Kringloop

Home  /  Thema's  / 

Wist je dat ons eten gemiddeld 30.000 km aflegt voordat het op ons bord ligt? Als we het aantal voedselkilometers verminderen, betekent dat minder fossiele brandstof en minder kans op de verspreiding van (dier)ziektes. Bovendien zijn korte ketens ook belangrijk voor een beter verdienvermogen van de Nederlandse boer.

Wetenschappers zeggen al langer dat juist kleinschalige lokale kringlooplandbouw nodig is om op de lange termijn de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. 

Als caring consument kun je helpen door in de supermarkt zoveel mogelijk te kiezen voor Nederlandse producten uit het seizoen, en door lokale boerderijwinkels en tuinders te bezoeken.

Op onze Caring Farmers kaart zie je waar je de Caring Farmers producten kunt kopen. En verder: zie hier nog enkele nuttige websites: EetLokaal van MaatschapWij, PuurDichtbij, de lijst van WeAreTheRegeneration, of de Boerengids.

Caring Farmers streven naar:

    • de kringlopen te sluiten door grondstoffen zoals mest en veevoer van dichtbij te halen of zelf te produceren.
    • dieren de kringloop te laten sluiten: we gebruiken geen goede landbouwgrond enkel om eten te verbouwen voor dieren. Ze eten gras of restproducten en alle mest wordt gebruikt op het land.
    • steeds meer onze eigen energie opwekken.
    • alle kansen te benutten om de keten te verkorten. Daarom zoeken we actief contact met burgers.
    • steeds meer plantaardige mest en uiteindelijk ook humane mest te gaan gebruiken.

Kringlopen sluiten: een volhoudbaar voedselsysteem

Wij geloven dat we de wereld schoner, mooier en gelukkiger kunnen maken via een volhoudbaar voedselsysteem dat in harmonie is met mens & natuur. Caring Farmers behartigen de belangen van dit volhoudbaar voedselsysteem, met oog voor nu en de nieuwe generaties.

Onze definitie van een volhoudbaar voedselsysteem
In dit systeem gebruiken we niet meer grondstoffen voor voedsel dan wat de natuur ons kan bieden, in dit systeem eet de mens wat goed voor hem/haar is en is de relatie tussen voedselproducent en alle betrokkenen erom heen hersteld. We baseren ons op de visie van Rerooting our Dutch Food System van Imke de Boer (WUR), Evelien de Olde en hun team, waar ook zes van onze boeren aan meehielpen. 

Zij hebben met dit rapport de Rockefeller Foundation prijs gewonnen in 2021. Wat houdt deze visie in?

Lees dit lange artikel waar er uitgebreid op alle aspecten wordt ingegaan.

Of bekijk deze video:

Gerelateerde farmers aan 't woord

(Nog) geen gerelateerde farmers gevonden.

Gerelateerde projecten

Caring Dinners

Caring Doctors, Caring Vets en Caring Farmers brengen zorgprofessionals naar de (biologische) boer voor sessies over de verbinding tussen een gezonde bodem en gezonde mensen.

Gerelateerd nieuws

venkel uit de kas

Caring Farmers pleit voor brede bufferzones en heldere regels voor agrariërs.

Caring Farmers pleit voor brede bufferzones rondom natuurgebieden met schone landbouw en heldere regels voor agrariërs. Caring Farmers doet een voorstel hiertoe. Gelderland is de eerste provincie die doorzet om de natuur te beschermen en kiest voor een bufferzone van 500 meter rondom natuurgebieden. Als Caring Farmers juichen wij dat toe en doen een voorstel voor welke bedrijfsprofielen gewenst zijn in de bufferzones en hoe daar te komen.
Bijzonder Brabant_ Caring farmer@Gabriela Hengeveld_1

Eiwittransitie afgeremd door bestrijdingsmiddel van de buren

Een goedbedoelende akkerbouwer, die in Groningen – tussen de aardappeltelers – biologische peulvruchten ging verbouwen voor de eiwittransitie, komt van een koude kermis thuis. Zijn bonen zijn afgekeurd voor de menselijke consumptie, door te hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel propamocarb. Dat heeft hij niet zelf gespoten, maar komt van de aardappelpercelen om hem heen. Voor de kosten draait de peulvruchtenteler zelf op.
De-houberg-koeien

Wat als de stroom uitvalt?

Wat als de stroom ook hier uitvalt, net als in Spanje? Veiligheidsexperts en defensie maken zich door de toenemende geopolitieke onrust hier steeds meer zorgen over. Wij maken ons zorgen om de dieren en de voedselzekerheid. In Spanje bleek de intensieve veehouderij het meest kwetsbaar. Dat onderwerp moet ook hier hoger op de agenda!
Printscreen filmpje vleesindustrie

Zuivel en vlees horen samen, net als koe en kalf

In Nederland zijn melkvee, kalverhouderij en vleesvee strikt gescheiden, net als de productie van zuivel en vlees. Volgens Caring Farmers ligt in de integratie van deze sectoren de oplossing voor klimaat, stikstof en dierenwelzijn. Op naar de dubbeldoelkoe. De 30 #kalfbijkoe houders nemen graag het voortouw.
uitloop sijbenga5

De zwarte deken van PFAS

Een onzichtbare, giftige sluier ligt over ons land. Daar zou wat ons betreft als eerste het gesprek in de media, in Den Haag en aan de keukentafel over moeten gaan: PFAS – een verzamelnaam voor chemische stoffen die zich ophopen in het milieu – zit overal. In de lucht, in het water, in de grond. En dat is ongezond voor ons allen, en verdient ophef en actie. Maar het is bijna Pasen, RIVM neemt een advies aan, dus het onderwerp wordt nu in de media versmald tot eieren van kippen die wormen eten uit die natuur.
Viermarken.jpg

Gelderland toont daadkracht met plan voor stikstofarme zones

De provincie Gelderland gaat stikstofarme zones van 500 meter rondom de stikstofgevoelige leefgebieden (habitats) op de Veluwe en bij Winterswijk instellen. In deze gebieden moeten boeren en bedrijven hun emissies reduceren om de natuur te beschermen. Hoewel dit geen gemakkelijke opgave zal zijn, is het wel nodig, vindt Caring Farmers, want een gezonde natuur is cruciaal voor voedselzekerheid op de lange termijn.
kringloop

Ideeën? Suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl