Partners aan 't woord

dutchcuisine

Dutch Cuisine

Dutch Cuisine staat en gaat voor een nieuwe Nederlandse kook- en eetstijl:
met smaak, gezond en verantwoord koken en eten. Dutch Cuisine is een organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur op de kaart zet, waarbij restaurants en chefs een belangrijke rol vervullen.
Dutch Cuisine wil zoveel mogelijk mensen – nationaal en internationaal – laten zien hoe creatief, gevarieerd en seizoengebonden de Nederlandse keuken is. Dutch Cuisine hecht veel waarde aan om goed te zijn voor mens, dier en aarde via eerlijke en veelzijdige gerechten op het bord.

De 5 Dutch Cuisine principes

Principes die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu en leidend zijn voor ons dagelijks handelen.
De principes zijn gebaseerd op het gedachtegoed van SVH Meesterkok Albert Kooy.

Cultuur

Gebruik zoveel mogelijk Nederlandse/regionale producten die bij de eetcultuur passen zoals onder andere groente van de koude grond en fruit uit de eigen regio. Hou altijd rekening met de seizoenen, de smaken, herkenning en keukentradities. Het gerecht moet vertellen waar en in welk seizoen je je bevindt.
Hanteer de regel: 80% Nederlandse/regionale producten en 20% buitenlandse producten of van buiten de regio.

Gezond

Kook en eet gezond en gevarieerd. Gebruik meer groente en fruit en minder vlees/vis. Een gezonde manier van eten geeft een goed gevoel. Goed voor lichaam en geest… én voor de planeet!
We streven uiteindelijk naar de verhouding: 80% groenten en 20% vlees/vis. Groente als hoofdzaak, en een lekker stukje duurzame vlees of vis als bijzaak.

Natuur

Eten van wat het land en de zee ons in de seizoenen biedt, in z’n geheel en zonder kunstmatige toevoegingen. Creatief zijn om een geheel product toe te passen en niet alleen de meest voor de hand liggende delen. Op deze manier wordt eten spannender, gevarieerder, gezonder, goedkoper en gooien we ook nog minder weg!
Hanteer de regels: Gebruik wat de natuur ons in de seizoenen biedt. Voorkom verspilling door zoveel mogelijk van het product te benutten.

Kwaliteit

Kook en eet bewust; geniet van minder, maar betere kwaliteit producten! Respect voor het ingrediënt, de herkomst en de mensen die er op deze wijze mee omgaan. Herken kwaliteit!
Kies voor een eerlijke kwaliteit producten en gebruik waar mogelijk: biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers, uit het seizoen en regionaal.

Waarde

Vlees en vis worden steeds schaarser en dus duurder en kwaliteit heeft een prijs. Wanneer we meer groente eten en kleinere porties vlees en vis is dit goedkoper, dat levert winst op. Winst voor jezelf, voor de boer en producent en voor de planeet. In prijs kun je beter kiezen voor een kleine portie kwaliteit dan een grote portie massaproductie.

Waarom aangesloten bij Caring Farmers

We werken graag samen met Caring Farmers omdat Dutch Cuisine gelooft in samenwerking met iedereen en elke organisatie die invloed heeft op ons voedselpatroon, van producent tot groothandel en van beleidsmaker tot consument. Caring Farmers passen ook prima bij de 5 principes van Dutch Cuisine.

Dutch Cuisine is een stichting zonder winstoogmerk.

Naar de website