Farmers aan 't woord

IMG_4067_LidiaMeyer

Pluk- en theetuin Stadsland

Zwolle

Langs de rivierdijk van het Zwarte Water ligt een idyllische tuin met veel perken en bedden, een tunnelkas, een gelegenheid om thee te drinken en dat alles omzoomd met heel veel bomen en struiken; het is de pluk- en theetuin van Silvia en Christian Meyer.

De naam “Pluktuin” is eigenlijk een te beperkte omschrijving. Naast dat mensen zelf een bos bloemen kunnen samenstellen en plukken, verkoopt Silvia ook kant-en-klare bloemboeketten en in het vroege voorjaar bolletjes in het stalletje aan de dijk. Haar boeketten worden daarnaast ook verkocht bij Heavy Stuff, een vintagewinkel in Zwolle. Bloemen zijn er al naar gelang het seizoen in vele soorten en maten, zo zijn er rozen, narcissen, tulpen, pioenrozen, korenbloemen en vele meer. Er is ook een theetuin; een tuin waar met name fietsende voorbijgangers over de dijk van Hasselt naar Zwolle even een kop thee kunnen drinken met iets lekkers erbij. De theekruiden kunnen mensen zelf plukken.

Silvia en Christian kwamen de jaren ’80 op de boerderij wonen. In 2000 deed zich de kans voor een stuk land, een kleine hectare, tegenover de boerderij te kopen. Silvia begon eerst met het omzomen van dat kale boerenland met een haag. Daarna volgde een worsteling met de voorheen agrarische, ‘ontaarde’ grond, bestaande uit zware rivierklei. Langzaam maar zeker leerde Silvia de grond kennen en ontstond er meer evenwicht in de tuin. En nu is het een groene oase met een veel betere grondstructuur.

Sinds 2008 is het opengesteld als pluk- en theetuin. In de loop van de jaren ligt het accent steeds meer op de pluktuin. Een vijftal enthousiaste vrijwilligers ondersteunt Silvia bij het werk.

Ze vindt het belangrijk dat we vooral seizoensgebonden en regionaal produceren en consumeren. Dus niet elk moment van het jaar bloemen uit Kenia die met onderbetaalde arbeid geteeld en zwaar bespoten in onze winkels liggen. Het is veel waardevoller om al uit te kunnen kijken naar een bos rozen in juni of juli, dan dat ze het hele jaar door in alle gewenste kleuren in de winkel liggen. Meegaan met de cyclus van de seizoenen, met wat de natuur op dat moment in die specifieke regio geeft. Silvia richt zich daarom ook op klanten uit de directe regio.

Waarom Caring Farmers?

Silvia wil met haar tuin bijdragen aan de boodschap dat we anders om moeten gaan met de aarde. Dat is ook waarom zij is aangesloten bij Caring Farmers. Silvia zegt daarover dat zij het een goed initiatief vindt en dat het natuurlijk ook bijdraagt  aan de zichtbaarheid van haar bedrijf.

Hoewel in de pluktuin biologisch gewerkt wordt, met biologische zaden, bollen en teelaarde – vanzelfsprekend zonder gif en kunstmest – is de tuin formeel niet als zodanig gecertificeerd. Silvia ziet certificering als toch wel erg bureaucratisch; de regeltjes staan centraal. Ze zegt daarover: “Mensen kunnen doorlopend zien hoe we werken en wat we doen, dat is een veel betere controle dan van de SKAL.”

Toekomst

Op deze wijze hoopt Silvia de komende jaren te kunnen doorgaan en daarna zou het fantastisch zijn wanneer zich een opvolger aandient die de tuin wil overnemen, inclusief alle idealen die aan deze tuin verbonden zijn. Ze vindt het belangrijk dat deze tuin een plek is en blijft waar mensen kennis op kunnen doen van tuinieren en van biodiversiteit.