Vincent heeft zich, na veel praktijkervaring op te hebben gedaan in de biologische landbouw in Duitsland en met CSA’s, volledig toegewijd aan een duurzame landbouwtoekomst. “De wens om ideeën over een volhoudbaar voedselsysteem in de praktijk te brengen, bleef groeien,” vertelt hij. Daarom is hij tuinder geworden op Tuinderij Kansrijk, dat in 2001 is opgezet door Jan en zijn vrouw Floor.
Inmiddels werken er vier tuinders op het bedrijf. Samen vormen zij een team dat zich met hart en ziel inzet voor een duurzame, verbonden manier van voedselproductie.
Waarom Caring Farmers?
“We werken graag samen met Caring Farmers omdat zij een platform bieden waarmee we ons kunnen organiseren als duurzame boeren met een positieve visie,” legt Vincent uit. “Het is voor een agrariër moeilijk om in je eentje politiek iets te bereiken, zeker als je ook nog volop innoveert. Caring Farmers biedt daarbij de broodnodige ondersteuning.”
Caring Farmers helpt bovendien bij de zoektocht naar nieuwe manieren om consumenten te betrekken in de transitie naar duurzame landbouw. “Gemeenschappen opbouwen rondom voedselproductie is essentieel, vooral in een land als Nederland met zoveel stedelijke gebieden. Door consumenten letterlijk weer naar de boerderij te brengen, versterken we de solidariteit rondom lokaal en duurzaam voedsel.”
Inclusiviteit en gemeenschapsvorming
Kansrijk zet zich ook in om een meer diverse groep mensen te betrekken. “Het is voor ons belangrijk dat een bredere groep – bijvoorbeeld mensen met lagere inkomens of een bi-culturele achtergrond – vanaf het begin mee kunnen doen met de transitie naar gezond, lokaal en duurzaam voedsel,” benadrukt Vincent.
Een praktijkvoorbeeld is hun samenwerking met de Utrechtse wijk Overvecht. “We merkten dat er nauwelijks mensen met een bi-culturele achtergrond naar de boerderij kwamen. Samen met bewoners uit die wijk zijn we gaan onderzoeken waarom dat zo is. Wat maakt een bezoek aan de boerderij ongemakkelijk? Welke drempels ervaren mensen?” Het onderzoek bracht pijnpunten naar voren, zoals onprettige ervaringen van bezoekers. “Hoewel dat moeilijke gesprekken opleverde, helpen dit soort inzichten ons om stappen te zetten naar een meer inclusieve en gastvrije gemeenschap op het bedrijf.”
Voedselproductie en gemeenschapswaarde
Volgens Vincent bewijst Kansrijk dat kleinschalige voedselproductie ontzettend productief kan zijn. “Dat kun je meten in termen van opbrengst per hectare, per euro subsidie, of zelfs emissie per hectare. Maar we kijken ook naar bredere, maatschappelijke waarden: de verbinding die je opbouwt, de ontmoetingen die plaatsvinden, waardevol werk dat mensen kunnen doen en de manier waarop een boerderij de leefbaarheid in de regio bevordert.”
Samen sterker
Kansrijk ziet zichzelf als koploper en vindt het waardevol om samen met Caring Farmers een sterke community van duurzame agrariërs te vormen. “De relatie met Caring Farmers is essentieel om de pioniers in onze sector te ondersteunen en samen een blijvende impact te maken.”