Ik ben Angela Rijnen. Samen met mijn man, Piet Glas, heb ik een kleinschalig (30 ha) biologisch gemengd bedrijf in Loppersum (Groningen): Eikemaheert. We houden vleeskippen, die buiten lopen in laagstamboomgaarden en een fruittuin. We telen tarwe voor de kippen, verhuren wat land (pompoenen en aardappelen) en verbouwen zelf voederbieten, luzerne, 2 oude ‘vergeten’ gewassen: Fries-Groninger witte klaver (zaadteelt) en een oud ras (dop)erwt: het ‘Wonder van Scheemda’. In de zomer verkopen we biologische zomerboeketten. Voor particulieren en lokale winkels verbouwen we aardappels, uien en knoflook. Onze afzet is deels naar groothandel, deels naar collega-boeren en deels lokaal: winkels, horeca en particulieren.
Het bedrijf, dat sinds 1914 in de familie van Piet is, was een groter, regulier akkerbouwbedrijf. Wij zijn met tweeën kleiner verder gegaan om kleinschaliger, lokaler en met veel ruimte en aandacht voor natuur te werken. Want het ging ons aan het hart dat we, ondanks allerlei maatregelen zoals een rietvijver en het laten staan van riet, toch steeds minder vogels hoorden en zagen.
Waarom Caring Farmers?
Ik ben, meen ik, via een link op Facebook, geplaatst door Peter Harry Mulder, bij Caring Farmers terecht gekomen. “Met respect voor mens, dier en milieu”, las ik als ondertitel. Dat is, in net andere woorden, precies de missie van ons bedrijf. Het is belangrijk als boeren die dit uit overtuiging nastreven, hun manier van werken laten zien, anderen inspireren, elkaar ondersteunen en van elkaar leren.
Hoe willen we verder?
Dankzij de fruitteelt gaat onze aandacht nu ook uit naar insecten. In boomgaarden zijn altijd plaagdieren (rupsen, mijten, kevers) die schade kunnen aanbrengen. Wij zoeken naar meer balans door gunstige insecten, zoals lieveheersbeestjes, metselbijen, hommels, roofmijten, gaasvliegen en sluipwespen aan te trekken met beplantingen, bloemen en ruigtes. We willen leren hoe een ecosysteem en landbouw samen op te bouwen zijn.
Energie wekken we zo veel mogelijk zelf op. Voor de kippenschuur hebben we een houtsnipperkachel, die brandt op (eigen) snoeihout. De stroombehoefte wordt gedekt door zonnepanelen en een kleine windmolen van E.A.Z Wind. Onze lichte trekkers draaien op fossielvrije diesel. Mest en stro composteren we met ander organisch materiaal, waarmee de boomgaard wordt gevoed.
Om de hoeveelheid krachtvoer te beperken voeren we eigen granen bij. Dit jaar (2020) starten we met teelt van veldbonen met triticale (een graan), die de eiwitverhouding van het bijvoeren verbetert. We willen veel meer biodiversiteit op de boerderij, die we nu nog veel handjes moeten helpen, maar die straks hopelijk gaat floreren. Het doel is bedrijf en natuur integreren, van elkaar laten profiteren en de boerderij tot een prachtplek te maken. We ziende voorheen kale landerijen, waarvan de percelen nu veel kleiner zijn, omzoomd, groener en kleuriger worden. We zien meer vogels, egels, fazanten. Hopelijk keren ook patrijzen terug. Mensen komen er steeds meer: stagiaires, vrijwilligers, ZZP’ers, collega’s, klanten, winkeliers, koks en geïnteresseerden.
Die rol, van een boerderij te midden van natuur en samenleving, willen we helpen groeien.