Zowel de corona- als de klimaatcrisis laten ons zien, hoe belangrijk het is om voedselkilometers te verminderen. Hoe korter de ketens, hoe minder kans op de verspreiding van (dier)ziektes en hoe minder fossiele brandstoffen er nodig zijn. Wetenschappers zeggen al langer dat juist kleinschalige lokale kringlooplandbouw nodig is om op de lange termijn de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Hoe korter de keten, hoe duurzamer. Daarom sluiten we de kringloop op zo’n klein mogelijke schaal.
Als caring consument kun je helpen door in de supermarkt zoveel mogelijk te kiezen voor Nederlandse producten uit het seizoen, en door lokale boerderijwinkels en tuinders te bezoeken. Zie hier enkele nuttige websites: GoodFoodClub of SupportYourLocalsNL of PuurDichtbij.
Als boeren hebben we tot doel om:
-
- de kringlopen te sluiten door grondstoffen zoals mest en veevoer van dichtbij te halen of zelf te produceren.
- dieren de kringloop te laten sluiten: we gebruiken geen goede landbouwgrond enkel om eten te verbouwen voor dieren. Ze eten gras of restproducten en alle mest wordt gebruikt op het land.
- steeds meer onze eigen energie op te wekken.
- alle kansen te benutten om de keten te verkleinen. Daarom zoeken we actief contact met burgers.
- steeds meer plantaardige mest en uiteindelijk ook humane mest te gaan gebruiken.