Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Kom vergeten groenterassen vergelijken

Hoe smaakt een witte of gele komkommer? Kom kijken, ervaren én proeven!

Vijf verschillende groenten maken mogelijk hun (her)intrede op het Nederlandse menu. Dat is belangrijk, want Nederlandse groenten kunnen wel wat meer (genetische) diversiteit gebruiken. Na een oproep van de campagne Levende Zadenbank zijn van vijf groenten vergeten rassen (komkommer, stokslaboon, stoksnijboon, suikermais en boerenkool) ingezaaid op proefvelden. Vier verschillende telers bekeken of de rassen daadwerkelijk kans op een comeback maken. De Levende Zadenbank nodigt je van harte uit om te komen kijken, ervaren én proeven bij biologische groentekwekerij Eko-Logisch in Roelofarendsveen.

Datum: maandag 22 juli 2024
Tijd:       aanvang 14:00 uur (inloop vanaf 13:30), einde rond 17:00 uur
Locatie: biologische groentekwekerij Eko-Logisch, Roelofarendsveen
Voor:     telers, koks, consumenten, pers

Biologische zaadvaste rassen
Stichting Zaadgoed, de Zaderij en Caring Farmers startten samen de campagne Levende Zadenbank en streven ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen. Het doel is meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren. Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectiewerk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe groenterassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit in gewassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen.

Welke groenten brengen we terug op het bord?
De rassenvergelijking met smaakproef op maandagmiddag 22 juli is voor pers, telers, koks en consumenten. Van komkommer, stokslaboon, stoksnijboon en boerenkool staan inzendingen naast bestaande rassen ter vergelijking. Ook hebben we van komkommer twee bijzondere rassen uit de genenbank in Wageningen ernaast gezet. Van suikermais hebben we drie heel nieuw ontwikkelde zaadvaste rassen naast drie bestaande zaadvaste rassen gezet. Per gewas hebben we ter vergelijking allerlei rassen gekozen, zoals oude rassen, nieuw veredelde F1-hybriden en zaadvaste rassen, en tevens biologisch veredelde zaadvaste rassen.

Deze middag is een mooie gelegenheid om het aanbod aan biologische zaadvaste rassen, en een paar ‘nieuwe kanshebbers’ op het veld te observeren, te proeven en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Hebben we je enthousiast gemaakt? Ga naar het aanmeldformulier

Welke rassen kun je verwachten? & Meer informatie