Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Terugblik jubileum Stichting Zaadgoed

Zaterdag 11 november waren we natuurlijk aanwezig bij de 25e verjaardag van Stichting Zaadgoed. Een terugblik op een heel inspirerend jubileumevent!

Geschreven door Odin

Sharing is caring
Zaterdag 11 november, Sint Maarten! Wat een mooie dag om mooie momenten, kennis, inspiratie en ervaring met elkaar te delen. Ongeveer 120 gasten waren aanwezig op de biodynamische tuinbouwschool Warmonderhof in Dronten om mee te doen met workshops van onder andere Caring Farmers, Land van Ons, Edith Lammerts van Bueren, De Zaderij, Reclaim the Seeds en Odin. Verder werd er smakelijk gekookt, kon je meedoen aan smaakproeven, je kon er zaden ruilen en schonen en natuurlijk was er tijd voor ontmoeting met jong, oud, boer en burger. Een mooie dag waarin ik me helemaal kon onderdompelen in de hele levenscyclus van zaad tot zaad.

Samen de toekomst zaaien
Het 25-jarig jubileumevent stond in het teken van de rol van zaadgoed bij de transitie naar een toekomstbestendige landbouw. Plantenzaad vormt ten slotte de basis van ons bestaan. Alles wat we eten (zelfs ons vlees en zuivel), komt uiteindelijk van de planten die ons voeden en het zaad waar zij uit voortkomen. De productie van dit zaadgoed is echter bijna volledig in handen gekomen van grote internationale farmtech-bedrijven. Kenmerkend aan dergelijke bedrijfsvoering zijn patenten, rechten, gentech, uniformiteit, monoculturen en verschraling in smaak, voedzaamheid en diversiteit van gewassen. Boeren zijn volledig afhankelijk geworden van deze leveranciers, waarvan er nog maar een paar grote monopolisten over zijn, zoals Bayer. Zij bepalen steeds meer wat wij eten.

Levenscyclus van zaad tot zaad
Tijdens de diverse workshops werd duidelijk dat er heel veel prachtige initiatieven zijn van mensen die zich gezamenlijk inzetten voor een onafhankelijke biologische groenteveredeling en zaadvermeerdering waarbij de integriteit van de plant voorop staat. Mooi om te zien en te horen dat er een rijkheid aan smaakvolle, vitale en robuuste gewassen wordt gekweekt! En dat zonder gif, gentech of patenten, maar op basis van natuurlijke veredelingsprocessen en sociale rechtvaardigheid.

Power to the People
Weet je straks nog of je gentechvrij eet? Valt er als teler nog iets te kiezen als het om zaadgoed gaat? Gaan patenten bepalen wie er wat nog mag veredelen? En wat zetten we daar eigenlijk tegenover? Of laten we ons dit gewoon overkomen… Odin directeur Merle Koomans van den Dries en Bert van Ruitenbeek van Stichting Demeter hielden een strijdbaar en energiek betoog waarin ze het publiek informeerden over de bezwaren tegen het mogelijke vrijgeven van de huidige regels rond gentech door de EU. Wanneer dit doorgaat zal het, onder andere door kruisbestuiving op het land, onmogelijk worden om te voorkomen dat genetische modificatie in het DNA van biologische gewassen komt en daarmee dus op het bord van de consument. “We moeten samen voor de biologische waarden kunnen staan en er voor zorgen dat er in de toekomst toch iets te kiezen blijft voor de veredelaar, de teler en de consument. Daarom moeten we de discussie over gentech aangaan en als sector meer investeren in eigen veredeling. Daarnaast moeten we ons inzetten voor labeling en markers in het zaadgoed, waardoor je kunt herkennen dat er gentech is toegepast.” aldus Merle. En: “We moeten de discussie over gentech aangaan.” Een recent initiatief is de website Mijnetenmijnkeuze.nl. Hierop is informatie te vinden en mogelijkheden om actie te voeren tegen gentech in ons eten.

Mooi om op deze dag zoveel positieve initiatieven te zien die zich inzetten voor een onafhankelijke, klassieke gewasveredeling! Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

Zelf een zaadje planten voor de toekomst?
Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed organiseren ook volgend jaar weer een 4-daagse cursus die is bedoeld voor boeren, tuinders en andere geïnteresseerden die aan de slag willen (of zijn) met selectie, vermeerdering, instandhouding en/of veredeling. Het doel van de cursus is om cursisten een basis te bieden om daarmee zelf zaden te kunnen vermeerderen en te kunnen beslissen welke methoden daarvoor te gebruiken. De cursus bestaat uit theorie, praktische oefeningen en groepswerk. Bekijk hier ons promotie filmpje.