Kringloop

Home  /  Thema's  / 

Zowel de corona- als de klimaatcrisis laten ons zien, hoe belangrijk het is om voedselkilometers te verminderen. Hoe korter de ketens, hoe minder kans op de verspreiding van (dier)ziektes en hoe minder fossiele brandstoffen er nodig zijn.  Wetenschappers zeggen al langer dat juist kleinschalige lokale kringlooplandbouw nodig is om op de lange termijn de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Hoe korter de keten, hoe duurzamer. Daarom sluiten we de kringloop op zo’n klein mogelijke schaal.

Als caring consument kun je helpen door in de supermarkt zoveel mogelijk te kiezen voor Nederlandse producten uit het seizoen, en door lokale boerderijwinkels en tuinders te bezoeken. Zie hier enkele nuttige websites: GoodFoodClub of SupportYourLocalsNL of PuurDichtbij

Als boeren hebben we tot doel om:

    • de kringlopen te sluiten door grondstoffen zoals mest en veevoer van dichtbij te halen of zelf te produceren.
    • dieren de kringloop te laten sluiten: we gebruiken geen goede landbouwgrond enkel om eten te verbouwen voor dieren. Ze eten gras of restproducten en alle mest wordt gebruikt op het land.
    • steeds meer onze eigen energie op te wekken.
    • alle kansen te benutten om de keten te verkleinen. Daarom zoeken we actief contact met burgers.
    • steeds meer plantaardige mest en uiteindelijk ook humane mest te gaan gebruiken.


Gerelateerde farmers aan 't woord

(Nog) geen gerelateerde farmers gevonden.

Gerelateerd nieuws

IMG_5433

Kalveren bij de koe, maar hoe?

Koskamp van Boerderij Ruimzicht en Corné Ansems van de Ruurhoeve zijn beiden pioniers op dit vlak en horen bij de weinige boeren in Nederland waar de kalfjes drie maanden lang zogen bij de moeder. Hoewel kalveren bij de koe houden zo natuurlijk is, is de kennis eromheen verdwenen. Deze website is een eerste stap van een langdurig project om kalveren weer bij de moeder te houden en te gaan voldoen aan de vernieuwde Wet Dieren.
Dag van de kringlooplandbouw twitter

#DagvandeKringlooplandbouw

Caring Farmers snappen de boerenfrustratie door decennialang zwalkend overheidsbeleid. Maar we gaan niet boos op de trekker zitten om te proberen het niet-werkende beleid hetzelfde te houden. We zitten in een ecologische crisis en het is tijd voor een radicale omslag. Daarom is 7 juli de Dag van de Kringlooplandbouw!
contouren mestbeleid

Nieuw mestbeleid mist stip op de horizon

In een Kamerbrief zette minister Schouten de contouren voor een nieuw mestbeleid uiteen. Volgens belangenorganisatie Caring Farmers bieden deze plannen boeren geen einddoel, maar nog tien jaar onrust en onzekerheid.
Caring Farmers - Social versie.00_00_39_04.Still005

22 juli: dag van de kringlooplandbouw

Caring Farmers roepen 22 juli uit tot de dag van de kringlooplandbouw. Op die dag posten Caring Farmers foto’s hoe zij gewoon aan het werk zijn (#gewoonaanhetwerk) en we gaan crowdfunden om zendtijd te krijgen voor onze commerical. Samen werken we 22 juli aan kringlooplandbouw!
IMG_2984

100% plantaardige mest – kan dat?

Een goede opbrengst zonder kunst- of dierlijke mest? Biodynamisch akkerbouwer legt op 24 juni tijdens een CF bijeenkomst uit hoe dat werkt.
groepje caring farmers

Kring-Loop voor kringlooplandbouw

De Caring Farmers liepen mee met de Kring-Loop: 60 organisaties bieden minister Schouten een 10stappenplan aan naar kringlooplandbouw.
kringloop

Ideeën? Suggesties?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Mail ons op info@caringfarmers.nl