Farmers aan 't woord

plukkerij1-1

Zelfoogsttuin de Plukkerij

tuinders

In de prachtige omgeving van Dalfsen beheert Maaike van den Berg niet alleen zelfoogsttuin De Plukkerij (CSA) maar ook de boerderijwinkel op deelerf Decohof.

Maaike heeft de studie ‘Internationale Ontwikkelingsstudies’ in Wageningen afgerond en is vervolgens gaan werken als project adviseur ontwikkelingssamenwerking. Een boeiend vakgebied maar tegelijkertijd ook een kantoorbaan. Ze merkt steeds meer de behoefte om juist heel praktisch bezig te zijn. Als vrijwilliger op de Kraaybeekerhof vindt ze haar passie en ze gaat daarom de (parttime) studie biologisch-dynamische landbouw op de Warmonderhof volgen. Werkervaring doet ze op bij Zelfoogsttuin Pluk! In Den Haag en kwekerij Eko Logisch in Roelofarendsveen. Hierna lonkt de wens om voor zichzelf te beginnen.

Zelfoogsttuin de Plukkerij

Deze mogelijkheid is er in Dalfsen, op het deelerf Decohof. In september ‘23 start Maaike met de zelfoogsttuin, zowel in het open veld als in een kas. Aangezien er op het erf al langer biologisch gewerkt wordt treft ze er een rijke bodem aan waar ze met ‘de no-dig’ werkwijze goed mee uit de voeten kan. Fijn om mee te starten.

Met hulp van familie en vrienden is er een prachtige tuin ontwikkeld waar de leden van de CSA terecht kunnen voor heel verschillende soorten groenten, kruiden en vruchten. Momenteel voedt de tuin  wekelijks 50 monden, en wordt er geleverd aan een markt, horeca en voedselcoöperatie. Het werven van leden via social media, open dagen en vooral mond-op-mond reclame is weliswaar nieuw voor Maaike maar ook een plezierige manier om haar boodschap uit te dragen. Graag wil ze consumenten laten ervaren waar ons voedsel vandaan komt en wat voor belangrijke rol de bodem en biodiversiteit hierbij spelen. “Ik wil laten zien hoe ik op mijn kleine ‘postzegel’ een onderdeel kan zijn van een groter geheel van tuinderijen die goed voor de gewassen, bodem en de omgeving zorgen.”

Naast de zelfoogsttuin beheert ze ook de boerderijwinkel. Hier worden mooie producten uit de omgeving verkocht. Het varkensvlees en de eieren komen van het eigen erf en daarnaast is er zuivel, brood, en lokaal gebrande koffie te vinden.

Mens, plant en dier werken samen hier.

Maaike’s zelfoogsttuin maakt onderdeel uit van deelerf Decohof, een initiatief van Vincent Overgoor (Decohof: boomkwekerij/boerderij). Vincent wil graag zijn biologische erf delen om zo te komen tot meer samenwerking en kennisuitwisseling. Ook de plantenkwekerij Kwekerieje (vaste planten) maakt hier onderdeel van uit. Een vierde erfdeler, met een educatieve doelstelling, volgt binnenkort. De erfdelers versterken elkaar door uitwisseling van kennis en klanten.

Maaike ervaart het als een superfijne plek waar je elkaar kunt versterken en waar aandacht is voor mens, plant en dier. De loopeenden hebben een belangrijke rol in het oppeuzelen van de slakken tussen de groente, en ook kippen, varkens en koeien die op de kwekerij rondlopen hebben hun eigen rol in het systeem, geheel volgens het motto van het erf: ‘mens, plant en dier werken samen hier’.

Momenteel werkt Maaike nog 3 dagen per week als projectadviseur op kantoor, maar in de toekomst wil ze fulltime aan de slag als tuinder.

Waarom Caring Farmers?

Maaike wordt aangetrokken door Caring Farmers vanwege de positieve en verbindende boodschap die ze uitdragen. “Er wordt gezocht naar verbinding en samenwerking tussen consumenten en boeren. Op een positieve manier wordt getoond hoe het ook kan”.

Meer informatie:  www.zelfoogsttuindeplukkerij.nl