Arne Driessen, Kwekerij Koperwiek

Arne van Kwekerij Koperwiek: “Voedsel is een krachtig thema. Het raakt alles: gezondheid, biodiversiteit, klimaat. Met planten en bomen kunnen we daadwerkelijk impact maken.”
Voedselbos Glanerbeek

Maud Aarts, Dagobert Bergmans en Jessica van Bossum wonen sinds juli 2022 met hun kinderen in Glane-Beekhoek, waar ze een agrarisch voedselbos runnen. Vanuit onze verschillende invalshoeken hadden we zorgen over de toekomst van het voedselsysteem. Een jaar of tien geleden kwam Maud op het spoor van voedselbossen. Het leek te mooi om waar te zijn: dat je veel en gezond voedsel kunt produceren, terwijl je de biodiversiteit versterkt, de bodem en waterhuishouding verbetert en de klimaatverandering het hoofd biedt. Hoe meer we ons daarin verdiepten, hoe meer we gegrepen raakten. We besloten zelf de handen uit de mouwen te steken en te onderzoeken of deze vorm van landbouw zich in de praktijk kan bewijzen.
Pieter Koonstra
“Je kunt biologisch boeren door je keurig aan alle regels te houden, of het zit echt in je DNA.” Aan het woord is Pieter Koonstra, eigenaar van een melkveebedrijf even ten westen van het Overijsselse dorp Balkbrug. Pieter houdt daar ruim 80 koeien en wat jongvee op zo’n 70 hectare grond, deels natuurgrond in bruikleen van landschap Overijssel.
Vincent Oberdorf
Vincent heeft zich, na veel praktijkervaring op te hebben gedaan in de biologische landbouw in Duitsland en met CSA’s, volledig toegewijd aan een duurzame landbouwtoekomst. “De wens om ideeën over een volhoudbaar voedselsysteem in de praktijk te brengen, bleef groeien,” vertelt hij. Daarom is hij tuinder geworden op Tuinderij Kansrijk, dat in 2001 is opgezet door Jan en zijn vrouw Floor.
Pluk- en theetuin Stadsland
Een boerderij gelegen aan een rivierdijk van het Zwarte Water. Aan de overkant van de dijk een idyllische tuin met veel perken en bedden, een tunnelkas, een gelegenheid om thee te drinken en dat alles omzoomd met heel veel bomen en struiken; het is de pluk- en theetuin van Silvia en Christian Meyer.
Jaap Fris, Erve Kiekebos
Jaap Fris en Niels Moshagen zijn de boeren van Erve Kiekebos. Dit gemengde bedrijf ligt in Empe, gemeente Brummen. Jaap en Niels kennen elkaar vanuit het bedrijfsleven, Jaap als marketeer en Niels met een eigen bedrijf. Sinds 2016 werken ze samen, bouwen aan voornamelijk sociaal maatschappelijke initiatieven. Ze delen een grote interesse in ecologische ontwikkelingen en werken graag met de handen in de grond. Maar hoe kom je aan die grond? “Dat was nog wel een uitdaging”, vertelt Jaap.
De Biesterhof
Een regeneratieve burgerboerderij in opbouw.
De Fryske: kaas die het verschil maakt
Bij de Fryske maken we kaas met een missie: de zuivelsector duurzamer maken en laten zien dat het anders kan. Onze aanpak draait om regeneratieve landbouw, een systeem dat natuur herstelt, biodiversiteit bevordert en toekomstbestendige voedselproductie mogelijk maakt.
De Woldtuin
In het Groningse Bedum vind je tussen de bomen en struiken ook twee groentetuinen die samen de Woldtuin vormen, een bijzondere combinatie van agroforestry en groenteteelt. Opgericht in 2021, wordt de Woldtuin geleid door Quinten Messemaker, hoofdtuinder, en Christa Verver en Remco Baar, die verantwoordelijk zijn voor de kleine tuin, het land en de boerderij.
Supermarkt in het bos
Iets ten zuiden van het Overijsselse Heino, net buiten de dorpskern, ligt de Supermarkt in het bos van Rob Kleinlangevelsloo en zijn vrouw Henrieke. Anders dan de naam doet vermoeden is de Supermarkt in het bos veel meer dat alleen biologische boerderijwinkel met een volwaardige sortering.