Partners aan 't woord

de-witte-raaf

DE ZADERIJ – LEVERANCIER VAN ZAADVASTE ZADEN

Zaderij, leverancier van zaadvaste zaden

De Zaderij in de Noordoostpolder is een coöperatie van biologisch of bio dynamisch gecertificeerde boeren, tuinders en zorgboerderijen. Samen leveren zij zaadvaste zaden voor zowel professionele telers als de serieuze moestuinder. Hiermee willen zij behalve zorgen voor gezonde groenten van zaadvaste zaden, meer aandacht voor genetische diversiteit en zorgen dat de telers minder afhankelijk worden van grote zaadleveranciers.

Wat is zaadecht of zaadvast en waarom is dat belangrijk?

De zaden-business is hoog technologisch en zorgt voor genetisch uniform voedsel. Op veel groentezaden rust een patent. opgelegd door een paar grote spelers op de markt. Veel zaden zijn daardoor niet vrij beschikbaar om nieuwe rassen mee te telen. Dat zorgt voor verlies van biodiversiteit, van oude technieken en van ambachten.

Zaadecht, meestal zaadvast genoemd, betekent dat telers de zaden van de planten weer kunnen gebruiken voor het volgende gewas. Dat lijkt zo ontzettend logisch, maar bijna de gehele zaadmarkt werkt met F1- hybride rassen die wel een gewas leveren, maar geen zaden om voort te planten. Telers worden hierdoor afhankelijk van de zaadleveranciers en moet ieder jaar opnieuw zaad aankopen.

Daarbovenop geldt nog dat bij zaadvaste rassen er altijd enige vorm van genetische variatie is tussen de planten op het veld en dat ziektes zich minder snel verspreiden dan bij de genetisch identieke planten van een F1-hybride-ras.

Zaadvaste groenten hebben een hogere voedingswaarde, betere smaak en dragen optimaal bij aan biodiversiteit. Bovendien is dit ons erfgoed, generatie op generatie doorgegeven en meegegroeid met ons smaak.

Zaderij

De Zaderij veredelt diverse zaadvaste rassen die niet gepatenteerd of beschermd zijn met kwekersrechten. Hechte samenwerking is er met de Stichting Zaadvast die deze rassen ziet als openbaar cultureel erfgoed. 

De groenterassen worden uitgezocht op smaak en voedingskwaliteit. Met de grootste zorg gedorst, zorgvuldig geschoond, op kwaliteit en kiemkracht (>90%) beoordeeld en uiteindelijk met de hand verpakt. Geen DNA manipulatie, geen technologische ingrepen!

Waarom Caring Farmers

Veel van de aangesloten telers zijn al aangesloten bij de stichting Caring Farmers. Caring Farmers en de Zaderij willen gaan samenwerken om dezelfde doelstelling te bereiken; meer bewustzijn rondom zaadvaste zaden voor meer zelfstandige boeren, kortere ketens, meer (genetische) biodiversiteit en een gezonde aarde.

Korting voor Caring Consumenten en Caring Farmers

Alle aangesloten caring consumenten en boeren krijgen via de nieuwsbrief een kortingscode voor een mooie korting op een starterspakket met 6 groentezaden: peul, tuinkers, sperzieboon, snijbiet, spinazie en winterpostelein. Ze zijn eenvoudig te telen en leveren jaarrond gewassen, zodat er altijd wel wat te oogsten en te eten valt. Dat is voedsel van de aller kortste keten! Het starterspakket kost 18,95 in plaats van 21,95. Dus meld je aan als Caring Consument en ontvang de korting in de volgende nieuwsbrief!