Wij zijn Piet Glas en Angela Rijnen. In Loppersum (Groningen) hebben wij hebben een kleinschalig (29 ha) biologisch gemengd bedrijf, Eikemaheert. We houden vleeskippen. Om die een prettige buitenplek te geven hebben we 3 laagstamboomgaarden aangelegd. We telen tarwe en veldbonen voor de kippen, verhuren wat land (pompoenen), verbouwen 2 historische zaadvaste rassen: (zaadteelt) en een heerlijke (dop)erwt: het ‘Wonder van Scheemda’ en hebben momenteel veel grasklaver om wortelonkruiden te besrijden. In de zomer verkopen we biologische zomerboeketten. Voor particulieren en lokale winkels verbouwen we aardappels en knoflook. Voor particulieren en enkele horecabedrijven slachten we zelf periodiek kippen. Appels vinden steeds meer hun plek in de regio (onze eigen erfwinkel, boerderijwinkels, biologische winkels, bakkers). Onze afzet is deels naar groothandel (appels en kippen), deels naar collega-boeren in de regio en deels direct aan winkels, horeca en particulieren.
Het bedrijf, dat sinds 1914 in de familie van Piet is, was een groter, regulier akkerbouwbedrijf. Wij zijn met tweeën kleiner verder gegaan om lokaler en met veel ruimte en aandacht voor natuur te werken. Want het ging ons aan het hart dat we, ondanks allerlei maatregelen zoals een rietvijver en het laten staan van riet, toch steeds minder vogels hoorden en zagen. De boomgaarden hebben we omzoomd met bosplantsoen, waarin 12 inheemse heesters staan. Nu zijn er veel meer vogels, die ook helpen bij het bestrijden van rupsen in de boomgaard, maar die zelf ook wel graag een hapje uit de appels nemen. In de boomgaarden hangen nestkastjes, die elk jaar bewoond zijn.
Waarom Caring Farmers?
Wij zijn via een boerenkennis bij Caring Farmers terecht gekomen. “Met respect voor mens, dier en milieu”, lazen we in de ondertitel. Dat is, in net andere woorden, ook de missie van ons bedrijf. Het is belangrijk als boeren die dit uit overtuiging nastreven, hun manier van werken laten zien, anderen inspireren, elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Piet is namens Caring Farmers ook in gesprek gekomen met Provincie Groningen over de gebiedsplannen. Wij merken dat het gangbare geluid veel sterker is dan de inbreng van anders werkende boeren. Daarom is Caring Farmers belangrijk.
Hoe willen we verder?
Dankzij de fruitteelt gaat onze aandacht voor een belangrijk deels ook uit naar insecten. In boomgaarden zijn altijd plaagdieren (rupsen, mijten, kevers, schimmels) die schade kunnen aanbrengen. Wij zoeken naar meer balans door gunstige insecten, zoals lieveheersbeestjes, metselbijen, hommels, roofmijten, gaasvliegen en sluipwespen aan te trekken met beplantingen, bloemen en ruigtes. We proberen te leren hoe een ecosysteem en landbouw samen op te bouwen zijn.
Energie wekken we zo veel mogelijk zelf op. Voor de kippenschuur hebben we een houtsnipperkachel, die brandt op (eigen) snoeihout. De stroombehoefte wordt gedekt door zonnepanelen en een kleine windmolen van E.A.Z Wind. Onze lichte trekkers draaien op fossielvrije diesel. Mest en stro composteren we met ander organisch materiaal, waarmee de boomgaard wordt gevoed.
Om de hoeveelheid krachtvoer te beperken voeren we eigen granen en veldbonen bij, die we in mengteelt verbouwen. We hebben het aantal kippen in 2024 met een derde verminderd. We hebben nog te veel mest, maar gelukkig is daarnaar veel vraag onder biologische akkerbouwers. We werken door aan de biodiversiteit op de boerderij.
Sinds 2023 is ons bedrijf verrijkt met 2 tuinders die vanaf april 2024 groentepakketten leveren aan mensen in de buurt en in de stad Groningen, volgens een CSA-model. De boerderij is een erg levendige plek geworden, met veel mensen (boerderijwinkel, vrienden, stagiaires, vrijwilligers, ZZP’ers, collega’s, klanten, winkeliers, koks en geïnteresseerden) en we hebben egels, fazanten, hazen, een groene specht, torenvalkjes, soms een bunzing of hermelijn, koolmezen, putterjes, hommels, zweegvliegen en bijen van de imker.
Die rol, van een boerderij te midden van natuur en samenleving, willen we verder ontwikkelen, samen met iedereen die hieraan wil bijdragen.