Partners aan 't woord

20220408 Streekboer WEBRES 035

De Streekboer

De Streekboer wil elke consument in Noord-Nederland op een gemakkelijke manier toegang bieden tot lokaal en verantwoord geproduceerd voedsel. Bij destreekboer.nl zijn ruim 50 boeren aangesloten. Via het online platform kan de consument op een gemakkelijke manier alle weekboodschappen bij de lokale boeren doen. Samen met de lokale boeren en consumenten werken we toe naar een landbouw- en voedselsysteem dat toekomstbestendig is. 

Lokaler consumeren is beter voor jezelf, de omgeving en de wereld in zijn geheel. Het maakt je bewust van wat je eet, wie de producent is van jouw voedsel en wat voor moeite het kost om het voedsel dat jij eet te produceren. Samen geef je jouw omgeving vorm door lokaal te consumeren. Een boer die zijn producten lokaal afzet, kan zijn productiewijze immers aanpassen op de wensen van de consument. Bovendien heeft iedereen er baat bij als we geen oerwouden in Zuid-Amerika meer hoeven te kappen om soja te produceren voor dieren die in Nederland opgehokt zitten. 

Sandra Ronde is De Streekboer begonnen omdat het haar verbaasde hoe lastig het was om wekelijks boodschappen uit de streek te halen. Woonachtig op het platteland, en toch was het elke week een hele ronde om zuivel bij de ene boer, fruit bij de andere en groenten bij weer een andere teler vandaan te halen. Dat kan gemakkelijker! En zo is De Streekboer ontstaan. Het doel voor Noord-Nederland is bereikt als daadwerkelijk iedereen in Noord-Nederland op een gemakkelijke manier toegang heeft tot lokaal en verantwoord geproduceerd voedsel. Dan bieden we namelijk niet alleen alle noordelijke consumenten maar ook alle noordelijke boeren daadwerkelijk perspectief. 

Caring Farmers staat voor hetzelfde type landbouwsysteem als waar De Streekboer voor staat. Het is de kunst om daar, als consumenten, boeren, overheden en ketenpartijen samen naar toe te groeien. Als we elkaar daarbij kunnen helpen dan moeten we dat doen. Er is nog genoeg werk aan de winkel, laten we er samen voor gaan!

Lees meer of haal je eten bij De Streekboer.