Als aan boer Henk wordt gevraagd “wat voor bedrijf heeft u?”, heeft hij er maar één woord voor nodig: “bijzonder”. In Brabant op de Peelrandbreuk staat een groentuin; het bedrijf van Boer Henk. Op de boerderij en bij topkoks in de omgeving kunnen mensen genieten van gezonde gerechten van groenten die (h)eerlijk geteeld zijn. “Chefkoks van restaurants die hun gasten graag verrassen met smaakvolle lokale groenten, kopen hun groenten bij Bijzonder Brabants”. Verder kunnen mensen er ook terecht voor lezingen, rondleidingen, diners, proeverijen, vergadering arrangementen en educatie-activiteiten voor scholen.
“Zo kan men zien waar de groenten vandaan komen en en proeven hoe smaakvol deze zijn”. De groenten van Boer Henk zijn een uniek streekproduct van meer dan 100 soorten die vaak niet te koop zijn in de supermarkt zoals blauwe aardappel, pastinaak, aardpeer, crosne, sikkim en meer. De hele teelt is gericht op kringlooplandbouw. Het ultieme doel is geen kunstmeststoffen en geen chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Verder wordt er niet geploegd en is de basisvoeding van de plant geitenmest met veel stro, want “gezonde weerbare planten beginnen met een gezonde bodem”. Ieder die komt wordt geïnformeerd over de teeltwijze van boer Henk: “chefkoks en de consumenten zijn mijn beste toezichthouders”.
Boer Henk zijn motto is ‘Als je de aarde lief hebt, dan zorg je goed voor de bodem, dan kun je nu en in de toekomst (h)eerlijk lokaal eten 365 dagen per jaar’
Waarom Caring Farmers?
Boer Henk wil inspireren en kennis delen met mede-pioniers. “Ik ben er van overtuigd, dat er in Nederland heel veel heerlijke groenten geteeld kunnen worden in de open lucht op een natuurlijke manier”. Dat wil hij graag zelf in de praktijk brengen (pionieren) en andere laten zien. Hopelijk kan boer Henk hiermee andere boeren inspireren om op deze toekomstgerichte manier landbouw te gaan bedrijven of een verandering daar naartoe in gang te zetten. “Ik wil pionieren met de toekomstige landbouw en de verbinding maken met de reguliere landbouw, om die te stimuleren mee te gaan in de verandering naar kringlooplandbouw of de “van grond naar bord”-landbouw”.
Toekomstplannen
In de toekomst zou ik graag Lupine op de kaart willen zetten. “Een gewas dat goed is voor de bodem, biodiversiteit, klimaat en menselijke eiwit consumptie”. Tevens is boer Henk trotse voorzitter van Klasseboeren, een vereniging van ruim 60 boeren die boerderij-lessen verzorgen voor basisschoolkinderen. Het doel hiervan is om alle basisschoolkinderen minstens 1 keer kennis te laten maken met waar hun voedsel vandaan komt. Met deze activiteiten hoopt Boer Henk, met Klasseboeren en Caring Farmers, verder te pionieren; met groenten en als bodemverbeteraars voor natuur-inclusieve landbouw.
Wil jij de (h)eerlijke groenten van boer Henk komen proeven? Kom naar zijn foodcamp op 25 september! Een uitje voor het hele gezin; je speelt, leert, oogst, kookt en eet op de boerderij. Kom je ook?