Farmers aan 't woord

Annechien-ten-Have-1-750x350|farmer 1|farmer2

Annechien ten Have Mellema

akkerbouw, varkens
Beerta

Onze boerderij ligt in het Groningse Beerta en heeft drie takken: akkerbouw, varkens en biogas.

We zijn de enige varkenshouder in Nederland die twee sterren heeft van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming voor zijn varkens: dat betekent onder andere dat de varkens meer ruimte hebben, naar buiten kunnen, stro hebben en hun staarten behouden. Na heel veel gedoe omdat veel supermarkten liever goedkoper vlees kopen met maar 1 Beter Leven ster kiezen, ligt ons Hamletz scharrelvlees nu toch in steeds meer Nederlandse supermarkten.

De drie takken van het bedrijf zijn in dienst van elkaar en helpen mee met het sluiten van de kringloop. Onze varkens eten tarwe en lupine die we grotendeels zelf verbouwen. Ook krijgen ze broodmeel wat een reststroom is van brood uit de supermarkt. De mest verwerken we in de biogasinstallatie tot elektriciteit en de vergiste mest gaat weer terug naar het land als voeding voor de gewassen.

De warmte, die bij het proces vrijkomt gebruiken we in onze stallen en ons woonhuis. We gebruiken onze eigen elektriciteit en wat over is leveren we aan het elektriciteitsnet. Zo hebben we de cirkel rond.

Caring Farmers en kringlooplandbouw

We staan achter de gedachte van de Caring Farmers voor kringlooplandbouw en een beter dierenwelzijn.

Wij kozen in de eerste plaats voor omschakeling naar 2 sterren, omdat we onze varkens graag een beter leven wilden geven. Dat is onze grootste drijfveer. We vinden het mooi dat we naast varkens ook akkerbouw hebben en voer voor onze varkens zelf kunnen verbouwen. Uniek is dat we ook lupine verbouwen als eiwitbron voor de varkens en ter vervanging van soja. Op termijn zouden we graag aan al onze varkens eiwitten uit de regio voeren. Dat is nu nog niet mogelijk. De kosten zijn te hoog en we kunnen het niet uit de markt terugverdienen.

Wij willen graag dat onze producten herkenbaar in de supermarkt komen te liggen. En dat duurzaamheid vertaald wordt in een eerlijke prijs. Zodat de boer ook kan doen wat hij wil en wat nodig is voor een duurzame landbouw. Voor het vlees wat we onder twee sterren kunnen verkopen, krijgen we nu al een eerlijke prijs. Hamletz kun je nu kopen bij Albert Heijn onder de naam Boerderijvlees van Annechien en bij DekaMarkt.. Het vlees is sinds maart 2024 niet meer te koop bij de supermarkt omdat we niet meer kunnen leveren.

Hoe nu verder?

Wij hebben in juni vorig jaar brand gehad bij onze zeugenstallen. Brand is een vreselijke gebeurtenis voor mens en dier en is een impactvolle gebeurtenis, die je niemand toewenst. We krabbelen weer op en proberen ook naar de toekomst te kijken.

We gaan iets helemaal nieuws bouwen! We gaan namelijk in hout bouwen. Hout absorbeert geluid en vocht. Hout is een circulaire grondstof met een lage CO2 footprint en is bovendien recyclebaar. Ons plan is om nieuwe huisvesting voor de zeugen te bouwen. We bouwen volgens de biologische normen. Al onze varkens kunnen dan naar buiten. De zeugen gaan ook in de wei. We krijgen straks minder dieren.

www.hamletz.nl

www.facebook.com/Hamletz.nl

www.Twitter.com/hamletz1