- en werkgemeenschap Scorlewald (Raphaëlstichting). Wij zijn een kleinschalige biodynamische (zorg)boerderij, waar zorg voor mens, dier en natuur hand in hand gaan. Onze kruidenrijke weides hebben natuurvriendelijke oevers voor een zo groot mogelijke biodiversiteit, de varkens hebben een natuurlijke poel tot hun beschikking en de kippen scharrelen jaarrond buiten.

Ons ei, het ei van dichtbij

Ons ei is geboren uit een samenwerking tussen de bevlogen pluimveehouders Corina en Willem van Mourik en boerenzoon Ton van Welie, die er altijd al van droomde om zelf kippen te houden. Samen geloven we dat gezonde en blije kippen de lekkerste eieren leggen.

Voedselbos Lingehout

Gerdien Dijkstra werd in 2021 door burgerwindcoöperatie Betuwewind als projectleider aangesteld voor Voedselbos Lingehout in Geldermalsen, waarvan sinds het voorjaar van 2022 met de aanleg is gestart.