Netwerk Kleinschalig Pluimvee

Nederland telt honderden kleinschalige pluimveeboerderijen. Zij hebben meestal minder dan 250 kippen zodat ze in de categorie ‘hobby’ vallen. Wanneer het aantal kippen hoger is dan 250, val je als houder direct onder de zelfde regelgeving als de grootschalige pluimveehouderij. Op dit moment buigt de politiek zich over wet- en regelgeving die van toepassing moet gaan worden op de kleinschalige houderij met minder dan 250 kippen. 

Caring Farmers ziet dat graag anders: wij pleiten bij het ministerie en Convenant Dierwaardige Veehouderij voor een aparte categorie tot 1000 kippen met een eigen set passende regelgeving. Samen met pluimveedierenarts Vera Bavinck van Kip Up, maar ook samen met Geluksvogel en Herenboeren, pakken we projecten op om het dierenwelzijn en de regelgeving bij kleinschalige kippenhouders te vergroten. Wil jij op de hoogte worden gehouden van deze projecten? Meld je dan aan voor de speciale Kleinschalige Kippen nieuwsbrief. Je hoeft hiervoor geen Caring Farmer te worden, maar dat mag natuurlijk wel! 😉

Deze projecten staan op de agenda:

  • Onderzoek met de GD naar de gezondheidsstatus van kippen bij kleinschalige houders. Wij denken dat kippen die veel en vaak buiten zijn, gezonder zijn. De grootschalige sector bekijkt het met argusogen. Tijd voor onderzoek en om twijfels weg te werken. Meer weten? Meld je aan voor het webinar op 22 januari 14-15 uur over dit onderzoek (en over nut en noodzaak van dit netwerk).
  • Webinar Kippengeluiden, ma 13 januari. Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren deed onderzoek naar geluksggeluiden bij kippen. Op weg naar een dierwaardige veehouderij gaat het vaak over het wegnemen van ongerief, maar wij werken graag aan positief welzijn. Hoe kan je dat herkennen door te luisteren naar de kippen. Lees meer en meld je aan.
  • Onderzoek met de UU naar het gezond en dierwaardig voeren van reststromen aan dieren. Als Caring Farmers scharen we ons achter de visie Rerooting the Dutch Food System: we houden niet meer dieren dan we van gras van eigen land en van reststromen kunnen voeren. Maar is dat wel gezond en kun je ook vergiste producten voeren aan varkens en kippen? Dit project start in mei, we houden je op de hoogte.

Ja, ik wil op de hoogte blijven van diverse kippenprojecten en meld me aan voor de Kleinschalige Kippen Nieuwsbrief: