Sinds 2013 ben ik bezig met een kleinschalige duurzame bloemenkwekerij in het mooie Brabantse dorp Eersel. Ik kweek tientallen soorten snijbloemen: eenjarigen zoals zinnia, kattensnor, lamsoor en strobloemen, maar ook snijbloemen van vaste planten zoals dropanijs zonnehoed, kogeldistel en duizendknoop en ook nog dahlia’s. Ook heb ik eetbare bloemen en veel verschillende soorten kleinfruit. De bloemen verkoop ik grotendeels aan particulieren in onze eigen streek als boeketten en als bloemstukken bij rouw en trouw en soms aan bloemisten.
Een gezonde bodem is essentieel voor een gezonde plant. De eenjarigen zetten we daarom elk jaar op een andere plek en we gebruiken veel compost en uiteraard biologische meststoffen. De bloemen worden in de zomer erg druk bezocht door bijen, hommels en vlinders. Zo leveren we een bijdrage aan de biodiversiteit. We hebben een koude kas om de plantjes in voor te zaaien en we produceren alle onze elektriciteit zelf met zonnepanelen.
Daarnaast geef ik diverse workshops, rondleidingen en cursussen.
Waarom Caring Farmers
Klimaatverandering is het grootste probleem waarmee onze wereld te dealen heeft. Als we op de oude voet doorgaan, stevenen we af op een gigantische catastrofe. Dat geldt ook voor de afname van de biodiversiteit. Die komt niet alleen door de klimaatverandering maar ook door vervuiling (met name stikstof en pesticiden) en afname van het areaal. De traditionele landbouw met haar organisaties als LTO en Farmers Defence Force doen meer kwaad dan goed op deze gebieden. Daarom ben ik graag onderdeel van een brede beweging, zoals Caring Farmers die uitgaat van duurzame principes om een natuurinclusieve kringlooplandbouw te realiseren en een tegengeluid is in Nederland en daarbuiten voor de traditionele landbouworganisaties.