Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

CARING WINKELIERS, MELD U!

Caring Farmers roept duurzame winkeliers op om zich te melden als Caring Winkelier. Alle winkels van biologische foodcoop Odin gingen u al voor! Odin komt gelijk in actie met de verkoop van #kalfbijkoe melk en kaas van onze boeren!

Supermarkten en andere winkels hebben een grote invloed op wat boeren produceren en consumenten kopen, en hebben dus een mede-verantwoordelijkheid in het stikstofprobleem. Ze waren dan ook uitgenodigd om mee te praten met Remkes, maar lieten helaas verstek gaan.  Tenminste, de ‘gewone’ supermarkt deed dat. De duurzame supermarkten, degenen die al bijdragen aan stikstofreductie doordat zij producten in het schap hebben van boeren die minder stikstof uitstoten hebben hun visie wel kunnen geven. Maar, het is tijd om naast de stem van de duurzame boer, ook de stem van de duurzame winkel nog veel luider te laten horen. Caring Winkeliers, meld u!

Caring Community

Caring Farmers bouwt samen met Caring Vets, caring consumenten, wetenschappers en ketenpartners aan een Caring Community: een groeiende beweging die gezamenlijk wil gaan voor natuurinclusieve kringlooplandbouw. Voor het klimaat, voor de natuur en voor onszelf willen we een volhoudbare landbouw en een schone leefomgeving creëren. Vanaf vandaag is daarbij een nieuwe categorie:  de caring winkelier. Want winkeliers spelen een grote rol, zo vertelt ook caring farmer Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht.

Caring Winkelier

Winkels zijn de schakel tussen boer en consument. Zij spelen een grote rol in de verduurzaming van de landbouw. Zij hebben grote invloed op wat de consument koopt. Met de assortimentskeuzes, de plaatsing van producten in de winkel en reclames sturen zij de consument de ene of de andere kant op. Zij kiezen bij welke boeren zij producten bestellen en zijn mede bepalend voor welke prijs de boer ontvangt. De winkelier heeft dus een grote verantwoordelijkheid. De Caring Winkelier spreekt deze uit, en belooft ieder jaar stappen te zetten. Caring Winkeliers ondersteunen de Caring Farmers.

Gezamenlijke boodschap aan de (Caring) Consument

Caring Farmers en Caring Winkeliers gaan samen optrekken om de consument voor te lichten en te verleiden tot duurzamere boodschappen. Vanaf vandaag zijn alle aangesloten Caring Winkeliers te vinden op de Caring Winkelkaart: een kaart met de boerderijwinkels en verkooppunten van de aangesloten 300 Caring Farmers. Alle aangesloten winkels ondertekenen de Caring Winkelier Code om jaarlijks stappen te zetten om de keten te verkorten en caring consument en caring farmer te verbinden. 

Merle Koomans van den Dries – directeur Foodcoop Odin:

“Met onze Odin winkels, biodynamische boerderij en imkerij nemen we onze verantwoordelijkheid om samen met consumenten en boeren te werken aan een gezonde, transparante keten van boer tot  bord. We kiezen voor 100% biologisch. Rekenen met eerlijke prijzen. Gaan voor duurzame relaties. Zo hebben we met elkaar een grote impact op dier, boer en planeet. Want met elke euro aan boodschappen bepaal je mede hoe de wereld eruit ziet. Daarom sluit ik me namens de collega’s en leden van Odin Foodcoop aan bij de Caring Farmers en ondersteun ik boeren op hun weg naar kringlooplandbouw.”