Het laatste nieuws

Zuivel en vlees horen samen, net als koe en kalf
In Nederland zijn melkvee, kalverhouderij en vleesvee strikt gescheiden, net als de productie van zuivel en vlees. Volgens Caring Farmers ligt in de integratie van deze sectoren de oplossing voor klimaat, stikstof en dierenwelzijn. Op naar de dubbeldoelkoe. De 30 #kalfbijkoe houders nemen graag het voortouw.

Tweede ronde crowdfunding voor doppen op koeienhoorns
Hoorndoppen kunnen verwondingen bij gehoornde koeien voorkomen. Er zijn nieuwe hoorndoppen op de markt, die beter schijnen te werken. Dat willen we met alle #kalfbijkoe boeren uitproberen, maar ze zijn niet goedkoop. Help jij dit project een zetje met een donatie?

De zwarte deken van PFAS
Een onzichtbare, giftige sluier ligt over ons land. Daar zou wat ons betreft als eerste het gesprek in de media, in Den Haag en aan de keukentafel over moeten gaan: PFAS – een verzamelnaam voor chemische stoffen die zich ophopen in het milieu – zit overal. In de lucht, in het water, in de grond. En dat is ongezond voor ons allen, en verdient ophef en actie.
Maar het is bijna Pasen, RIVM neemt een advies aan, dus het onderwerp wordt nu in de media versmald tot eieren van kippen die wormen eten uit die natuur.

Naar een dierwaardige rundveefokkerij
In de discussie rondom een dierwaardige fokkerij, kijkt men vooral naar de huisvesting. Caring Farmers kijkt graag gelijk integraal: welke rassen en welke dieren passen goed in een dierwaardige én natuurinclusieve veehouderij in een veranderend klimaat?
Lees het pleidooi dat wij schreven voor een dierwaardige én natuurinclusieve rundveefokkerij.

Salmonella monitoring in de kleinschalige pluimveehouderij
Er zijn meer dan duizend soorten salmonella, waarvan twee zoötomische typen centraal staan in de leghennenhouderij: S. Enteritis (SE) en S. Typhimurium (ST). Eieren die besmet zijn en onvoldoende zijn verhit, kunnen mensen ernstig ziek maken. Hoe werkt monitoring in de kleinschalige kippenhouderij?
Gelderland toont daadkracht met plan voor stikstofarme zones
De provincie Gelderland gaat stikstofarme zones van 500 meter rondom de stikstofgevoelige leefgebieden (habitats) op de Veluwe en bij Winterswijk instellen. In deze gebieden moeten boeren en bedrijven hun emissies reduceren om de natuur te beschermen. Hoewel dit geen gemakkelijke opgave zal zijn, is het wel nodig, vindt Caring Farmers, want een gezonde natuur is cruciaal voor voedselzekerheid op de lange termijn.
Registratieplicht kleinschalige pluimveehouderij
Het is niet voor niets dat er een groeiende markt is van boeren met 249 kippen. Minder dan 250. De reden is dat in de Regeling Houders van dieren tot voor kort stond geschreven dat een groep kippen met minder dan 250 stuks niet verplicht geregistreerd hoefde te worden. En dus zijn de verplichtingen die voor de grootschalige pluimveehouders gelden dan ook niet allemaal van toepassing.
Steun jij kringlooplandbouw?
De transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw doen we samen. Sluit jij je aan? Je aansluiten kan als boer, partner (ketenpartner, NGO, winkel, wetenschapper) en consument.