Farmers aan 't woord

Tuinderij Haverkamp

Tuinderij Haverkamp

biologisch tuin- en akkerbouw bedrijf
Deventer

Tuinderij Haverkamp ligt iets ten oosten van Deventer. Jopie Duijnhouwer en Heleen Hennink zijn pachter van landgoed De Bannink. Zij voeren het enige landbouwbedrijf van het landgoed, tussen de veehouders.

De tuinderij is 25 ha. groot en is sinds 2005 geheel biologisch. Alle producten zijn EKO-gecertificeerd. Op 7 ha. verbouwen zij groenten, zoals 4 soorten sla, suikermais, mierikswortel, diverse kolen en wat consumptieaardappelen. Het overgrote deel van het terrein wordt ingezaaid met grasklaver en allerlei soorten granen. Dat laatste is nog niet zo eenvoudig op de zandgrond van Salland. Ook staan er fruitbomen op het terrein.

Jopie en Heleen kwamen bij toeval op de tuinderij terecht. “Wij zaten in de vorige eeuw allebei in ontwikkelingssamenwerking. Zo hebben we ook elkaar ontmoet. We werkten overwegend in Afrika, maar ook in Azië. Toen we in 1991 tussen 2 opdrachten zaten en een tijdje in Nederland wilden wonen, vonden we een huurwoning op het erf van tuinderij Haverkamp.”

Dat was toen een klassiek bedrijf met zetmeelaardappelen, mais, suikerbieten en varkens. Jopie en Heleen ontdekten dat de boer in de komende jaren wilde stoppen, maar geen opvolger had. Jopie: “We wilden altijd al een eigen bedrijf. Dit was een enorme kans. We hadden weliswaar geen boerenachtergrond. Nog nooit hadden we op een trekker gezeten.” Heleen vult aan: “We hebben wel allebei een landbouwopleiding gedaan. We hadden wel de kennis en we wisten hoe de grond werkt.”

Zij namen contact op met de verpachter (“de freules van Bannink”) en hielden het vuurtje warm.

“Opeens – in 1998, we zaten toen in Nepal – kregen we een pachtovereenkomst om te tekenen. Dat zag er goed uit en we zijn zo snel we konden naar de tuinderij verhuisd. We hadden het geluk dat de pachter al had ingezaaid. Het was de natste zomer in tijden, maar de consumptieaardappelen brachten recordprijzen. Dat was een prima basis.”

Het jaar erop begonnen Jopie en Heleen met de omschakeling naar biologisch.

Biodiversiteit en gezonde grond

“We willen ecologische zorg dragen voor de omgeving”, legt Jopie uit. “Met mooie producten op een gezonde bodem.” Dat betekent niet alleen oog voor de producten zelf, maar ook voor de natuur. “Wij zaaien veel mengsels met bloeiende planten in, gebruiken groenbemesters, hebben zonnebloemen en boekweit staan als voedsel voor insecten, zoals zweefvliegen. Dat zijn uitstekende bestrijders van ongewenste bezoekers.”

Jopie noemt trots het broeden van leeuweriken op hun grond, dit jaar. “Gevolg is wel dat je een flink stuk niet kunt maaien. Tja, dat kost je dan opbrengst.

Onze droom is een bedrijf te voeren waar we mooie producten telen, met respect voor het landschap, dieren en ons milieu in het algemeen. We wekken op ons bedrijf via zonnepanelen stroom op en verwarmen ons huis met hout. Liefst zouden we in de toekomst helemaal onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen.”

Caring Farmers

Al in het begin meldde Jopie zich bij Caring Farmers. “Ik kende Annette Harberink (1 van de 3 caring founders) en ik voelde me direct aangesproken.”
Als Caring Farmer zijnde, vertel je graag aan zoveel mogelijk mensen je verhaal. Dat doen Jopie en Heleen regelmatig. “Er komen geregeld mensen een weekje werken. Om kennis op te doen, misschien zelf iets beginnen. En als lid van de BioBoeren Achterhoek (BBA) hielden we nog wel eens open dagen. Veel tijd om meer te doen aan promotie te doen blijft er niet over. In het seizoen werk je minimaal 60 uur, tot 80 uur in de week.”

Verkoop

Tuinderij Haverkamp heeft een gevarieerde afzet. Meest in het oog springt de winkel aan de boerderij, waar Heleen druk mee is. Hier worden vooral groenten en fruit verkocht. Zelf verbouwd of aangekocht. Heleen benadrukt: “Maar niet ingevlogen of zo! Seizoen is seizoen. Als het Nederlandse seizoen voor boontjes of pruimen is afgelopen dan is het ‘op is op’”. Daarnaast is ook wat zuivel, vlees en bv. brood te koop.

De winkel verkoopt niet via de website. “Die is alleen informatief. We bieden ook geen abonnementen. Je kunt in de winkel op de mailinglist gezet worden. De klant krijgt dan rechtstreeks te lezen wat er op dat moment te koop is en kan dan eventueel reserveren.”

Het grootste deel van de afzet gaat gespreid via afnemers als de biologische groothandel Udea, de BBA en rechtstreeks aan lokale vestigingen van Ekoplaza en Odin. Ad hoc zijn er nog wat andere biologische groothandels.

Toekomst

Jopie en Heleen kijken tevreden terug. “Wij volgen een heel eigenwijze bedrijfsvoering op een heel gezond bedrijf.” Ze gaan langzaam stappen zetten richting pensioen. Daarom zijn ze bezig met mogelijke opvolgers.
“We krijgen echter van het landgoed alle vrijheid en de tijd om een opvolger te zoeken. Toevallig hebben we vanmiddag weer een gesprek.”