Farmers aan 't woord

foto bij supermarkt in het bos

Supermarkt in het bos

Raalte

Iets ten zuiden van het Overijsselse Heino, net buiten de dorpskern, ligt de Supermarkt in het bos van Rob Kleinlangevelsloo en zijn vrouw Henrieke.

Anders dan de naam doet vermoeden is de Supermarkt in het bos veel meer dat alleen biologische boerderijwinkel met een volwaardige sortering. Naast de fysieke winkel is er ook een webwinkel met een bijzonder uitgebreid assortiment aan biologische producten (zo is er bijvoorbeeld keuze uit bijna 50 soorten desembrood én bijna 50 soorten gistbrood).

Zuivel en vlees in de winkel komen van het eigen melkveebedrijf, andere producten worden betrokken van biologische bedrijven in de regio of van de groothandel. De boodschappen uit de webwinkel worden in de regio aan huis bezorgd.

Rob is in 2014 is er gestart met biologische melkveehouderij op het bedrijf van zijn vader en in 2015 is daar de boerderijwinkel bij gekomen. Naast koeien zijn op de boerderij paarden, kippen, varkens, geiten en schapen te vinden. Een deel van de melk verwerkt Rob zelf in de kaasmakerij tot paneer.

De melkveehouderij heeft de beschikking over 45 hectare natuurgrasland en daarnaast wordt nog eenzelfde hoeveel natuurgrond beheerd voor Natuurmonumenten en Landschap Overijssel.

Rob is een bevlogen man die samen met zijn vrouw een bijdrage wil leveren aan meer biodiversiteit en uiteindelijk aan een betere en schonere wereld, ook voor toekomstige generaties. Investeren in biodiversiteit is een logisch gevolg van het beginsel dat Rob hanteert: “Een beter milieu begint bij jezelf”. Een bedrijf als deze is alleen door te geven aan de volgende generatie als we met respect omgaan met de natuur.

Investeren in biodiversiteit staat niet los van de boerderijwinkel. Door producten rechtstreeks te verkopen is veel eenvoudiger aan consumenten uit te leggen wat Rob doet op het bedrijf én waarom hij dat doet.

Het gaat goed met het bedrijf en er is sprake van groei in de omzet van de boerderijwinkel. Hoewel groei absoluut geen doel op zich is voor Rob, is het wel belangrijk. Biologisch beheerde gronden dragen immers bij aan biodiversiteit en aan een gezonde aarde.

In de ideale wereld van Rob moeten er niet minder boeren komen, zoals het huidige overheidsbeleid beoogt, maar moeten boeren kleinschaliger gaan werken, minder dieren per hectare, ruimte maken voor natuur-inclusieve landbouw. Dan hoeven boeren niet meer te worden uitgekocht voor grote bedragen. Misschien is er dan juist wel behoefte aan meer in plaats van minder boeren. Bovendien blijft het zo voor de toekomstige generaties boeren mogelijk een bedrijf voort te zetten of over te nemen.

Rob hoopt in de nabije toekomst nog een biologisch (dynamische) tuinder te kunnen aantrekken, die op een deel van zijn bedrijf groente, fruit en kruiden gaat telen. Zodat het assortiment in de boerderijwinkel niet alleen zuivel en vlees van eigen grond omvat, maar ook de groenten, fruit en kruiden.

Over zijn lidmaatschap van Caring Farmers zegt Rob dat hij het belangrijk vindt verbonden te zijn met geestverwanten. Hij is dan ook een van de leden van het eerste uur, nadat hij was gevraagd zich aan te sluiten door een van de oprichters van Caring Farmers.

Rob benadrukt dat het belangrijk is dat consumenten zich bewust worden dat ze met hun voedselkeuzes direct kunnen bijdragen aan een gezondere en schonere wereld met minder pesticiden en meer biodiversiteit.