Terugblik Caring Farmers Dag 2022

Op dinsdag 21 juni kwamen we samen op boerderij Eyckenstein voor de jaarlijkse Caring Farmers dag.  We kijken terug op een bijzondere geslaagde dag met vele bekende en voor ons nog onbekende gezichten. Op een prachtige locatie en met lunch van onze eigen Caring Farmers.

Terugblik:

Met 100 boeren, NGO’s, ketenpartners en adviseurs spraken we over waarom stikstofreductie nodig is en hoe kringlooplandbouw hier een oplossing in kan zijn, lanceerden we de kalfjes bijde koe campagne en bespraken we nog veel meer onderwerpen waar we als Caring Farmers graag voor gaan staan. 

Juist nu in deze bewogen tijd vinden we het belangrijk om ons te verenigen als boerenbeweging, elkaar te ontmoeten en vooral vanuit positiviteit te opereren. Samen de mogelijkheden bespreken, onze grote zorgen, en vooral ook te laten zien wat er wél kan en hoe moeilijk dat soms is. 

Hieronder zie je een fotoverslag. Verslagen van de losse presentaties en praatsessies volgen later. 

WhatsApp Image 2022-06-22 at 9.07.46 PM (1)

Johan Vollenbroek - MOB

Mobilisation for the Environment zette met zijn historische PAS-uitspraak Nederland op zijn kop. Johan neemt ons mee door de feiten rondom uitstoot van ammoniak en CO2. En de noodzaak om te minderen. Daarna bij de discussie, geleid door Inge Vleemingh van de Goed Gevulde, komen de emoties maar ook de hoop en wat we samen willen en kunnen bereiken. Wat we zeker weten is dat we ons in gaan zetten dat geen enkele duurzame boer voor enkel stikstof moet stoppen, want in dat geval heeft het beleid behoorlijk gefaald. Wordt vervolgd!

WhatsApp Image 2022-06-21 at 10.49.33 AM

No-Shit - Joost van Strien

Waar hou je beter een gesprek over mest, dan naast de mesthoop? Joost van Strien ( vegan-gecertificeerde akkerbouwbedrijf Zonnegoed uit Ens en Agrarisch Ondernemer van het Jaar) en Joost Mulder van CO2LFarming zijn aan het woord. Samen wordt besproken wat er nog samen te leren valt. Plantaardige mest, kan dat ook op zandgrond?

Jeroom Remmers - TAPP

Een generieke vleestax? Daar is niet iedereen voorstander van. Maar wat zijn de mogelijke voordelen, en wat als de tax niet generiek is. Jeroom Remmers van de TAPP Coalitie legt uit waar ze voor staan. Namelijk voor de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen bij vlees en zuivel, vanwege de hoogste urgentie.

Boerderij Eyckenstein

De stieren van Boerderij Eyckenstein vonden de bijeenkomst zeer interessant en lieten dat luid en duidelijk horen. Kom je ooit in de buurt van Maartensdijk, ga eens kijken in de landgoedwinkell!

En een goed moment voor een gesprek met het bestuur:
'Geef Richting aan de Stichting.

Kalfjes bij de Koe

Kalfjes bij de koe, na een inleiding over de campagne die we dankzij SABE subsidie kunnen uitvoeren, een uitleg van Beter Leven kenmerk over de sterrenmodule Kalf bij Koe, het mogelijke verkoopkanaal EerlijkeKaas.nl, een presentatie van student Alex over stalaanpassingen, volgt een eerlijke discussie over de positieve én de moeilijke kanten van kalfjes bij de koe houden. Er valt nog enorm veel van elkaar te leren.

WhatsApp Image 2022-06-22 at 9.19.34 PM

Kansen voor bomen bij boeren

Jade Koop van Jade Reforestry gaf een introductie over kansen voor bomen bij boeren. Ook ging het over hoe je aankomende winter gratis plantgoed via Meer Bomen Nu kunt krijgen. Sanne van Leeuwen van de WUR gaf uitleg over wet en regelgeving over bomen bij boeren.

Een échte CF lunch!

Een heerlijke netwerklunch, volgens Caring Farmers principes: heel veel plantaardig van de eigen moestuin van Boerderij Eijckenstein, kaas van Jersey koeien en bij kaas hoort ook mannenvlees, omeletten van de Eijckenstein kippen en bij een ei hoort ook een soepje van hanenvlees.

Deelsessies

LNV biedt de kans om samen te leren aan verduurzamingsprojecten. In groepen praatten we de middag over verschillende onderwerpen waar we mogelijk projecten op willen starten: communiceren met dieren met de Vakbond voor Dieren, regeneratief grazen, voedselverspilling voorkomen met Samen tegen Voedselverspilling, mobiel slachten, een Meet & Greet tussen pluimveehouders met een gesprek over hanenkarren en rechtop vangen, een gesprek met Grond Verbond over hoe je consumenten betrekt bij de boerderij. Verslagen volgen!

In de media

Gedurende de hele dag wilde de media ons verhaal horen. Zie hier Geert in gesprek met RTLZ.

Geen CF Dag zonder netwerkborrel!