Farmers aan 't woord

Tinteltuin-Jeanne-biologische-bloemen-750x350

Jeanne Vermissen

biologisch bloemenkweker
Eersel

Caring Farmers aan het woord:

Sinds een paar jaar ben ik bezig met een kleinschalige biologische bloemenkwekerij in het mooie Brabantse dorp Eersel. Vanaf dit jaar kan ik het SKAL keurmerk voeren. Ik kweek tientallen soorten snijbloemen: eenjarigen zoals zinnia, kattensnor, lamsoor en strobloemen, maar ook snijbloemen van vaste planten zoals dropanijs, rode zonnehoed, kogeldistel en duizendknoop en ook nog dahlia’s. De bloemen verkoop ik grotendeels aan particulieren in onze eigen streek als boeketten en als bloemstukken bij rouw en trouw. Daarnaast lever ik aan enkele bloemisten. 

Een gezonde bodem is essentieel voor een gezonde plant. De eenjarigen en dahlia’s zetten we daarom elk jaar op een andere plek en we gebruiken veel keurcompost en uiteraard biologische meststoffen. De bloemen worden in de zomer erg druk bezocht door bijen, hommels en vlinders. Zo leveren we een bijdrage aan de biodiversiteit. We hebben een koude kas om de plantjes in voor te zaaien en we produceren alle onze elektriciteit zelf met zonnepanelen.

In de winter geef ik op enkele volksuniversiteiten cursussen hoe je zelf een mooie biologische pluktuin kunt aanleggen. Daarnaast bieden we stages aan jongeren met een beperking. 

Waarom Caring Farmers

Klimaatverandering is het grootste probleem waarmee onze wereld te dealen heeft. Als we op de oude voet doorgaan, stevenen we af op een gigantische catastrofe. Daarnaast is de afname van de biodiversiteit een belangrijke uitdaging. Ik hoop van ganser harte dat iedereen, dus ook alle ondernemers in de land- en tuinbouw zich maximaal inspannen om deze ontwikkelingen ten positieve te keren. Daarom ben ik graag onderdeel van een brede beweging, zoals Caring Farmers die uitgaat van duurzame principes om een natuurinclusieve kringlooplandbouw te realiseren.