Kringloop

Home  /  Thema's  / 

Zowel de corona- als de klimaatcrisis laten ons zien, hoe belangrijk het is om voedselkilometers te verminderen. Hoe korter de ketens, hoe minder kans op de verspreiding van (dier)ziektes en hoe minder fossiele brandstoffen er nodig zijn.

Wetenschappers zeggen al langer dat juist kleinschalige lokale kringlooplandbouw nodig is om op de lange termijn de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. 

Als caring consument kun je helpen door in de supermarkt zoveel mogelijk te kiezen voor Nederlandse producten uit het seizoen, en door lokale boerderijwinkels en tuinders te bezoeken.

Op onze Caring Farmers kaart zie je waar je de Caring Farmers producten kunt kopen. En verder: zie hier nog enkele nuttige websites: EetLokaal van MaatschapWij of SupportYourLocalsNL of PuurDichtbij of de lijst van WeAreTheRegeneration.

Caring Farmers streven naar:

    • de kringlopen te sluiten door grondstoffen zoals mest en veevoer van dichtbij te halen of zelf te produceren.
    • dieren de kringloop te laten sluiten: we gebruiken geen goede landbouwgrond enkel om eten te verbouwen voor dieren. Ze eten gras of restproducten en alle mest wordt gebruikt op het land.
    • steeds meer onze eigen energie opwekken.
    • alle kansen te benutten om de keten te verkleinen. Daarom zoeken we actief contact met burgers.
    • steeds meer plantaardige mest en uiteindelijk ook humane mest te gaan gebruiken.

Kringlopen sluiten: een volhoudbaar voedselsysteem

Wij geloven dat we de wereld schoner, mooier en gelukkiger kunnen maken via een volhoudbaar voedselsysteem dat in harmonie is met mens & natuur. Caring Farmers behartigen de belangen van dit volhoudbaar voedselsysteem, met oog voor nu en de nieuwe generaties.

Onze definitie van een volhoudbaar voedselsysteem
In dit systeem gebruiken we niet meer grondstoffen voor voedsel dan wat de natuur ons kan bieden, in dit systeem eet de mens wat goed voor hem/haar is en is de relatie tussen voedselproducent en alle betrokkenen erom heen hersteld. We baseren ons op de visie van Rerooting our Dutch Food System van Imke de Boer (WUR), Evelien de Olde en hun team, waar ook zes van onze boeren aan meehielpen. 

Zij hebben met dit rapport de Rockefeller Foundation prijs gewonnen in 2021. Wat houdt deze visie in?

Lees dit lange artikel waar er uitgebreid op alle aspecten wordt ingegaan.

Of bekijk deze video:

Gerelateerde farmers aan 't woord

(Nog) geen gerelateerde farmers gevonden.

Gerelateerde projecten

Caring Dinners

Caring Doctors, Caring Vets en Caring Farmers brengen zorgprofessionals naar de (biologische) boer voor sessies over de verbinding tussen een gezonde bodem en gezonde mensen.

Gerelateerd nieuws

24F6B15E-57B8-4E43-BF03-62F6F0E6DE56.jpeg

Methaanreductie ja, per liter nee!

Steeds meer agro bedrijven zetten in op methaanreductie per liter melk. Dat klinkt mooi, want methaan is een sterk broeikasgas. Maar pas op... er zit een addertje onder het (raai)gras! Gezamenlijke opinie, ook te lezen in De Boerderij.
Winny van Buuren en United Economy-artikel

Circulair denken en doen. Hoe pas je dat toe op een boerderij?

Circulair denken en doen. Winny en Arjen van Buuren passen dat op alle denkbare manieren toe met hun boerderij, Landgoed Velhorst in Lochem. Om hun verhaal te vertellen, neemt Caring Farmer Winny auteur Heidi Leenaarts mee het erf op.
kringloop

Ideeën? Suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl