Op 19 oktober is het vierde Caring Congres, maar het eerste congres van de Caring Movement, de samenwerking tussen Caring Vets, Farmers en Doctors voor een versnelde transitie naar een volhoudbaar voedselsysteem. Het congres met twee internationale (Joseph Poore (Our world in data, Director of the Oxford Martin Programme on Food Sustainability) en Philip Lymbery (CIWF), staat in teken van kennisuitwisseling tussen de disciplines dat moet leiden tot meer samenwerking en meer acties. Wanneer we verbindingen kunnen maken tussen de duizenden aangesloten artsen, boeren, dietisten, verplegers, dierenartsen en consumenten, kennis delen, elkaars acties versterken, dan komen we verder. Samen voelen we de urgentie voor het stikstof- en klimaatprobleem, die het huidige kabinet mist. Samen gaan we aan de slag.
Het congres wordt in samenwerking met de Universiteit Utrecht gehouden in het Educatorium in Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Barth Misset Fonds.
De landbouw staat voor grote opgaven die niet door de boeren kunnen worden opgelost. De Caring Movement zoekt naar een meer integrale benadering: een duurzamer voedselsysteem. Het huidige voedselsysteem draagt voor 30% bij aan klimaatverandering, maar ook aan meer welvaartsziekten en torenhoge zorgkosten, vervuild water en lucht en het is de grootste veroorzaker van verlies aan biodiversiteit wereldwijd. Terwijl een duurzaam voedselsysteem juist positief kan bijdragen aan alle maatschappelijke problemen. De Caring Movement staat voor een dierwaardige en natuurinclusieve landbouw met bijbehorend planeetaardig dieet.
Vanuit onze verschillende disciplines werken we aan de transitie en al die disciplines komen aan bod op het congres, in sessies specifiek voor de verschillende doelgroepen, maar juist ook in sessies waar de verschillende disciplines van elkaar leren.
De inspirerende hoofdsprekers, Philip Lymbery van Compassion in World Farming en Joseph Poore nemen ons mee in de urgentie en de feiten. Hoe staat de wereld er nu voor, en met welke feiten op zak kunnen we het gesprek aangaan in onze werkomgeving.
In deelsessies delen we kennis binnen de disciplines. Zo weten de meeste boeren wel de gevaren van pesticiden, maar in hoeverre zijn artsen en dierenartsen daarvan op de hoogte? Prof. Martina Vijver (eco-toxicoloog) vertelt. Bomen dragen bij aan gezondheid van mens, dier en planeet. Hoe zetten we die kennis om in actie? In Denemarken gaat de voedseltransitie sneller. Wat kunnen we daarvan leren? Een sessie met Klimaatgesprekken leert je, hoe je een gesprek aangaat met je collega’s. Hoe belangrijk is een gezonde bodem en hoe pas je dat toe in de keuken? Professor Franck Meijboom (Sustainable Animal Stewardship) houdt een interactieve sessie over de veranderende kijk op het samenleven van dieren en mensen.
Er is veel ruimte in het programma voor netwerken en interactie. Voor verpleegkundigen is het hele congres geaccrediteerd met 6 punten.