Terugblik Caring Farmers Dag 2023

Op vrijdag 7 juli kwamen we samen op biodynamisch landbouwbedrijf Warmonderhof voor de jaarlijkse Caring Farmers dag.  We kijken terug op een bijzondere geslaagde dag met vele bekende en voor ons nog onbekende gezichten. Op een prachtige locatie en met een heerlijke (biodynamische!) lunch en borrel van onze gast-boeren. 

Met 100 boeren, NGO’s, ketenpartners en adviseurs lanceerden we het project Zaadvaste Zaden, staken we de koppen bij elkaar voor een dierwaardige veehouderij en werden we geprikkeld door een interactieve sessie tussen Michiel Korthals (voedselfilosoof) en Ruud Hendriks (docent kringloop Warmonderhof). We gingen met onze provincie-collega’s in overleg over hoe we de koploper-boeren gehoord kunnen laten worden bij de provincies; zeer urgent omtrent de ontwikkelingen van het NPLG.
We verwachtten einde dag Minister Adema om met ons in gesprek te gaan over de landbouwtransitie en onze rol als koplopers in het versnellen hiervan. Helaas, precies op onze Caring Farmers dag viel het kabinet en kon de minister niet komen. 

Juist nu in deze bewogen tijd vinden we het belangrijk om ons te verenigen als landbouwbeweging, elkaar te ontmoeten en vooral vanuit positiviteit te opereren. 

We bundelden een oproep aan Minister Adema: voer het Groenboerenplan uit!

 

Minister Adema, voer het GroenBoerenPlan uit!

Lancering Zaadvaste Zaden

Edwin Nuijten, zaadveredelaar op de Beersche Hoeve vertelt: “Wereldwijd is het aantal groenterassen dat we telen en eten enorm afgenomen. De zaadhandel is steeds meer in handen gekomen van een klein aantal grote bedrijven. Meer dan 90% van alle groenten die we eten, komen van F1-hybride rassen, en steeds meer met patenten erop. Boeren en tuinders zijn hierdoor afhankelijk geworden van de zaadindustrie waar zij jaar op jaar opnieuw zaden moeten inkopen.”

Edwin legt uit dat biologische veredeling zich kenmerkt door kruisen/bestuiven, bevruchting en zaadzetting bij de plant, geen GMO of invitrotechnieken.

Jan Bulthuis, directeur van De Zaderij faciliteert de verkoop van zaden van zaadvaste rassen via hun webshop. Er zijn nu 28 telers die zich inzetten voor het telen van zaden van zo’n 80 verschillende groenterassen. Er is veel behoefte aan uitbreiding van telers. Daarom organiseren bovengenoemde partijen samen met Caring Farmers in het najaar van 2023 een 4 daagse cursus: Zaadteelt zaadvaste rassen. De cursus wordt met 50% korting aangeboden aan boeren en tuinders:

Zaaldiscussie over toekomstbestendige landbouw

Na twee korte lezingen van Michiel Korthals (voedselfilosoof) en Ruud Hendriks (docent kringlooplandbouw Warmonderhof) gingen we met de hele zaal in discussie aan de hand van een tal van stellingen. Zoals: "We moeten robotisering omarmen omdat het onmogelijk zal zijn voldoende menselijke arbeid te vinden voor al het werk in de landbouw." Enkelen in het publiek waren het hiermee eens, maar de meesten vinden dat we nog veel meer moeten proberen meer mensen op het land te laten werken. Het zorgt ook voor verbinding met de bodem, meer verbinding met de boer. Moderator Esther Molenwijk hield het tempo erin en was blij verrast door de mondige groep, maar met een gemoedelijke sfeer.

Dierwaardige Veehouderij

🐄 We gingen in gesprek met Docent Veehouderij Ties Ruijgrok op Warmonderhof over koeien houden met hoorns; waarom een koe zijn hoorns nodig heeft, én wat de uitdagingen hiervan zijn.

🌱 Gerdien Kleijer sprak over fytotherapie bij dieren en hoe gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden door toegang tot natuurlijke middelen, zoals een voederhaag/apotheek. 

🧑‍🌾We spraken onze boeren over welke hobbels zij ervaren in wet en regelgeving om hun extensieve bedrijf te runnen of verder te extensiveren.

credits_Marjolein_Vinkenoog-CaringFarmersDay-2023-19

Een échte CF lunch

Een heerlijke netwerklunch, volgens Caring Farmers principes:
veel plantaardig, biologisch en alles van eigen boerderij!

Provinciegesprekken

Na de stellingen over toekomstbestendige landbouw, gaf Anne-Marie Spierings, voormalig Gedeputeerde bij de Provincie Noord-Brabant met dossier Landbouw, het publiek handige tips. Hoe zorg je ervoor dat ook jouw provincie bestuur steeds beter gaat inzien dat groene koplopers het voorbeeld zijn en niet tegengewerkt moeten worden? Anne-Marie vertelde bijvoorbeeld dat het nodig is goed uit te zoeken welke bestuurders hun aandacht richten op specifieke speerpunten. En dat je daarna het best je verhaal daarop toe moet spitsen. En als je dan een aanbeveling doet aan de provincie: hou het klein en concreet, maak het tastbaar. Vervolgens gingen we per provincie aan tafel rondom de vraag: Hoe krijgen we koplopers gehoord bij de provincie? Welke ervaring heb jij al met provincie-lobby? Wat weet je van de NPLG plannen? Hoe kunnen we beter samenwerken?
Meer hierover en over de volgende Provincie-sessie in oktober:

Boeren en dierenartsen over het Convenant Dierwaardige Veehouderij: “dat iets moeilijk is, is geen reden om het niet te doen!”