Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Zuivel en vlees horen samen, net als koe en kalf

Integratie van zuivel en vlees als integrale oplossing voor stikstof en dierenwelzijn.

Caring Farmers pleit voor een snelle transitie naar een melkveehouderij die gebruik maakt van dubbeldoelkoeien, zodat het makkelijker wordt om ook kalveren een goed leven te geven. Een integratie van de melk-, vlees- en kalverhouderij ziet Caring Farmers als de enige geïntegreerde oplossing voor zowel het stikstof-, het klimaat- als het dierenwelzijnsprobleem.

Momenteel worden maatschappelijke problemen te gekokerd bekeken. Zo worden momenteel koeien gefokt die minder methaan uitstoten. Dat leidt tot melk met een lagere CO2 uitstoot per liter, maar het draagt niet bij aan het verlagen van de klimaatimpact van de gehele sector, en ook niet aan gezonde bodems en meer dierenwelzijn. Een overstap naar dubbeldoelkoeien geeft gezondere koeien, maakt de intensieve kalverhouderij overbodig, vermindert het gebruik van klimaat- en stikstofonvriendelijk krachtvoer en zorgt dat Nederland in haar eigen biefstuk kan voorzien. Caring Farmers lanceert haar pleidooi met een video waarin ze het probleem uitlegt. De 30 #kalfbijkoe boeren nemen hierin graag het voortouw.

Voorlichtingsvideo over de gescheiden rundveehouderijen in Nederland waarin te zien is hoe kalfsvlees wordt geëxporteerd, terwijl tegelijk biefstukken worden geïmporteerd.

Het probleem van extreme specialisatie

Een moderne melkkoe geeft op een krachtvoerdieet extreem veel melk: van 2.500 liter per jaar in 1900 tot ruim 9.000 liter in 2024 en de melkproductie stijgt nog steeds. Het gaat ten koste van haar gezondheid en leidt tot veel stikstofuitstoot en een hoge klimaatbelasting. Een melkkoe wordt gemiddeld maar 6 jaar en dan is ze ‘op’: vruchtbaarheidsproblemen, kreupelheid, zieke uiers en/of lagere productie leiden haar naar de slacht. Dit terwijl een koe wel vijftien jaar kan worden.

Het kalf is kind van de rekening

Om melk te blijven geven moet de koe regelmatig kalveren. Bij elke kilo kaas hoort een kwart kilo kalf. Deze kalveren met erfelijke eigenschappen om veel melk te geven, zijn juist laagproductief op vleesproductie. Ze zijn financieel relatief waardeloos, en eindigen in de vleeskalverhouderij waar ze nooit buiten komen. Door het mengen van vele kalveren van verschillende melkveehouders, worden veel kalveren ziek en het antibioticagebruik ligt hoog. Wegens gebrek aan marktvraag in Nederland wordt 90% van het kalfsvlees geëxporteerd.

Rundvlees, goedkopere delen als gehakt uitgezonderd, komt van vleeskoeien. De vleesveesector staat geheel los van de melkveesector. Het is een kleine sector en het luxere rundvlees in de Nederlandse winkels wordt dan ook voornamelijk geïmporteerd.

Dubbeldoelkoeien: stikstof, klimaat en dierenwelzijn

Caring Farmers pleit voor de overstap naar een rundveehouderij met dubbeldoelkoeien en waarbij de kalveren sociaal opgroeien in de kudde. Dit levert gezonde en sociale dubbeldoelkoeien: runderen die zowel qua melk als vlees evenwichtig produceren. De koe produceert een hoeveelheid melk die nog gezond voor haar is. Dit kan ze doen op een kruidengrasrijk dieet, met weinig tot geen krachtvoer. En dat is goed voor klimaat en stikstof. Daarnaast kunnen de surplus-kalveren, waaronder alle stiertjes (die ook een goede vleesproductie hebben), naar de vleeskoeiensector. Daar kunnen ze de wei in en veel langer leven. Hun vlees kan in de plaats komen van de huidige importbiefstuk.

Stimuleringsplan nodig

De omslag naar dubbeldoelkoeien gaat natuurlijk niet vanzelf. Caring Farmers pleit voor een duidelijk stimuleringsplan vanuit de overheid waarmee boeren en fokkerijbedrijven de omschakeling kunnen maken. Zo maken boeren met hulp van de overheid de omslag naar een door de maatschappij gewenste dierwaardige, stikstofarmere en klimaatvriendelijkere rundveehouderij. Ook wetenschappers van de Wageningen Universiteit bevestigden deze week nog dat dubbeldoelkoeien belangrijk zijn voor een natuurinclusieve veehouderij.

Kalf bij Koe

Er is nog een lange weg te gaan. Momenteel leven er honderdduizenden kalveren in de Nederlandse kalverhouderij. Slechts bij 30 van de 11.000 melkveehouders mag een deel van de kalfjes langer dan 8 weken – de leeftijd waarop ze van gras zouden kunnen leven – in de kudde blijven en bij de (pleeg)moeder drinken. Een deel van deze 30 houders krijgt een hogere melkprijs voor het kalf-bij-koe systeem, bijvoorbeeld via het merk Kalverliefde, maar anderen nog niet. Zij zouden graag allemaal werken aan een geïntegreerde keten voor zuivel én vlees waarbij niet alleen een betere prijs wordt betaald voor kalf-bij-koe zuivel maar ook voor het vlees van kalf-bij-koe boerderijen.

Waar is al vlees van KalfbijKoe boerderijen verkrijgbaar?

Op Kalfjesbijdekoe.nl zijn alle verkooppunten te vinden van zuivel van de 30 KalfbijKoe boerderijen. Enkelen daarvan houden de stierkalveren aan als os en laten die 2-3 jaar buiten in de wei. Dit vlees is verkrijgbaar bij:

  •  

Van Sabine

 

Foto: Sabine Grootendorst

Versnelling naar een dierwaardige & natuurinclusieve veehouderij

Deze oproep van Caring Farmers past binnen het koplopersplan van Caring Farmers en de Dierenbescherming waarin we streven naar 10% dierwaardige consumptie in Nederland in 2030 waarbij de veehouderij zowel voor transport, fokkerij en huisvesting voldoet aan de 6 principes van de Raad van Dieraangelegenheden.

Relevante websites en artikelen zijn: