Caring Diner - 23 mei

Caring Dinner, 23 mei in Roelofarendsveen

Over het eerste Caring Dinner

Een gezond mens begint met een gezonde bodem. Hoe wij nu ons voedselsysteem indelen, heeft grote impact op de aarde, de dieren én op ons als mens. Dit systeem met deze verbindingen staan tijdens de Caring Dinners centraal.

Om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien en tegelijkertijd binnen de grenzen van onze planeet te blijven, is niet alleen een transitie in de landbouw noodzakelijk, maar juist een algehele transitie in ons voedselsysteem. Ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie in het gezonde voedselsysteem van de toekomst. Men kijkt snel naar het zorgsysteem voor gezondheidsadvies. Welk advies geven zorginstellingen nu aan hun patienten? Wat staat er op het menu van een ziekenhuiskeuken? 

Langzaam komt er wel meer aandacht voor de link tussen een gezonde bodem en gezonde mensen. Maar er is nog veel werk te verzetten. Samen kunnen we het bewustzijn voor gezonde voeding van een gezonde bodem vergroten.

Deze 23 mei gaan we op bezoek bij Caring Farmer bestuurslid David Luijendijk (EKO-logisch). Hij is biodynamische koude-kas teler. Zijn biologische groenten zijn te vinden in OOGST, Rechtstreex, Ekoplaza, zijn eigen winkel en tal van korte-keten initiatieven. We beginnen met een rondleiding over het bedrijf van David – hoe blijft de bodem gezond, hoe werkt dat door in zijn producten – een voorproefje van de link tussen bodemleven en microbioom van de darmen. 

Het diner wordt bereid door Ilse van den Bosch (Voedsaam) met zoveel mogelijk producten van David. Ilse vertelt tijdens het diner over hoe zij de waarden binnen de biodynamische landbouw doorvoert in haar gerechten.

Er is plaats voor maximaal 35 deelnemers, en is inmiddels uitverkocht. 

Achtergrond:
Caring Dinners worden georganiseerd door de Caring Movement
 
De Caring Movement, bestaande uit Caring Farmers, Caring Vets en Caring Doctors, laten elk vanuit verschillende invalshoeken zien welke stappen nodig zijn voor een duurzaam landbouwsysteem dat niet alleen gezond en biologisch voedsel produceert, maar ook bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit en natuur. Dit systeem moet tevens een duurzaam verdienmodel bieden voor boeren die vooroplopen, evenals voor toekomstige generaties boeren. Een duurzaam voedselsysteem wordt gekenmerkt door een gezonde bodem, verbeterde natuur en biodiversiteit, dieren die een waardig bestaan hebben, en gezondere en daardoor gelukkigere mensen.  

Streven
In 2024 willen wij twee ziekenhuizen en één verpleeghuis wereldkundig laten maken dat ze de hele voedselketen van hun organisatie hoofdzakelijk plantaardig gaan maken en inkoop liefst regelen via lokale, biologische en dierwaardige koploperboeren. 

Wat is EAT Lancet?
Canada heeft al jaren een hoofdzakelijk plantaardig voedseladvies. De Scandinavische landen, met Denemarken voorop, voeren actief beleid om de transitie naar hoofdzakelijk plantaardig te versnellen. De Duitse Gezondheidsraad kwam recent met een advies van minimaal 75% plantaardig voedselaanbod. Het EAT Lancet dieet is een voedingsplan (80% plantaardige, 20% dierlijke eiwitten) ontworpen om de gezondheid van mensen en de planeet te bevorderen door een uitgebalanceerde consumptie van voornamelijk plantaardige voedingsmiddelen, aangevuld met matige hoeveelheden vis, gevogelte en zuivel. Alles over EAT Lancet.

Haal uw ticket voor het Dinner hier - UITVERKOCHT -